Točka zdravja

Resnice in zmote o sončenju

Zdravstvena stroka z dermatologi na čelu že več let opozarja na škodljive vplive sončnih žarkov in primerno zaščito. Na žalost se v poplavi informacij relevantne pogosto izgubijo, saj jih lažne informacije s hkratnimi teorijami zarote pogosto zadušijo in posameznika zavedejo v napačna prepričanja. 

Porjavela koža je zdrava in lepa
Porjavelost kože je posledica tvorbe barvila melanina, ki omogoča naravno zaščito pred sončnimi opeklinami. Porjavitev kože je znak, da smo bili izpostavljeni UV-sevanju, v koži so nastale spremembe, morda celo take, ki bodo vodile v nastanek kožnega raka. Vsekakor pa se z izpostavljanjem sončnim žarkom pospeši proces staranja kože. K lepoti prav tako ne prispevajo kožne spremembe v obliki kožnih lis ali znamenj, ki nastajajo kot posledica izpostavljenosti UV-svetlobi.

Zagorela polt nas ščiti pred sončnimi žarki
Ob izpostavitvi sončnim žarkom se v koži tvori barvilo melanin, ki daje naši koži rjavo barvo. S tem smo nekoliko zaščiteni pred nastankom sončnih opeklin, a zaščita ne odtehta škode (možnost nastanka kožnega raka), ki nastane ob pridobivanju naravne zaščite. 

Sončenje je nujno, da v koži nastane dovolj vitamina D
Pod vplivom UV-žarkov, dela spektra sončne svetlobe, ki prodre na površje zemlje, v koži nastaja vitamin D, za kar pa ni potrebno dolgotrajno sončenje. Dovolj vitamina D nastane, če v poletnih mesecih za nekaj časa (do 15 minut) dvakrat do trikrat tedensko sončni svetlobi izpostavimo običajno odkrite dele telesa, kot so obraz, dekolte, dlani in nadlahti. 

Ob oblačnem vremenu sončni žarki niso nevarni
Oblaki lahko deloma zmanjšajo prodiranje sončnih žarkov, ne pa povsem. Delno oblačno vreme nas lahko zavede, da se dlje časa zadržujemo na prostem, posledica česar so sončne opekline. 

Škodljivim vplivom sončnih žarkov so izpostavljeni predvsem otroci, zato jih moramo zaščititi že od rojstva naprej
Trditev je pravilna, po nekaterih ocenah v otroštvu prejmemo kar 80 % celotne življenjske izpostavljenosti soncu. Otroke je treba zaščititi, a dojenčkov do pol leta oz. do takrat, ko se začnejo samostojno gibati, ne ščitimo z zaščitnimi sredstvi, pač pa uporabljamo fizično zaščito (senca, obleka). 

Naravna zaščitna sredstva so varnejša od kemičnih
Na žalost to pogosto ne drži. Varna sredstva so tista, ki so dermatološko preizkušena in izdelana z upoštevanjem postopkov, predpisanih za izdelavo kozmetike. Tudi med naravnimi snovmi poznamo številne (npr. perujski balzam), ki povzročajo preobčutljivostne in alergijske reakcije. 

Uporaba solarijev je varna oblika porjavitve kože
UVA-sevanje, ki ga uporabljajo v solarijih, je delovna skupina Mednarodne agencije za raziskavo raka leta 2009 uvrstila med skupino dejavnikov s potrjenim karcinogenim delovanjem na človeka.

Danes je želja po zagoreli polti pogosto posledica nečimrnosti in slabe razgledanosti. Lepotni ideali se spreminjajo. Ne nazadnje je svetla, nezagorela polt več stoletij, celo tisočletij, veljala za lepo. Danes vemo tudi, da je zdrava. 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj