Točka zdravja

Rman (Achillea millefolium)

Rman (Achillea millefolium)

Uporabni del
Zel.

Raba v prehrani
Svet Evrope ga razvršča v skupino naravnih začimb N2, to pomeni, da je raba v prehrani dovoljena, le vsebnost tujonov, te rman vsebuje, je omejena glede na vrsto živila. V ZDA se sme uporabljati le v pijačah, a brez tujonov v končnem izdelku. Pri nas spada v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
V ljudskem zdravilstvu se rabi proti vročini, prehladu, griži, driski, napenjanju, krvaveči zlati žili, zvišanemu krvnemu tlaku, pri možganski in koronarni trombozi povezani z zvišanim tlakom, za povrnitev teka, ob izostanku mesečnega perila, posebno pa pomaga dekletom in ženah ob krčih v spodnjem delu trupa, ki jih spremljajo bolečine v križu zlasti ob mesečnem perilu. Je namreč diaforetik, potilo, antipiretik, sredstvo zoper vročino, spazmolitik, blažilo krčnih bolečin, sedativ in hipnotik, pomirjevalo in uspavalo, hipotenziv, zniževalec krvnega tlaka, adstringent, krčilo tkivnih površin, diuretik, spodbujevalec nastanka in izločanja vode ter uroantiseptik oziroma razkužilo za sečila.

Odmerek za odrasle
Čajni napitek, pripravljen kot poparek iz 2 do 4 gramov droge 3-krat na dan.

Novejša dognanja
Do njih so prišli z raziskavami na živalih. Rman deluje protivnetno in celilno tako notranje kot zunanje zaradi različnih sestavin, med njimi je azulen, ki ga vsebuje tudi kamilica. Diuretični učinek se pojavi pri 2-krat večjem odmerku kot protivnetni, pripisujejo ga dražilni sestavini terpinenol, ki jo vsebuje tudi brinje. Je pomirjevalo in uspavalo ter podaljša učinek drugih uspaval in zdravil proti epilepsiji. Njegovi seskviterpeni uničujejo različne kužne bakterije v prebavilih in sečilih. Ahilein ustavlja krvavitve, ker skrajša protrombinski čas. Po flavonoidih in azulenu popustijo krči gladkih mišic. Čreslovine imajo adstringentni učinek in podpirajo protivnetne snovi pri celjenju ran in grenke glikozide pri zdravljenju prebavnih motenj. Grenčine zbujajo tek in spodbujajo izločanje žolča. Večina alkaloidov znižuje temperaturo in krvni tlak.

Stranski učinki in strupenost
Lahko povzroči alergijo, posebno pri ljudeh, ki so občutljivi za rastlinske alergene, a znan je le en primer splošne burne alergične reakcije za rman iz leta 1929. Ni potrjen sum na rmanovo fototoksičnost, nevarno reakcijo ob izpostavitvi kože soncu. Izvlečki namreč ne vsebujejo psoralenov, ki so po tej lastnosti znani, niso pa je mogli dokazati niti farmakološko. Praktično ni strupen, le sestavina eteričnega olja terpinenol bi lahko imela dražilni učinek na ledvice. Vsebnost tujonov je v običajnih zdravilnih odmerkih zanemarljiva. Zapisana je le ena zastrupitev z rmanom, nekje na Angleškem naj bi tele poginilo zaradi zaužitja ene same zeli, vendar ni znano, da bi bil rman še kdaj strupen za živali.

Prepovedi in opozorila
Alergične reakcije so mogoče pri ljudeh, ki so sicer preobčutljivi za cvetnice, posebno še za družino košaric. Čezmerni odmerki lahko vplivajo na zdravljenje z zdravili proti strjevanju krvi, na zdravilsko zdravljenje zvišanega in znižanega krvnega tlaka, zdravljenje z uspavali, pomirjevali in sredstvi proti epilepsiji ter z diuretiki. Nosečnice naj ga ne pijejo, ker lahko povzroči splav. Doječe matere naj ga ne pijejo čezmerno. Ženskam nasploh ne priporočamo čezmernega pitja, ker vpliva na menstruacijski ciklus.

Lekarniško mnenje
S kemičnega vidika je dobro proučen, razhajanja so še samo glede vsebnosti eteričnih olj. Izidi farmakoloških raziskav na živalih v glavnem upravičujejo zeliščno rabo po ljudskem izročilu, pri ljudeh pa niso bili opravljene. Je zvečine varno zdravilo, previdni pa naj bodo prej ogrožene skupine ljudi.

Misel
Zdravilo ni krivo, če ga bolnik odklanja, niti bolnik. Vedno le lekarnar, če je bilo uslišano njegovo srce. Zdravila se prilegajo bolniku in vsebujejo lekarnarja. Zato je enemu zdravju navkljub toliko zdravil.

Nazaj