Točka zdravja

S homeopatijo proti nespečnosti

Ali veste, da danes spimo mnogo manj, kot so generacije, ki so živele še pred odkritjem električne razsvetljave? In kaj pravite na podatek, da zaradi motenj spanja trpi vsak tretji človek?! Pravzaprav je nespečnost najpogostejša izmed teh motenj, zanimiv in zgovoren pa je podatek, da je po 65. letu je nespečnih okoli 25 % moških in kar 40 % žensk.

Kdaj govorimo o nespečnosti?
O nespečnosti govorimo, kadar oseba težko zaspi, ponoči se pogosto prebuja, spi prekratek čas, zato se zbudi neprespana in utrujena. 
Vsekakor pa so potrebe po spanju pri posameznikih različne. V dnevnem ciklusu, ki se imenuje cirkadialni ritem, večina odraslih spi od 6 do 8 ur. Vendar pa nekateri odrasli zdravi ljudje potrebujejo le 4 do 5 ur in ne govorimo o nespečnosti, spet drugim je 9 urno spanje komajda dovolj. Vsekakor je potreba po spanju in kako spočit se človek počuti, ko se zbudi, odvisna od številnih dejavnikov: razburjenja, čustvene situacije, starosti, dela, bolezni, zdravil, hrane,… Ni pomembno zgolj trajanje nočnega spanja, temveč predvsem njegova kakovost oziroma nepretrganost. Strokovnjaki so prepričani, da je najpomembnejši del spanca prva polovica nočnega počitka, kajti le takrat možgani res počivajo.

Kakšne težave povzroča nespečnost?
Nekaj noči slabega spanja nam ne more škoditi in se pri slehernem, ne glede na starost, občasno pojavi. Dolgotrajna nespečnost pa vsekakor vodi v težave. 
Raziskave so pokazale, da že en teden pomanjkljivega spanja povzroči spremenjeno aktivnost v naših genih, ki urejajo odziv na stres, odpornost, vnetje in zdravje na sploh. Skratka; pomanjkanje spanja je nevarno za naše zdravje in vodi do:
•    Večje tveganje za srčne bolezni: med spanjem namreč naš krvni tlak pade. Če ponoči ne spimo, nam krvni tlak ne pade, s tem pa tvegamo razvoj srčne     bolezni.
•    Večje tveganje za hipertenzijo: le 5 do 6 urno nočno spanje poveča tveganje za povišan krvni tlak.
•    Večje tveganje za kap: pomanjkanje spanja slabo vpliva na srčno-žilno zdravje, predvsem se poveča tveganje za slabšo prekrvavitev možganov.
•    Nezdrave razvade: dober spanec vpliva na raven hormona lakote (grelin) in sitostnega hormona (leptin). Zato pri pomanjkanju spanja opazimo povišano vrednost grelina in zmanjšano vrednost leptina.
•    Občutek tesnobe: pomanjkanje spanja spodbudi reakcije v možganih, ki povzročajo intenzivnost občutka tesnobe.
•    Večje tveganje za razvoj raka na dojki: izpostavljenost svetlobi sredi noči je povezano z zmanjšano sintezo melatonina, ki poveča sintezo estrogena. Prekomerna raven estrogena vpliva na razvoj raka na dojki.
•    Večje tveganje za depresijo: pomanjkanje spanja povzroči pomanjkanje živčnih prenašalcev, ki uravnavajo razpoloženje.
•    Večje tveganje za poškodbe: zmanjša se učinkovitost belih krvnih telesc, kar poslabša naš fizični odgovor na stres.
•    Kognitivna motnja: zaspanost poslabša spomin ter zmožnost mišljenja in procesiranja informacij.
•    Večje tveganje za sladkorno bolezen: pomanjkanje spanja aktivira stresni odgovor, sproščata se stresna hormona kortizol in noradrenalin, ki sta povezana z inzulinsko rezistenco.


Nam je homeopatija lahko v pomoč?
Vsekakor lahko pomoč najdemo tudi v zakladnici homeopatskih zdravil. Predpogoj je seveda natančen opis simptomatike.
•    Aconitum izberemo, kadar je vzrok nespečnosti nenaden strah in panika, srce vam razbija, v prsih pa stiska. 
•    Argentum nitricum je zdravilo, ki je primerno, kadar človeka morijo bližajoči se dogodki (strah pred izpitom, obisk zdravnika, razgovor za službo,…).
•    Ignatia je zdravilo izbora, kadar nespečnosti botruje nenadno povzročena žalost (izguba ljubljene osebe, domotožje, težke življenjske spremembe,…). Podnevi ste utrujeni, ponoči pa spanca ni od nikoder.
•    Natrium muriaticum je za razliko od Ignatie pravšnji, kadar gre za dolgotrajno žalost. Zvečer ponavadi tuhtate o preteklih dogodkih, pogrezate se vase in želite biti sami.
•    Arsenicum album pomaga, kadar ste negotovi, imate skrbi in vas tare notranji nemir. O dogodkih premlevate ponoči, vendar za razliko od Natrium muriaticuma ne želite biti sami.
•    Nux vomica je zdravilo nemirnih ljudi, ki so nenehno pod stresom in odlično zdravilo za deloholike. Spat hodite pozno in še dolgo ne morete zaspati, zbujate se hitro.
•    Kalium phosphoricum je zdravilo, ki smo ga omenili tudi v prejšnjem prispevku Vestnika. Je namreč učinkovito zdravilo, kadar smo umsko preutrujeni in zato ne moremo zaspati.
•    Chamomilo izberemo, kadar je nespečnost posledica bolečine ali slabe volje. Ste nemirni, razdraženi in slabe volje. Zanesljivo zdravilo pri otrocih pri izrastu zob in krčih.
•    Coffea cruda je zdravilo, ki ga izberemo, kadar se nas loti nespečnost, ki je posledica razburjenja. Vzdraženi so čuti in lahko prihaja do razbijanja srca in znojenje, kar spominja na prekomerno uživanje kave. Ponavadi je to odlično zdravilo, ko spanca ni, ker se veselimo lepih dogodkov (izlet, potovanje, srečanje, poroka, rojstvo,…). 

Ob vsem tem pa nikar ne pozabimo, da  za dober spanec ni boljše postelje od mirne vesti. V kombinaciji s pomočjo iz lekarne bi nocoj spanec moral zmagati. 
Pa lahko noč in mirne sanje želim!

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj