Točka zdravja

Prvo zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni

Najpogosteje uporabljena učinkovina za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 je metformin. Najdemo ga kot samostojno učinkovino v zdravilih pod različnimi imeni ali v zdravilih, ki vsebujejo kombinacijo metformina z drugimi učinkovinami. Uporablja se tudi v kombinaciji z insulinom.

Za metformin ne moremo trditi, da gre za moderno zdravilo, saj je v klinični uporabi že več kot pol stoletja. Zakaj ga potem včasih celo imenujemo zlati standard pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2? Različna priporočila, tako slovenska kot tuja, ga na prvo mesto postavljajo zaradi učinkovitosti, možnosti kombiniranja z drugimi zdravili za zniževanje glukoze v krvi in ugodnega varnostnega profila. Med pozitivne lastnosti mu prištevajo tudi nizko ceno in ugodne metabolne in srčno-žilne učinke. Slednje pomeni, da ne povzroča povečanja telesne teže ter zmanjša pojavnost nekaterih srčno-žilnih zapletov, recimo srčni infarkt, ki so pri bolnikih s sladkorno boleznijo pogostejši, kot pri ostali populaciji. Pri zdravljenju z metforminom se tudi ne pojavljajo hipoglikemije, to so znižanja glukoze v krvi pod priporočeno vrednostjo. Hipoglikemije lahko povzročajo nekatera druga zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni. Kažejo se z različnimi znaki in simptomi, recimo potenje, hitro in močno utripanje srca, bledica, tresenje, zmedenost, glavobol, motnje vida in drugi.

Metformin znižuje koncentracijo glukoze v krvi preko različnih procesov. V prebavni cevi upočasni absorpcijo glukoze v kri, v jetrih zmanjša nastajanje glukoze in maščob, v mišicah pa poveča porabo glukoze. Poleg tega metforminu pripisujejo nekatere tako imenovane pleiotropne učinke, ki niso neposredno posredovani z uravnavanjem presnove glukoze. Med te prištevamo protivnetno delovanje, antioksidativno delovanje, zaščitne učinke na srčno-žilni sistem in proti rakavo delovanje.

Običajno je metformin v obliki tablet s takojšnjim sproščanjem, ki se jih odmerja dvakrat do trikrat dnevno, ob obroku hrane. Na ta način zagotovimo manjšo pojavnost neželenih učinkov na prebavila. Ti se pojavljajo predvsem na začetku zdravljenja in po določenem času običajno spontano izzvenijo. Kažejo se kot slabost, bruhanje, napenjanje, driska, bolečine v trebuhu in izguba teka. Posamezniku, pri katerem neželeni učinki na prebavila s časom ne izzvenijo, sme zdravnik predpisati v breme obveznega zavarovanja tablete z metforminom s podaljšanim sproščanjem. Pri teh je pojavnost neželenih učinkov metformina na prebavila manjša, odmerjamo jih samo enkrat dnevno.

Metformin je morebiti res prvo zdravilo, ki znižuje glukozo v krvi, s katerim se sreča bolnik s sladkorno boleznijo tip 2. A prej je moral preizkusiti različne nefarmakološke metode, kot je sprememba življenjskega sloga z redno telesno dejavnostjo in zdravo prehranjevanje ter znižanje telesne teže, s katerimi lahko tudi vplivamo na urejenost sladkorne bolezni. Čeprav ste dobili zdravilo ali uporabljate celo več zdravil, pa ne opustite nefarmakoloških metod. Šele redna in pravilna uporaba zdravil in spremenjen življenjski slog lahko nudijo želene rezultate. 

Praznični čas s številnimi skušnjavami  je za nami, hkrati pa nam novo leto nudi odlično priložnost za sklep o spremembah, ki bodo povečale kvaliteto življenja ter ohranjale zdravje. Ob voščilih je slednje zelo pogosti izrečeno ob sreči. Ne pozabimo, že za srečo veliko sami storimo, kaj šele za zdravje!

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj