Točka zdravja

Rozacea - rdečica obraza

Prav vsakega izmed nas kdaj pa kdaj oblije rdečica obraza, a danes ne bomo govorili o tovrstni rdečici. Pogostejša in veliko bolj neprijetna je namreč rdečica, ki je posledica kronične kožne bolezni in jo imenujemo rozacea.
Bolezen se običajno prične po tridesetem letu. Veliko pogostejša je pri ženskah, kakor pri moških, vendar pa pri moških poteka v hujši obliki. Bolezen se kaže v različnih stopnjah izražanja težav na koži. In kljub temu, da bolezen ni nevarna, nosi s seboj precej neprijetnosti, saj vpliva na videz bolnika. Bolniki se velikokrat začnejo zapirati vase, izogibajo se družbi in postanejo zagrenjeni, saj ljudje nemalokrat na podlagi njihovega videza sklepajo, da gre za alkoholizem. In prav k razbijanju tega neznanja in k večji prepoznavnosti bolezni, je namenjen današnji prispevek.

Simptomi:
Bolezen se najprej manifestira kot občasno zardevanje obraza, predvsem kadar je bolnik izpostavljen temperaturnim spremembam (sonce, kopanje, savna,...) ali uživanju vroče in močno začinjene hrane ter alkohola. Velikokrat se ob tovrstnem zardevanju niti ne pomisli, da gre za bolezensko rdečico, a sčasoma postane rdečina obraza trajna. Prav tako se rdečici, predvsem na nosu, čelu in licih, pridružijo še razširjene drobne žilice (teleangiektazije).
Ko bolezen napreduje, se pojavijo še drobni mehurčki, napolnjeni z gnojno tekočino, pridruži se otekanje obraza, povečajo pa se tudi žleze lojnice. Najbolj znana in neprijetna je značilna zadebelitev nosu, ki jo imenujemo tudi rinfoma. Prav tako bolniki tožijo o suhi koži, ki srbi in zateguje.

Vzroki:
Vzroki za nastanek rozacee še niso povsem znani. Vsekakor lahko možne vzroke iščemo v ožilju, ki se pri rozacei na dejavnike odzove s prekomerno razširitvijo. Prav tako lahko vzrok najdemo v genetski predispoziciji, saj je znano, da je bolezen pogostejša pri svetlopoltih ljudeh. Udeležen je tudi imunski sistem, ki vpliva na vnetne spremembe, ki se sočasno pojavijo.

Zdravljenje:
Pomembno je, da rozaceo začnemo zdraviti čim prej, ko se bolezen pojavi. S tem lahko preprečimo njeno napredovanje. 
Terapija lahko obsega lokalno in sistemsko zdravljenje. Lokalno zdravljenje zajema uporabo antibiotičnih gelov in krem, sistemska terapija pa vključuje uporabo tetraciklinskih antibiotikov in retinoidov v obliki tablet ali kapsul, ki se dobijo v lekarni na zdravniški recept.
Uspešna je tudi uporaba laserja, v primeru zadebelitve nosu pa je velikokrat potreben kirurški poseg.

Kaj lahko storimo sami?
V prvi vrsti je pomembno, da se bolnik izogiba tistim dejavnikom, ki bolezen sprožijo ali jo poslabšajo. Predvsem je potrebno pozornost nameniti temperaturnim spremembam, ki razširjajo žile in poslabšajo obstoječe stanje. Zato se naj bolniki izogibajo prekomernemu izpostavljanju soncu, savni,... Prav tako pa ni zanemarljivo izpostavljanje mrazu in vetru, ki prav tako neugodno vplivata na bolezen. Izogibati se je potrebno pekoči, začinjeni hrani, kavi, vročim napitkom in alkoholu. Dokazano je tudi, da stres, čustveni pretresi in telesni napor poslabšajo bolezen, zato je potrebno biti pozoren tudi na to. Predvsem je težavno obdobje žensk v menopavzi, ko so napadi vročičnih oblivov pogosti, hormonsko neravnovesje pa vpliva  tudi na čustva in splošno počutje žensk.
Vsekakor ima ustrezna nega velik pomen in lahko ugodno prispeva k izboljšanju težav. Svetujemo, da se nikakor ne uporablja vodoodporne in težko odstranljive kozmetike, saj drgnjenje kože stanje še poslabša. Hkrati je koža z rozaceo bolj občutljiva, zato se odsvetuje uporaba kozmetike, ki vsebuje preveč dišav. Le te lahko kožo dražijo in povzročajo srbeč in pekoč občutek.
Ker se bližajo toplejši meseci in bo sonce pokazalo tudi svojo moč, se nikar ne sme pozabiti na ustrezno zaščito pred soncem. Izbrani pripravki naj bodo kvalitetni in naj imajo visoko zaščito pred UVA in UVB žarki.

Pomoč v lekarni:
V Pomurskih lekarnah so brez recepta na voljo ustrezni kozmetični izdelki (Eucerin, Vitaskin, Avene, Uriage, Skin Doctors,..), ki so izdelani za nego kože, podvržene rozacei. Nekateri kozmetični izdelki imajo že dodan UV zaščitni faktor, nekaterim pa je dodan še pigment, ki takoj prekrije rdečico in poskrbi za enakomeren ten kože. Tehnologija pigmenta temelji na načelu, da lahko intenzivnost rdečice nevtralizira njena komplementarna zelena barva. Prav tako so v teh kozmetičnih izdelkih dodani izvlečki, ki ščitijo kapilare ter kožo dodatno pomirjajo, negujejo, vlažijo in obnavljajo. Redna uporaba se je izkazala kot zelo učinkovita!

Prispevek nam je ponudil nekaj informacij in poiskal kar nekaj vzrokov, ki jih izdaja rdeč obraz. A če tu in tam zardite, nikar takoj ne pomislite na rozaceo. Morda se vzrok skriva v zagati zaradi neprijetne situacije ali besedne zveze, v katero ste se zapletli. Ali pa ste morda ozrli oči osebe, ki vam, hočete ali nočete, pospeši utrip srca. In zagotovo se strinjate, da je ta vzrok zardevanja še najlažje sprejeti.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj