Točka zdravja

Sivka, prava (Lavandula angustifolia)

Sivka, prava (Lavandula angustifolia)

Rastlina je doma v sredozemskem svetu, kjer je tudi zelo razširjena.

Uporabni del
Cvet.

Pravni položaj
Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, razvršča sivko v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, razen v zahtevnejših farmacevtskih oblikah in če se ne prodaja za določen zdravilni namen.

Zeliščna raba
Je blago pomirjevalo proti vznemirjenosti, živčni izčrpanosti in spalnim motnjam, prav tako zdravi prebavne motnje živčnega izvora. V ljudskem zdravilstvu spodbudi tek, ureja prebavo, odvaja žolč, blaži trebušne krče, odpravlja napenjanje, odganja vetrove in žene na vodo, miri in uspava, a nasprotno tudi prepreči  omedlevanje. Zunanje dišeče sivkine kopeli  zdravijo motnje v prekrvitvi in blažijo težave v meni. Eterično olje je sestavina mazil proti revmi pa tudi proti kožnim boleznim z močnim srbenjem ter izdelkov za ustno higieno. V fitomedicini je droga pogosta sestavina pomirjevalnih čajev, njeni izvlečki pa sestavine pomirjeval, zdravil za odvajanje žolča in krepil, zunanje pa tudi pripravkov za zdravljenje manjših ran, opeklin in površinskih sončnih opeklin. Sivkine vrečke odišavijo prostor, razkužijo perilo, odganjajo molje, komarje, muhe in drugi mrčes.

Odmerek za odrasle
Krop se prelije čez dve žlički (1,5g) droge, pokrito pusti stati 5 do 10 minut in precedi. Če ni drugače predpisano, se skodelica sveže pripravljenega napitka popije nekajkrat na dan, posebno še zvečer pred spanjem. Za pomirjevalno kopel se poparek iz dveh prgišč cvetov v litru vode vlije v kad s primerno toplo vodo.

Novejša dognanja
Obsežne farmakološke raziskave na živalih in ljudeh niso bile opravljene, prav tako se ne ve, od katerih sestavin je odvisen zdravilni učinek. Eterično olje deluje blago protibakterijsko, notranje odpravlja potrtost.

Stranski učinki in strupenost ter prepovedi in opozorila
Eterična olja, tudi sivkino, so sestavine mnogih kozmetičnih izdelkov. Dražijo občutljivo in vneto kožo ter jo lahko naredijo preobčutljivo za svetlobo, zato naj bodo preobčutljivi posamezniki pri njihovi rabi pozorni.

Lekarniško mnenje
Sivka je po svoji zdravilnosti podobna melisi in meti. Raba je izkustvena, pomaga odpraviti bolezenske znake živčnega izvora pri odraslih in otrocih, posebno še blago obliko nespečnosti,  prikladna je skupaj z drugimi pomirjevalnimi in karminativnimi drogami.

Misel
Božansko zdravilo je sposobno razumeti žensko, pojasniti nadarjenost in razrešiti skrivnost tišine.

Nazaj