Točka zdravja

Repik, navadni ali Mala torica (Agrimonia eupatoria)

Repik, navadni ali Mala torica (Agrimonia eupatoria)

Rastlina je razširjena po severni polobli, raste po suhih in pustih travnikih, po grobljah, grmovju in ob robovih gozdov.

Uporabni del
Zel.

Pravni položaj
Svet Evrope ga razvršča v skupino naravnih začimb N2, ki se sme dodati živilom v majhni količini, z možno omejitvijo zeliščnih sestavin v končnem izdelku, ki pa za repik še niso določene. Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, ga razvršča v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, razen v zahtevnejših farmacevtskih oblikah in če se ne prodaja za določen zdravilni namen.

Zeliščna raba
Naj bi imel krčilne (adstringentne) in mokrilne (diuretične) lastnosti. V ljudskem zdravilstvu zdravi drisko, vneto želodčno sluznico in črevesne bolezni, denimo vnetje slepiča ter tankega in debelega črevesa, odvaja žolč, pomaga pri nehotnem mokrenju in vnetju mehurja, zunanje pa je grgralo pri  vnetjih v grlu.

Odmerek za odrasle
Poldruga žlička (1,5g) droge se vsuje v hladno vodo in zavre, ali pa se krop prelije čez drogo, ter po 5 minutah precedi. Proti trebušnim težavam se popije dva- ali trikrat na dan. Lahko se tudi uporabi za izpiranje ust in grgranje ter kot obkladek proti blagim površinskim vnetjem na koži, večkrat na dan.

Novejša dognanja
Pri poskusnih živalih zniža raven sečnine v krvi, ne zveča pa njenega izločanja s sečem. Po injiciranju zmanjša krvni tlak. Uniči nekatere bakterije, med njimi Staphylococcus aureus in alfa-hemolitični streptokok, alkoholni izvlečki imajo tudi protivirusne lastnosti. Čreslovine so znana krčila, ki nespecifično zavrejo vnetja na sluznicah in koži.
Z navadnim repikom so 20 bolnikom uspešno zdravili porfirijo, kožni izbruhi so se umirili, zmanjšali sta se serumska koncentracija železa in porfirinov v seču. S čajno mešanico, ki so jo sestavljali še kamilica, meta, trpotec in šentjanževka, so zdravili vnetje želodčne in dvanajstnične sluznice, po 25 dneh  tričetrt bolnikov od 35 ni več čutilo bolečine, skoraj vsi so bili brez prebavnih motenj, gastroskopski pregled pa je pokazal ozdravitev poškodovane sluznice, prav tako niso opazili stranskih in strupenih učinkov. Po raziskavah na Kitajskem repik tudi poldrugikrat zveča strjevanje krvi.
Sorodna A.pilosa deluje proti tumorjem, najbrž se zaradi imunostimulativnega učinka spojine agrimoniin okrepi obrambni odziv v telesu, vendar se le-ta čreslovina v literaturi ne omenja kot sestavina navadnega repika.

Stranski učinki in strupenost
Niso znani. Sorodna A.pilosa je bila strupena za celice poskusnih živali.

Prepovedi in opozorila
Čezmerni odmerki lahko motijo obstoječe zdravljenje zvečanega ali zmanjšanega krvnega tlaka ter terapijo z antikoagulansi, zaviralci strjevanja krvi, zaradi vsebovanih čreslovin pa ni priporočljivo čezmerno jemanje. Čezmerni rabi se je dobro izogniti tudi med nosečnostjo in dojenjem, saj izsledkov o strupenosti ni, poleg tega pa po ljudskem izročilu vpliva na menstruacijski ciklus.

Lekarniško mnenje
Repik je kemično slabo raziskan. Glede na redke klinične izkušnje bi lahko bil v korist za zdravljenje nekaterih kožnih  in želodčno-črevesnih bolezni, a bi morale nadaljnje raziskave izsledke potrditi. Vsebovane čreslovine upravičijo čislane krčilne lastnosti zeli, ki pridejo v poštev za zdravljenje nespecifične driske in nespecifično zdravljenje vnetij na sluznicah in koži. Zaradi primanjkljaja podatkov o strupenosti ne moremo priporočiti daljše rabe, čeprav se marsikatera zdravilnost upraviči prav z njo.

Misel
Najboljše zdravilo je ponižno v svojem zmagoslavju.

Nazaj