Točka zdravja

Probiotiki - za življenje

Prepričana sem, da vas večina pozna probiotične kulture. Predvsem tiste v jogurtih in mlečnih izdelkih. Zato verjamem, da se sprašujete, zakaj tako pomenljiv naslov »za življenje«.

Odgovor se skriva v prevodu besede probiotiki, ki izvira iz grščine, kjer »pro« pomeni »za« in »bios« za »življenje«.

 

Probiotiki in njihov pomen

Čeprav nam izraz bakterija po navadi v mislih ne vzbudi nič dobrega, je pri probiotikih drugače. Probiotiki vsebujejo predvsem bakterije, ki so za nas koristne, saj vzpostavljajo normalno črevesno floro, ki je bistvena za naše zdravje. Področij uporabe probiotikov je mnogo, najbolj prepoznavni so pri motnjah, ko je porušena črevesna mikroflora. Ta je izjemno pomembna, saj gosti 80 % imunskega sistema. Kadar se ravnovesje črevesne flore poruši, se pojavijo znane težave, kot so driska, zaprtje, prebavne težave … A ne samo to, probiotiki imajo pomembno vlogo tudi pri alergijah, atopijskem dermatitisu, respiratornih okužbah, odpornosti, vaginalnih infekcijah …

 

Pomoč v lekarni

Poleg živil, ki jim dodajajo probiotične kulture in so v trgovinah na voljo v obliki mlečnih izdelkov, so v lekarni na voljo tudi zdravila in prehranska dopolnila s probiotičnimi kulturami.

Je med živili, prehranskimi dopolnili in zdravili s probiotičnimi kulturami razlika? Ja, in to velika! Živila sicer lahko vsebujejo dobre probiotične seve, težava je v tem, da se v našem črevesju ne morejo namnožiti – njihovo število je namreč majhno. Jogurt denimo vsebuje le milijon do pet milijonov bakterij, kar je premalo, da bi kolonizirale telo. Skozi črevesje torej samo potujejo, kar pa še ne pomeni, da taka hrana ni koristna za nas.

A če je težava v obliki prebavnih težav že izražena, bo treba poseči po zdravilu ali prehranskem dopolnilu, ki vsebuje večje število in specifični sev probiotičnih kultur. 109 kolonijskih enot je zadostna koncentracija dnevno – tudi pri otrocih.

 

Tako se tudi lekarniške police šibijo pod probiotičnimi pripravki v obliki tablet, kapljic, kapsul, praškov, napitkov … A izbira ne temelji na vizualizaciji, ampak na tehtnem premisleku.

Večina raziskav je pokazala, da je za učinkovitost ključnega pomena, da probiotične bakterije pridejo na mesto delovanja žive in v zadostnem številu. Zato je pomembno, da probiotični pripravek vsebuje zadostno količino živih bakterij določenega seva in da so te bakterije sposobne preživeti prehod skozi »neprijazno« okolje zgornjega dela prebavil in se vsaj za nekaj časa naseliti in razmnoževati v delih črevesa, kjer lahko učinkujejo.

Ta lastnost je v zdravilih izjemno skrbno načrtovana in nadzorovana ter potrjena s študijami. Zato so izjemno pomembni nasveti o pravilni izbiri pripravka, pa tudi izbiri farmacevtske oblike probiotika, načinu jemanja in shranjevanju probiotika.

Tukaj nastopi vloga farmacevtskega strokovnjaka, ki glede na težave izbere učinkovite seve probiotičnih kultur ter izbiri doda nasvet. Vse z namenom, da probiotične kulture preživijo in se razmnožijo tam, kjer želimo, da učinkujejo.

 

Katere sevi izbrati

Izbira pravega seva je izjemno pomembna, če želimo, da bo probiotik dosegel svoj namen. Izbira je vedno odvisna od razvoja oz. stanja črevesne flore ter težave, ki jo želimo s probiotikom odpraviti.

  • Bifidobakterije so prve, ki poselijo črevo ob rojstvu in imajo ključno vlogo pri razvoju imunskega sistema. Pomembno vlogo imajo tudi pri blaženju težav z atopijskim dermatitisom.
  • Lactobacillus rhamnosus je najbolj raziskan sev za uporabo ob antibiotikih in driskah.
  • Lactobacillus plantarum je najbolj razširjen sev za blaženje napihnjenosti in napenjanja.
  • Streptococcus salviarius je sev za uravnano ustno mikrofloro.
  • Lactobaccilus paracasei in Lactobacilus acidophilus imata vpliv na atopijski dermatitis.

 

Probiotiki ob jemanju antibiotikov

Vsi se zavedamo izrednega pomena antibiotikov ob okužbi. Vedeti pa moramo tudi, da antibiotiki ne ločujejo med patogenimi (škodljivimi) in koristnimi bakterijami in zato porušijo normalno črevesno floro. Ta potrebuje precej časa, da se obnovi. Zato je izjemnega pomena, da sočasno ob antibiotiku jemljemo tudi probiotik. A pomembno je tudi, kateri sev izberemo. Tako potrebujemo kombinacijo laktobacilov za poselitev tankega črevesja in bifidobakterij za poselitev debelega črevesja. Ob tem pa ne smemo pozabiti na vsaj triurni presledek med antibiotikom in probiotikom.

 

Na kaj moramo biti še pozorni, ko izbiramo probiotik?

-          Pomembno je vedeti, katere probiotične seve vsebuje.

-          Dober probiotik naj vsebuje vsaj 10bakterij. Pripravek lahko vsebuje več sevov, ki se medsebojno dopolnjujejo.

-          Probiotike je priporočljivo jemati ob prvih znakih in nadaljevati, dokler simptomi ne izginejo.

-          Poučimo se o pravilni uporabi in pravilni izbiri farmacevtske oblike ter o pravilnem shranjevanju, ki zagotavlja stabilnost.

 

Spoštovani bralci, nanizanih je bilo precej nasvetov in informacij. A sami pogosto vsemu temu ne boste kos. Naj vam takrat pomaga dodaten nasvet v Pomurskih lekarnah.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj