Točka zdravja

Se gibamo dovolj?

Kdaj ste se nazadnje odpravili na sprehod v naravo, si privoščili sproščujoč tek na svežem zraku, si zbistrili misli z globokim dihanjem, se spotili in zares občutili, da vaše telo in duša delujeta kot eno? Danes? Včeraj? Se niti ne spomnite več? Kaj potem še čakate? Naše telo je ustvarjeno za gibanje. Prav zdaj je pravi trenutek, da naredite spremembo v svojem življenju. Farmacevti v Pomurskih lekarnah vam bomo pri tem z veseljem pomagali.

Raziskave kažejo, da telesna neaktivnost predstavlja veliko tveganje za zdravje, razvoj kroničnih bolezni in prezgodnjo smrt. Ljudje, ki se ukvarjajo s športom imajo manj zdravstvenih težav ter živijo bolj polno in kvalitetno življenje. Redna telesna aktivnost koristi celotnemu telesu, saj izboljšuje tako telesno kot duševno počutje. S telesno vadbo povečujemo fizično vzdržljivost, krepimo mišice, skrbimo za močne kosti ter preprečujemo razvoj osteoporoze v poznejših letih. Gibanje izboljša naše zdravstveno stanje, krepi imunski sistem, upočasni nastanek starostnih sprememb na sklepih in ožilju, zmanjša možnost razvoja določenih oblik raka, povišanega krvnega tlaka, povišanega holesterola in sladkorne bolezni. Telesna aktivnost koristi tudi mentalnemu zdravju in povečuje kognitivne sposobnosti, pomaga nam, da lažje premagujemo stres, prispeva k izboljšanju razpoloženja in odpravlja nespečnost. Velika prednost, ki jo prinaša redno gibanje je tudi vzdrževanje ustrezne telesne teže.

Kako začeti?

Za uvedbo gibanja v naš vsakdanjik ni nikoli prepozno. Pomembno je, da gibanje prilagodimo svojim sposobnostim, starosti in zdravstvenemu stanju. S telesno dejavnostjo začnimo počasi in jo postopno povečujmo. Za začetek izberimo hitro hojo, ki je najbolj primerna oblika telesne aktivnosti za vse starosti in vse ravni telesne pripravljenosti. Lahko se je lotimo kadarkoli in povsod. Hoja je izjemno koristna za kronične bolnike. Še bolj učinkovita je nordijska hoja, pri kateri uporabljamo posebne palice, in tako zajamemo skoraj vse mišične skupine telesa. Ko se naše mišice okrepijo, lahko hoji dodamo tek, ki ima še boljši vpliv na srčno-žilni sistem. Če imate raje kolesarjenje, začnite s počasnejšo vožnjo po ravnem terenu, nato postopoma povečujte hitrost in prevoženo razdaljo. Tudi plavanje je zelo koristna vadba, s katero krepimo celotno telo, ne da pri tem obremenjevali sklepe in mišice.

Koliko gibanja je dovolj?

Gibanje je učinkovito le takrat, ko vadimo redno. Uravnotežena vadba je sestavljena iz vaj za aerobno vzdržljivost, vaj za krepitev mišic, vaj za koordinacijo, ravnotežje in boljšo gibljivost ter sprostitve. Tek, hitro hojo, kolesarjenje in druge aerobne aktivnosti dopolnimo z razteznimi vajami, jogo in vajami za moč, pa tudi s sproščujočimi sprehodi v naravi.

Za krepitev in ohranjanje zdravja se priporoča vsaj 30 minut zmerno intenzivne aerobne telesne dejavnosti 5x na teden ali 25 minut visoko intenzivne aerobne telesne dejavnosti 3x na teden. Dodajmo še vaje za mišično moč  2x tedensko, starostniki pa tudi vaje za ravnotežje in preventivo padcev. Zmerno intenzivna telesna dejavnost je tista, pri kateri se nam poveča srčni utrip, občutimo rahel napor, se ogrejemo, postanemo zadihani, a se med vadbo še lahko pogovarjamo.

Pomembno je, da se pred vadbo dobro ogrejemo. Oblecimo lahka oblačila, ki dihajo in nas ne utesnjujejo. Izberimo športno obutev, ki je udobna za stopala in varna za gležnje. Po vadbi ne pozabimo na učinkovito ohlajanje in raztezanje mišic. Med in po vadbi nadomeščajmo izgubljeno tekočino. Pri bolj intenzivni in dalj časa trajajoči vadbi moramo nadoknaditi tudi izgubo elektrolitov.

S telesno vadbo nikakor ne smemo pretiravati, saj lahko hitro pride do utrujenosti in poškodb. Prisluhniti moramo svojemu telesu in si pravočasno privoščiti počitek. Če med vadbo začutimo nenavadne občutke, kot so vrtoglavica, razbijanje srca, tiščanje v prsih, slabost, hudo pomanjkanje sape, bolečine v sklepih, močan glavobol, prenehajmo s športno aktivnostjo in obiščimo svojega zdravnika, da se razišče vzrok težav.

Gibanje pa ni le šport. Za zdravje veliko naredimo že s tem, da uporabljamo stopnice namesto dvigala, se v službo odpravimo peš ali s kolesom, delamo na vrtu, bolj energično opravljamo hišna opravila, peljemo psa na sprehod, se igramo z otroci, plešemo na zabavi. Gibljemo se lahko celo med gledanjem televizije, tako da preskakujemo vrv, korakamo na mestu, vozimo sobno kolo ali delamo trebušnjake.

Redna telesna aktivnost v kombinaciji z zdravo prehrano, omejevanjem slabih razvad, dovolj spanca ter izogibanjem stresu ne prinaša le kratkoročnih koristi za zdravje, ampak je to investicija za vse življenje. Naj »Nimam časa!« ne bo več izgovor. Gibanje zagotovo sodi na seznam dnevnih opravil, za katere si preprosto moramo vzeti čas.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj