Točka zdravja

Šestdeset let kombinirane kontracepcijske tablete

Od leta 1957 je bilo možno menstrualne nepravilnosti zdraviti s pomočjo kombinirane hormonske tablete, ki je vsebovala dva hormona, estrogen in progestogen. Tri leta pozneje so tableto začeli uporabljati tudi za preprečevanje nosečnosti. Predvsem v ta namen je do sedaj to obliko kontracepcije uporabilo že milijone žensk po svetu, saj je metoda relativno varna in nudi visoko stopnjo zaščite.

Učinek, torej preprečitev neželene nosečnosti doseže ta oblika kontracepcije na več načinov. Estrogena komponenta zavira sproščanje luteinizirajočega hormona in folikle stimulizirajočega hormona iz hipotalamusa oziroma hipofize ter tako prepreči ovulacijo. Progestogena komponenta zgosti sluz v materničnem vratu, kar oteži prodiranje spermijev do jajčeca. Obenem stanjša maternično sluznico, kar onemogoča ugnezdenje oplojene jajčne celice.

Poznamo dve vrsti kombiniranih kontracepcijskih tablet, monofazne, ki vsebujejo enako količino hormonov v vsaki tableti ter večfazne, ki vsebujejo različne količine hormonov. Pri slednjih mora uporabnica upoštevati načrt odmerjanja, kar pomeni, da odmerja tablete po predvidenem zaporedju.

Uporaba te oblike kontracepcije poveča tveganje za nastanek raka dojke, saj ji pripisujejo en odstotek vseh primerov raka dojke. Pri uporabnicah kombinirane hormonske kontracepcije so opazili tudi nekoliko drugačno pojavnost drugih rakov rodil. Po petih letih uporabe te kontracepcije se podvoji tveganje raka materničnega vratu, hkrati pa se za 50 % zmanjša tveganje za pojav raka jajčnikov. V javnosti je več prahu dvignila novica o povečanem tveganju za vensko trombembolijo. Običajno zaznamo trombembolične dogodke pri dveh od 10000 žensk, med uporabnicami kombinirane hormonske kontracepcije pa pri petih do dvanajstih od 10000 žensk. Nekoliko povečano tveganje je recimo še vedno bistveno manjše kot pri nosečnicah ali v obdobju po porodu.

Lekarniški farmacevti smo pri izdaji zdravil posebno pozorni na možnost interakcij nekaterih izmed njih s kontracepcijskimi tabletami. Učinek teh lahko zmanjša uporaba nekaterih antibiotikov, antiepileptikov (zdravil za zdravljenje epilepsije) ali protivirusnih zdravil. Tveganje za zanositev poveča tudi sočasna uporaba zdravil ali drugih izdelkov, ki vsebujejo šentjanževko.

Učinek, torej zaščita pred neželeno nosečnostjo, bo mogoč le ob rednem jemanju tablet. Če uporabnica pozabi na odmerek, priporočamo, da pozabljeno tableto zaužije takoj, ko se spomni ter nadaljuje z rednim jemanjem ostalih tablet. Drugi ukrepi niso potrebni. Če je izpustila več kot eno tableto oziroma pozabljeno tableto zaužila več kot 12 ur prepozno, priporočamo, da naslednjih sedem dni uporabi pregradno obliko kontracepcije (kondom), ob nezaščitenem spolnem odnosu v prvem tednu ciklusa pa uporabo nujne peroralne kontracepcije. Navodilo velja za večino, ne pa vse vrste peroralne hormonske kontracepcije, zato je v vsakem primeru priporočljivo, da si uporabnica natančna navodila prebere v navodilu za uporabo.

Uporabnica se pozabljanju lahko izogne s pomočjo uporabe opomnikov, recimo ustrezne aplikacije na mobilnem telefonu. Pozorna naj bo tudi na pravilno shranjevanje tablet, najbolje v stanovanju v prostoru, kjer je neugoden vpliv okolja čim manjši. Ob hranjenju tablet v torbici priporočamo, da jih ima v originalni embalaži in jih za dalj časa ne izpostavlja dejavnikom, ki lahko vplivajo na stabilnost tablet (visoka vlaga, vročina, sončna svetloba).

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj