Točka zdravja

S homeopatijo nad prehlad

Ko se nas lotevata gripa ali prehlad, imamo celo paleto zdravil uradne medicine, po katerih lahko posežemo in o katerih je beseda tekla v eni izmed prejšnjih številk Vestnika. Na voljo pa so tudi homeopatska zdravila, ki učinkovito zdravijo simptome gripe in prehlada. A le, če so pravilno izbrana! Zato bo odgovore, po katerem zdravilu poseči ob določeni simptomatiki, kako ga odmerjati ter kako dolgo, razkril današnji prispevek. 
O homeopatiji smo že pisali, a ker je za razumevanje potrebno poznavanje principa le te, je prav da nekaj osnov ponovimo. Temeljno delovanje homeopatije je: podobno naj se zdravi s podobnim. To pomeni, da je mogoče bolezen ozdraviti z zdravilom, ki pri zdravem človeku povzroča podobne simptome in znake kot jih ima bolnik. V homeopatiji so pomembni individualni simptomi bolnika, zato ne izbiramo zdravila za prehlad ali gripo, pač pa zdravilo za točno določeno osebo, ki ima določene značilne simptome. In ta individualizacija je razlog, da lahko različni bolniki z enako diagnozo, v našem primeru »prehlad« dobijo povsem različna homeopatska zdravila!

Danes se bomo osredotočili na dve osnovni homeopatski zdravili, ki sta nepogrešljivi v vsaki homeopatski domači lekarni. In tudi pri prehladu ju lahko s pridom izkoristimo kot prvo izbiro. 

ACONITUM NAPELLUS je zdravilo, ki bi ga lahko označili kar z »akut« - to pomeni, akutno, nenadno, silovito,… Zato lahko po njem posežemo v različnih stanjih, če ugotovimo, da je simptomatika podobna in to ne glede na to, ali smo se prehladili na mrzel jesenski dan ali opazimo stanje šoka pri človeku v prometni nesreči. Paleta zdravljenja z Aconitumom je torej zelo široka in različna, pri prehladu pa je Aconitum vsekakor prva izbira ob pojavu prvih simptomov.

 • Kakšni so značilni simptomi bolnika?
  Prehlad nastopi dokaj hitro, ponavadi po izpostavljenosti vetru in hladnemu vremenu. Pojavi se povišana telesna temperatura, drgetanje, roke in noge so mrzle, koža je rdeča in suha, značilna je huda žeja, a brez potenja, žrelo je rdeče, bolnik pa čuti nemir in tesnobo. 
 • Kdaj se zdravilo uporablja?
  Aconitum uporabljamo na samem začetku bolezni, ko zaznamo, da se »z nami nekaj dogaja«, torej čutimo prve simptome prehlada. Če bomo zdravilo vzeli pravočasno, bomo telo spodbudili k procesu samozdravljenja.
  Ob tem ne pozabimo na obvezni počitek, ki bo telesu koristil, ko se bojuje z boleznijo. Prav tako ne bodimo zaskrbljeni, če se po prvem odmerku bolezen nekoliko poslabša – to je zgolj znak, da je bila telesu podana pravilna informacija, ki bo okrepila moč samozdravljenja. In takoimenovano prvotno poslabšanje je v homeopatiji značilno. 
 • Kako odmerjamo in kako dolgo?
  Odmerjanje je odvisno od potence zdravila in samega stanja organizma. Splošno je priporočljivo, da nižje potence (C6) odmerjamo pogosteje, višje potence (C30) pa redkeje. Seveda je potrebno ob burnih težavah, homeopatsko zdravilo vzeti pogosteje, ko se pa stanje izboljšuje pa pogostnost odmerkov zmanjšujemo. 

BELLADONA je drugo najpogostejše zdravilo za akutna stanja, ki ga ne smemo spregledati. V kolikor prvo fazo, kjer bi bil nujen Aconitum, zamudimo, ali zaradi poteka bolezni preidemo v drugo fazo prehlada, bo nujno poseči po Atropi Belladoni, ki jo na kratko imenujemo kar Belladona. 

 • Kakšni so značilni simptomi bolnika?
  Za osebo, ki potrebuje Belladono je značilna rdečina, oteklina, bolečina in toplota. Obraz takšnega bolnika je rdeč in vroč, lahko se pojavljajo bolečine, prisotna je povišana telesna temperatura, sluznice so suhe, žeja ni prisotna, je pa zanimivo, da je značilno potenje.  
 • Kdaj se zdravilo uporablja?
  Zdravilo se uporablja za drugo fazo gripe in prehlada, ko nastopi potenje. Prav tako je Belladona dobrodošla pri bolečem žrelu, velikokrat tudi pri bolečinah v ušesih.  

Opisani zdravili sta osnovni zdravili, ki se jih glede na simptomatiko svetuje v lekarni v boju z gripo in prehladom in sta velikokrat, če sta pravočasno in pravilno izbrani, dovoljšnji. V kolikor pa bolezni  nismo pravočasno zatrli ter so se zato pojavili še mnogi drugi simptomi, kot so kašelj, boleče žrelo, zamašen nos ali izcedek iz njega, se ti dve zdravili pogosto kombinirata z drugimi homeopatskimi zdravili. 
Če se ob vsem tem zavedamo, da je homeopatija tudi holistična metoda, ki zdravi človeka kot celoto in če spomnimo še na dejstvo, da homeopatska zdravila niso razvrščena glede na diagnozo ali terapevtsko skupino ter je potemtakem lahko eno zdravilo, glede na simptomatiko, za mnoga različna bolezenska stanja, ne bo težko razumeti, da je nasvet farmacevta, usposobljenega za izdajo in svetovanje homeopatskih zdravil, še kako pomemben! 

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj