Točka zdravja

S pregledom uporabe zdravil bližje sebi in svojemu zdravju


V dejavnosti, s katero zagotavljamo trajno in nemoteno oskrbo prebivalstva z zdravili, obeležujemo v dneh, ko se poletje postopoma prepušča vonju jeseni, za nas prav poseben dan – Dan slovenskih lekarn, letos že petnajsto leto zapored. 


Naše delo poleg postopka vročitve zdravila uporabniku, ki ga spremlja dajanje ustreznega navodila za uporabo, vključno s pisnim navodilom ter svetovanjem za pravilno in varno uporabo, zajema mnogo drugih aktivnosti. Mednje kot zelo pomembna sodi t.i. »farmacevtska obravnava pacienta«, ki označuje individualno, celovito in sistematično obravnavo bolnika, z namenom zagotavljanja aktivnega ohranjanja zdravja. Poleg tega skrbi za preprečevanje nastanka bolezni ali poslabšanje zdravstvenega stanja, pravilno uporabo zdravil in druge ukrepe za obvladovanje bolezni.

Ena izmed ključnih aktivnosti znotraj farmacevtske obravnave pacienta je storitev »Pregled uporabe zdravil«. Zajema optimizacijo uporabe zdravil posameznega bolnika, s ciljem izboljšati oziroma vzdrževati z zdravjem povezano kakovost življenja, ki jo na podlagi informacij o uporabljenih zdravilih opravi magister farmacije z licenco, zaposlen v lekarniški dejavnosti. S tem omogočamo in zagotavljamo oblikovanje pregleda nad vašo stalno terapijo in hkrati sodelujemo z zdravniki in ostalim medicinskim osebjem. 

Ker ste bolniki prav gotovo najpomembnejši del našega poklicnega vsakdana in je naše delovanje tudi v Pomurskih lekarnah naravnano k vsem Vam, našim pacientom,  stremimo k temu, da vam omenjeno storitev »Pregled uporabe zdravil« nudimo tudi pomurski farmacevti. Ob posvetu vam bomo poleg celovitega pregleda uporabe zdravil, s koristnimi nasveti poskušali zagotoviti, da boste svoja zdravila dodobra spoznali in se počutili varne in suverene pri njihovi uporabi. Ob strokovnem svetovanju vam bomo ponudili vso svoje znanje in bomo na razpolago za vsa dodatna vprašanja povezana z zdravljenjem z zdravili. 


Morda se ob tem sprašujete, zakaj sta pri obvladovanju vašega zdravljenja z zdravili komunikacija in sodelovanje z lekarniškim farmacevtom tako pomembna. Gre preprosto za to, da so zdravila, ki jih jemljete varna, kakovostna in učinkovita le v primeru, če jih pravilno uporabite. Ob svetovanju si želimo, da naših nasvetov ne le slišite ampak da jih ponotranjite in se s tem zavedate pomena pravilne uporabe zdravil. Pomembno je, da jemljete prava zdravila, ki so predpisana vam, redno in ob predpisani uri. Priporočljivo je, da se pri tem izogibate jemanju zdravil v temi in se vedno prepričate, da boste vzeli pravo zdravilo, pred jemanjem pa poskrbite za higieno rok. Zdravila shranjujte v pogojih, ki jih navaja proizvajalec, uporabljajte jih le do označenega roka uporabe, vkolikor pa zdravilo pozabite vzeti se o nadaljnjih postopkih posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom. 
Čeprav je prvi korak k uspešnemu zdravljenju z zdravili naše svetovanje in vročitev zdravila, ni pri tem nič manj pomembno vaše sodelovanje pri njihovi uporabi. Ker si vsak bolnik zasluži kakovostno in celovito obravnavo, vas poleg ostalih aktivnosti, ki jih izvajamo v lekarnah torej vabimo, da skupaj pregledamo vašo redno terapijo. S tem boste naredili nekaj dobrega za svoje zdravje, sebe postavili na prvo mesto in imeli edinstveno priložnost, da ob množici nasvetov prejmete najbolj strokovnega in namenjenega prav vašemu zdravstvenemu stanju. 
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj