Točka zdravja

Siva mrena

Katarakta ali siva mrena je zelo pogosto očesno obolenje, predvsem starejših ljudi, pri katerem se očesna leča zamotni. Takšna leča lahko ustavi, popači ali razprši svetlobo, ki prihaja v oko ter tako okvari vid. Obseg ohranjenega vida je odvisen od mesta in gostote zamotnitve na leči.

Vzroki:

Katarakta je najpogosteje posledica degenerativnih procesov (procesi staranja) v leči. Prihaja do sprememb v beljakovinskih vlaknih leče, ki se starajo in sklerozirajo. Leča zato porumeni in izgubi prožnost.

Skoraj vsak starejši od 60 let ima do neke mere razvito katarakto, ki se s starostjo še stopnjuje. Pojav katarakte tako lahko ocenimo kot del normalnega staranja, pa vendar je veliko dejavnikov, ki prek oksidacijskih procesov v leči prispevajo k večji pojavnosti. To so: čezmerna izpostavljenost UV-žarkom in ionizirajočemu sevanju, dolgotrajno jemanje kortikosteroidov, poškodbe očesa, sladkorna bolezen in druga presnovna obolenja.

 

Simptomi:

Glavni simptom je napredujoča izguba vida. Poslabšanje vida je odvisno od lege, obsežnosti in gostote zamotnitve leče. Oseba, ki je poprej potrebovala očala za branje, sedaj bere brez njih človek postane kratkoviden. Pojavijo se težave predvsem pri nočni vožnji z avtomobilom, slabše ločevanje kontrastov in barv, pojav senc v vidnem polju ter dvojni vid. Vsi ti simptomi so zadosten razlog, da bolnik obišče oftalmologa. Katarakto s prostim očesom težko opazimo, saj šele zamotnitev sprednjega dela leče pokaže belkasto sled. Ponavadi se pojavi na obeh očesih, večinoma pa je eno oko bolj prizadeto od drugega. Katarakta ne boli, lahko pa povzroči oteklost očesne leče in zvišan tlak v očeh (glavkom), to pa postane boleče!

 

Zdravljenje:

Diagnozo postavi oftalmolog na podlagi preiskave oči z oftalmoskopom (instrument za pregled notranjosti očesa). Spremembe na leči so nepopravljive, tako da je vid mogoče povrniti le z odstranitvijo zamotnjenih leč in njihovo nadomestitvijo z umetnimi. Ker umetna leča nima sposobnosti akomodacije (prilagoditve), bolniku dodatno predpišejo tudi očala za branje ali že med operacijo vstavijo korekcijske leče.

Bolniki se za operacijo odločijo, ko jih spremembe vida motijo toliko, da se več ne počutijo varno ali ne morejo več opravljati vsakodnevnih opravil.

Postoperativno okrevanje je hitro. Bolniku se odsvetujejo težja fizična dela (nekaj tednov) ter gibanje v zakajenih prostorih in pari. Gledanje televizije in branje pa sta neškodljiva. Bolniku se po operaciji predpišejo zdravila na recept, ki preprečijo okužbo, zmanjšajo vnetje in pospešijo zdravljenje.

 

Kaj še lahko storimo?

V lekarni se na zdravniški recept dobijo tudi kapljice z učinkovino natrijev azapentacen polisulfonat, ki zavirajo proces nastajanje sive mrene. O smiselnosti uporabe odloči zdravnik!

Vsekakor pa je smiselno razmisliti o dodatkih vitaminov za oči, ki se dobijo v lekarni brez recepta (predvsem lutein, vitamin A,…).

Ne smemo pozabiti tudi na preventivo. Kajti edina pomembna stvar, ki jo lahko storite, da preprečite nastanek sive mrene, je izogibanje močni svetlobi. Kadar ste na prostem, uporabljajte sončna očala, ki filtrirajo žarke UVB. Zgolj temna očala, ki ne vsrkajo UVB žarkov, lahko tveganje še povečajo, saj se zenice razširijo, da se prilagodijo manjši svetlobi, s tem pa izpostavijo oči sevanju UVB.

Tudi dodatek antioksidantov je priporočljiv, saj zmanjšujejo proste radikale, ki lahko poškodujejo beljakovinsko lečo.

 

Tako verjamem, bomo oči ohranili zdrave!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj