Točka zdravja

Promocija izdelkov za hujšanje na spletu

V Angliji so pred kratkim na enem izmed najbolj popularnih družabnih omrežij (tiktok) pri mladih želeli preveriti, kateri izdelki za hujšanje se jim ponujajo. Vemo, da so najstniki še bolj kot odrasli podvrženi pritisku družbe po doseganju idealne teže in telesne postave. Rezultati so presenetljivi in tudi skrb vzbujajoči.

Redni uporabniki platform družabnih omrežij praktično ne morejo spregledati kopice vplivnežev z več ali manj sledilci, ki jim predstavljajo različne načrte prehranjevanja/vadbe z namenom »kurjenja maščob«. Večinoma gre za nenevarne vsebine, včasih celo motivacijske. A kadar je v ospredju promocija izdelkov za hujšanje, lahko ti posebno za odraščajočo mladino pomenijo nevarnost.

V na začetku omenjeni raziskavi so naleteli na take primere. Zaznali so veliko primerov promocije tablet za hujšanje, ki so vsebovale učinkovine, ki se v večini primerov smejo kot zdravila izdajati le na recept oziroma se uporabljajo za druge namene. Gre za zdravila, ki jih uporabljamo za zdravljenje sladkorne bolezni, epilepsije, migrene, odvisnosti ipd. Za namen hujšanja večina teh zdravil pri nas (v Evropi) ni registriranih. Nekaterih zdravil niti ni na evropskem trgu oziroma so bila zaradi neželenih učinkov s trga umaknjena.

Vsako zdravilo prinaša potencialno tveganje za uporabnika, kar se poveča v situaciji, kadar se uporablja za nepravi namen, na nepravi način, pri nepravi osebi. Dejstvo, da gre za zdravila na recept, pove veliko o tem, kakšno je lahko tveganje pri uporabi tega zdravila pri nepravi osebi. Omejitev izdaje zdravila namreč omogoča, da zdravilo izbere zdravnik, ki zmore oceniti koristi in tveganje. Že pri pravilni uporabi, za pravi namen, pri pravi osebi se lahko pojavijo bolj ali manj resni neželeni učinki. Med blažje prištevamo glavobol, suha usta, vrtoglavico, slabost, bruhanje in zaprtje. Resnejši neželeni učinki so hipertenzija (povišan krvni tlak), odvisnost, zloraba, odtegnitveni simptomi in teratogenost (škodljiv vpliv na zarodek ob nosečnosti).

Na žalost so v veliko primerih ugotovili, da je možno ta zdravila kupiti na spletu. Seveda ne na legalen način, a marsikoga to dejstvo ne odvrne od nakupa. Posebno mladi, vešči uporabe interneta in iskanja informacij, s tem običajno nimajo težav. Prodajalci teh izdelkov predstavljajo le pozitivne plati izdelkov, pri obljubljanju učinkovitosti pogosto pretiravajo, tveganja in neželene učinke pa praviloma zamolčijo. Kadar naletite na tak izdelek na spletu, pred nakupom pridobite mnenje neodvisnega strokovnjaka. Težko rečemo na splošno, da so vsi taki izdelki nevarni, a veliko med njimi je takih, ki lahko resno ogrozijo vaše zdravje. Na žalost smo tudi že v Sloveniji imeli primere resnih poškodb jeter zaradi uporabe izdelkov za hujšanje. Dejstvo, da izdelka ni možno dobiti v lekarni, je že eno od pomembnih opozoril, da sta njegova kakovost in varnost vprašljivi.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj