Točka zdravja

Sindrom razdražljivega črevesa

Sindrom razdražljivega črevesa (v nadaljevanju SRČ) je funkcionalna bolezen prebavil, ki jo spremljajo trebušne bolečine, katere se pojavljajo vsaj enkrat tedensko, tri mesece zapored. Sočasno so prisotne tudi motnje v odvajanju, sprememba pogostosti in sprememba konsistence blata. Po podatkih naj bi SRČ imelo med 10 in 15 % svetovne populacije, pri čemer se najpogosteje pojavlja v državah razvitega sveta. Ženska populacija se pogosteje srečuje s SRČ kot moška.


Glede na prevladujoče simptome ga lahko delimo na štiri podtipe. Ti so: SRČ s prevladujočo drisko, s prevladujočim zaprtjem, z mešanim odvajanjem in neopredeljeni SRČ, pri katerem ne moremo reči, da gre za katerega od prej naštetih podtipov. Približno enak procent pacientov se sooča s posameznim podtipom. Možno je tudi, da se z leti pri določenih osebah posamezni podtip menjuje. 


Diagnozo bolezenskega stanja običajno postavi specialist ustreznega področja na podlagi kliničnega pregleda, ki vsebuje slikovno diagnostiko in laboratorijske teste. Pomembno je poudariti, da ni specifičnega testa, s katerim bi z gotovostjo lahko trdili, da gre za SRČ. Ob postavitvi diagnoze se tako izključijo morebitne druge bolezni, ki bi se lahko kazale s podobno sliko, npr. intolerance na določen tip hrane, rak debelega črevesa, razni kolitisi… 


Zdravljenje je osredotočeno na omilitev simptomov in poteka glede na prevladujoči podtip bolezni. V večini primerov se da z ureditvijo življenjskega sloga, h kateremu sodi redna telesna dejavnost, izogibanje stresnim dejavnikom ter uživanje hrane večkrat dnevno in v manjših količinah izboljšati simptome. Pri podtipu, kjer je prevladujoči simptom driska, lahko za samozdravljenje posežemo po racekadotrilu, pod zdravniškim nadzorom pa se uporabljajo zdravila, ki vsebujejo loperamid. Če je vodilni simptom zaprtje, lahko posežemo po prehranskih vlakninah (npr. indijski trpotec) ali polietilenglikolu, ki pospešujeta prehajanje črevesne vsebine in posledično delujeta odvajalno. Pri prehranskih vlakninah moramo biti pozorni na morebitno napenjanje in vetrove, saj s pojavom le-teh lahko še dodatno poslabšamo stanje. Od zdravil, katera se uporabljajo za zdravljenje simptomov SRČ, je v Sloveniji na voljo mebeverin, ki relaksira gladke mišice črevesja ter ugodno vpliva na simptome kot so driska, napihnjenost in zaprtje. V klinični praksi se uporabljajo tudi triciklični antidepresivi in protibolečinska zdravil. Vsa omenjena zdravila se uporabljajo v primerih, če je zelo izrazit simptom SRČ-a trebušna bolečina. Možna je tudi uporaba antiholinergikov, ki sproščajo gladko mišičje in na ta način preprečujejo krče. Kot alternativa se na področju lajšanja simptomov SRČ uporabljajo probiotiki, hipnoza, akupunktura, zdravljenje z zelišči in presaditev črevesne flore, a je njihov vpliv za zdaj dokaj nejasen.


SRČ lahko torej opredelimo kot bolezensko stanje, ki kot velika večina drugih patologij močno vplivajo na znižanje kakovosti pacientovega življenja, če so bodisi nepravilno ali sploh nezdravljena. Zdravljenje zna biti kompleksno in dolgotrajno, a se z vključenostjo pacienta in zdravstvenega osebja v obravnavo lahko zelo dobro obvladuje zgoraj opisano funkcionalno bolezen prebavil.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj