Točka zdravja

Respiratorni sincicijski virus

V zadnjem času nas je nekoliko presenetilo število poročil o okužbah s respiratornim sincicijskim virusom (RSV), saj se tovrstne okužbe običajno pojavljajo v jesensko-zimskem času in ne v poletno-jesenskem obdobju. RSV je najpogostejši povzročitelj akutnega brohiolitisa majhnih otrok, ki ga pogosto spremlja akutno vnetje srednjega ušesa. Pri večjih otrocih in odraslih povzroča blažja prehladna obolenja.

Pri bronhiolitisu virusna okužba povzroči vnetje malih dihalnih poti. Pri dojenčkih ali majhnih otrocih se bolezen navadno začne z izcedkom iz nosu ali zamašenim nosom in kašljem. Po nekaj dneh začne dojenček hitreje in težje dihati, kašelj se stopnjuje, otrok začne odklanjati hrano. Povišana telesna temperatura pri bronhiolitisu ni vedno prisotna.

V primeru suma na bronhiolitis, kot ga zgoraj opisuje potek simptomov in znakov se je potrebno obrniti na zdravnika. Obenem pa se moramo zavedati, da načeloma nimamo zdravila, ki bi delovalo neposredno na virus. Zdravljenje bronhiolitisa je simptomatsko, kar pomeni, da blažimo prisotne simptome. Osnovni ukrepi pri tem vključujejo čiščenje nosu, zniževanje za otroka motečo vročino in zagotavljanje ustreznega vnosa tekočine.

Čiščenje nosu opravljamo s pomočjo fiziološke raztopine oziroma raztopine morske soli. Pri dojenčkih najraje posežemo kapljicah, pri manjših otrocih pa raje uporabimo obliko s pršilom. Kapljice oziroma pršila s fiziološko raztopino ali raztopino morske soli uporabimo večkrat dnevno, po potrebi. Uporaba nosnih dekongestivov, razen pod zdravniškim nadzorom, pri starosti otroka do 2 let ni dovoljena.

Zniževanje povišane telesne temperature ponavadi priporočamo, kadar je vročina za otroka moteča. V ta namen običajno uporabljamo zdravila z učinkovino paracetamol, kot druga izbira, recimo kadar s paracetamolom nismo uspešni, pa je ibuprofen. Zdravila s paracetamolom odmerjamo na 4 do 6 ur, zdravila z ibuprofenom pa na 6 do 8 ur. V lekarni se prepričajmo o ustreznem odmerku, ponavadi ga preračunamo glede na telesno maso otroka. Na voljo imamo zdravila v različnih farmacevtskih oblikah, za dojenčke pridejo v poštev predvsem rektalne svečke, za otroke pa peroralne suspenzije.

Kadar otrok zavrača hrano, obenem pa ima vročino, lahko hitro, posebno če gre za dojenčka, pride do dehidracije. Dehidracija je tudi eno od stanj, ko otroka z bronhiolitisom napotimo v bolnišnico. Dehidracijo bomo preprečili z dovoljšnjim vnosim tekočine. Nevarnost za dehidracijo obstaja, kadar je vnos tekočine zmanjšan na 50-75 % dnevnih potreb, zato otroku večkrat na dan ponudimo tekočino. Do dehiracije lahko pride precej hitro, zato otroka dobro opazujte. Kadar otrok diha s 60 ali več vdihi na minuto prav tako ne odlašajte z obiskom zdravnika.

Eno najpomembnejših spoznanj v medicini je strategija »bolje preprečevati, kot zdraviti«. Seveda se je lahko poslužimo tudi v primeru okužb s RSV, a izkušnje kažejo, da smo pri tem težko uspešni, saj se večina otrok sreča s RSV najpozneje do konca drugega leta starosti, dve tretjini že preden upihnejo prvo svečko. Kljub temu je smiselno poskusiti nekaj napotkov, posebno pri prezgodaj rojenem otrocih, otrocih s kronično pljučno boleznijo in otrocih s hujšo prirojeno srčno napako, saj je pri njih nevarnost, da se razvije težja oblika okužbe z RSV še posebej prisotna.

Da bi lahko pripravili uspešno strategijo, moramo najprej spoznati nasprotnika. RSV se širi s telesnim stikom (z dotikom, s poljubljanjem, z rokovanjem) z okuženo osebo. Klice se širijo tudi po zraku pri kašljanju ali kihanju. Poleg tega lahko virus RSV preživi več ur - na pultu v trgovini ali na uporabljenem robčku.

Do 2. meseca otrokove starosti odsvetujemo obiske. Tudi pozneje pazite, da se ljudje z znaki prehlada ali vročino ne približajo otroku. Čeprav so osebe brez znakov okužbe dihal jih prosite naj si, preden primejo otroka, roke umijejo s toplo vodo in z milom. Če imate doma novorojenčka, je priporočljivo, da starejši sorojenec ne obiskuje vrtca, saj lahko prinese RSV domov. Kadar se sorojenci kljub temu prehladijo ali imajo vročino, pazite, da se dojenčku ne približajo. Če ste prehlajeni ali imate vročino, morate vedeti, da lahko s poljubljanjem dojenčka okužite z RSV. Dojenčka zato raje samo nežno objemite ali ga pobožajte po glavi.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj