Točka zdravja

Rožmarin, navadni (Rosmarinus officinalis)

Rožmarin, navadni (Rosmarinus officinalis)

Ime pomeni »morska rosa«. Rastlina je povezana s spominom, kakor Ofelija pravi Hamletu: »Vzemi rožmarin, ki bo dal tvojemu spominu novih moči«. V stari Grčiji je rabil za kadilo in bil posvečen Afroditi, boginji ljubezni, v starem Rimu pa Veneri, saj so verjeli, da dá večno mladost in lepoto. Na Bavarskem še zmerom pletejo poročne vence iz rožmarina in na Siciliji se spomnijo mrtvih s polaganjem rožmarinovih vejic na grobove. Varovale naj bi tudi pred zli pogledi. Je do 2 metra visok zimzelen grm z drobnimi modrimi cvetovi in igličastimi listi. Že v antiki so ga vzgojili za začimbo in zdravilo. Doma je v sredozemskem svetu, izvažajo pa ga Španija, Maroko, Hrvaška in Tunizija.

Uporabni del
List.

Raba v prehrani in pravni položaj
Je cenjena začimba, predvsem v italijanski in francoski kuhinji ter pogosto konzervans v živilski industriji, predvsem za meso in maščobe, najučinkovitejša sta vsebujoča rosmanol in karnosol. Nadalje je sestavina likerjev, na primer benediktinca. Svet Evrope razvršča drogo v skupino naravnih začimb N2, ki se sme dodati živilom v majhni količini, z možno omejitvijo zeliščnih sestavin v končnem izdelku, ki pa za rožmarin še niso določene. Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, ga razvršča v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, razen v zahtevnejših farmacevtskih oblikah in če se ne prodaja za določen zdravilni namen.

Zeliščna raba
Zaradi vsebovanega eteričnega olja je karminativ in stomahik, zdravi prebavne motnje, ki jih spremljajo vetrovi, občutek napihnjenosti in manjši krči, obenem pa vzbudi tek in izločanje želodčnih sokov. Manj pogosto se rabi za odvajanje žolča, učinek je slaboten, učinkujejo pa grenčine, ki najprej pospešijo izločanje žolča v črevo, nato pa tudi njegovo nastajanje. Je tudi diuretik, žene na vodo. Zunanje  v obliki olja, mazil in alkoholnih raztopin lajša mišično in sklepno revmo, kot droga ali eterično olje se doda kopelim, ker spodbudi prekrvitev, uporaben pa je tudi za ustno higieno.

Odmerek za odrasle
Skodelica kropa se prelije čez žličko (2 g) droge in po 15 minutah precedi, sveže pripravljen napitek pa se popije topel trikrat ali štirikrat na dan med obroki. Zunanje, denimo za kopeli, se 50g droge krajši čas prevre v litru vode, pokrito pusti stati 15 do 30 minut, precedi in prevretek vlije v pripravljeno kopalno kad. Rožmarinovo vino se pripravi iz 20 g droge in litra vina, v katerem se namaka 5 dni in občasno pretrese.

Novejša dognanja
Na poskusnih živalih blaži žolčevodne in črevesne krče, zveča srčno moč in zveča krvno oskrbo za srce. Pri ljudeh je zunanje dražilno sredstvo, ki zveča prekrvitev. Rožmarinovo eterično olje ima podobne protikrčne lastnosti kot žajbljevo in metino, deluje pa tudi protibakterijsko. Rožmarinova kislina preprečuje nastanek šoka, povzročenega z endotoksini, ter razvoj dihalne odpovedi, imenovane respiratorni distres sindrom pri odraslih (ARDS).

Stranski učinki in strupenost
Nekatere sestavine eteričnega olja so strupene za osrednji živčni sestav, denimo kafra, katere delež je 10 do 20 odstotkov, ki v večji količini notranje povzroči krče, podobne epileptičnemu napadu. Eterično olje običajno draži kožo le pri preobčutljivih posameznikih, pri katerih tudi povzroči fotosenzitivno reakcijo na osvetljeni koži.

Prepovedi in opozorila
Zaužitje večje količine eteričnega olja, a malo verjetno listov, lahko povzroči želodčno-črevesno in ledvično vnetje. Lahko izzove epileptični napad, zato  ni primeren za epileptične bolnike. Preobčutljivi posamezniki naj bodo pozorni na kozmetične in negovalne izdelke z njegovo vsebnostjo. Po izročilu je sredstvo za splav in vpliva na menstruacijski ciklus, med nosečnostjo in dojenjem naj se ga zato ne užije dosti več, kot je običajno v prehrani.

Lekarniško mnenje
Velika vsebnost eteričnega olja naredi rožmarin zdravilen, notranje za tek in proti prebavnim motnjam ter zunanje pri revmatizmu in slabi  prekrvitvi, zanimiv je tudi zaradi omenjene zdravilnosti rožmarinove kisline, a v tem smislu ni klinično ovrednoten.

Misel
Zaljubljenost odpira okna in ljubezen vrata na vrt zdravja. Rožmarin je v pomoč ljubezni zunanje; notranje pa, ko gre le-ta skozi želodec.

Nazaj