Točka zdravja

Rastlinski steroli

Kaj je pomembno da veste?

K pisanju tega članka me je vzpodbudila reklama na televiziji, ki reklamira izdelek ki zmanjšuje holesterol na naraven način. Živilska industrija je živilom pričela dodajati različne dodatke, da bi ljudem pomagali pri ohranjanju zdravja. Tako živilom dodajajo vitamine, minerale, koencim Q10, omega-3 maščobne kisline, rastlinske sterole in še marsikaj. Na pohodu so takoimenovana funkcionalna živila, ki naj bi izboljševala zdravje ljudi. Obstaja pa bojazen, da bodo ob neomejeni ponudbi takih izdelkov potrošniki v prepričanju, da so z nakupom in uživanjem takih živil naredili nekaj za svoje zdravje, priporočeno količino presegli in na ta način bistveno spremenili svoj prehranski vzorec in posegli v uravnoteženo prehrano.

Živila z dodanimi rastlinskimi steroli sicer imajo svoje mesto v zdravi uravnoteženi prehrani ljudi s povečanim holesterolom v krvi, vendar jih je potrebno uvajati postopno, z upoštevanjem načela previdnosti ter zagotoviti ne reklamnega, ampak ustrezno strokovno predstavljanje živila potrošnikom.

Kaj so rastlinski steroli?

V naši naravni prehrani dobimo le majhne količine rastlinskih sterolov. Človek, ki uživa tipično zahodno prehrano, jih zaužije povprečno 0,02 do 0,05 g na dan. Pri tej koncentraciji rastlinski steroli ne vplivajo bistveno na absorbcijo. Od leta 1950 je znano, da večje količine lahko vplivajo na količino absorbiranega holesterola v prebavnem traktu in tako znižujejo holesterol v plazmi. Šele v začetku 90ih let pa so znanstveniki in razvojni tehnologi v živilski industriji razvili postopke, kako je mogoče rastlinske sterole pridobivati v večjih količinah in jih dodajati hrani. Danes se pridobivajo ali iz celičnih sten soje ali iz celičnih sten dreves.

Rastlinski steroli se v prebavnem traktu človeka ne morejo absorbirati v telo, zato jih človek izloči. Imajo pa to lastnost, da se hitreje kot holesterol razporedijo v takoimenovane mešane micele, preko katerih s pomočjo žolčnih kislin prehajajo maščobne kisline in v maščobi topne snovi, kot so holesterol in v maščobi topni vitamini, v plazmo. Ker so v tem procesu hitrejši kot holesterol, ga praktično izrinejo iz micela in na ta način preprečijo, da bi holesterol iz hrane prehajal v telo in povečeval količino prostokrožečega LDL holesterola in skupnega holesterola v krvi.

Kaj je pomembno da veste?

  •  V istem vidnem polju kakor ime, pod katerim se proizvod prodaja, morajo biti navedene z lahkoto vidljive in čitljive besede: „z dodanimi rastlinskimi steroli/rastlinskimi stanoli"
  • Sestava in označevanje proizvodov morata biti takšna, da omogočita uporabnikom, da zlahka omejijo svojo porabo na največ 3 g rastlinskih sterolov na dan z uporabo ene porcije, ki vsebuje največ 3 g ali treh porcij, ki vsebujejo po največ 1 g.
  • Treba se je izogibati uživanja več kakor 3 g dodanih rastlinskih sterolov na dan.
  • Proizvod, ki vsebuje rastlinske sterole je namenjen izključno ljudem, ki si želijo znižati višino holesterola v krvi.
  • Pacienti, ki jemljejo zdravila za znižanje holesterola, morajo uživati proizvod pod nadzorom zdravnika.
  • Proizvod, ki vsebuje rastlinske sterole ni prehransko ustrezen za nosečnice in doječe matere ter otroke stare manj kakor 5 let.
  • Proizvod, ki vsebuje rastlinske sterole je potrebno uporabljati kot del uravnotežene in raznolike prehrane, ki vključuje redno uživanje sadja in zelenjave, da ne bi prišlo do pomanjkanja beta-karotena.

Omenjeni izdelek, ki se reklamira, je eden izmed pacientov iskal v lekarni. Pravilno je torej ocenil, kam sodijo ??? zdravila. Izdelka v lekarni sicer ni dobil, po njega je moral v trgovino, dobil pa je brezplačen strokovni nasvet glede uporabe takih izdelkov.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj