Točka zdravja

Skodelica zdravja

Zdravje je največje bogastvo, a ta resnica je najbolj resnična takrat, kadar človek zboli.

Zdravje je največje bogastvo, a ta resnica je najbolj resnična takrat, kadar človek zboli. Kot vse naravno, je tudi človek odvisen od vplivov okolja, o katerem vedno več razmišlja s skrbjo kako bi ga zavaroval. To skrb bo treba usmeriti tudi v naše rastlinsko bogastvo, v zdravilne rastline, kajti te so izjemen zaklad zdravja za vse, ki jih poznajo in pravilno uporabljajo.
Človek uporablja zdravilne rastline v boju proti boleznim že tisočletja, odkar je spoznal njihovo vrednost, se naučil razlikovati strupene od nestrupenih in spoznal koristno delovanje nekaterih rastlin. Ta spoznanja so bila empirična, torej so nastala po lastnih izkušnjah, ki so se prenašale iz roda v rod in dopolnjevale. Danes, pa z znanstvenimi laboratorijskimi študijami potrjujejo v stoletjih preizkušeno vrednost nekaterih zdravilnih rastlin, o drugih pa ugotavljajo, da je njihova poveličevana učinkovitost bolj iz trte izvita. Nekaterih pa še kljub razvoju ni mogoče v celoti analizirati, ugotoviti kako delujejo, predvsem zaradi zapletene sestave.

Najpogostejši pripravek iz zdravilnih rastlin, ki si ga pripravljamo doma je čaj. Beseda čaj pa ima v našem jeziku več pomenov.

  • Pravi čaj. Osnova za vse vrste pravih čajev so vršički in listi čajnega grma Camellia sinensis. Vsaka izmed več kot 3.000 vrst pravega čaja ima svoj karakter, na splošno pa se delijo na fermentirane črne, nefermentirane zelene in polfermentirane čaje, ki se med seboj razlikujejo le po načinu predelave.
     
  • Sadni čaj. Priljubljena pijača zadnjih desetletij, ki je nastala iz prirejanja zeliščnih čajev. Šipku in hibiskusu so začeli dodajati suho sadje, predvsem suha jabolka, bezgove jagode, borovnice, limonine ali pomarančne lupinice in druge. Sadne čaje lahko pijemo ob vsakršni priložnosti - za užitek, osvežitev ali odžejanje, saj imajo zelo privlačne okuse in intenzivne arome.
     
  • Zeliščni čaj. Na naš organizem imajo zeliščni čaji blagodejno delovanje. Poleg tega so vir vitaminov in zdravilnih naravnih učinkovin, ki jih organizem sprejema v neškodljivih količinah. Bezgovi cvetovi so nepogrešljivi pri prehladnih obolenjih, kamilice blažijo želodčne težave, šipek je bogat vir vitamina C, melisa za prijetno in sproščujoče vzdušje, vrbovec za moške, ki imajo težavo s prostato. Timijan in cimet lajšata prehlad in kašelj, janež umirja težave s prebavo, žajbelj za grgranje in izpiranje ustne votline. Na trgu pa so tudi že pripravljene mešanice zdravilnih rastlin, kot so grenki čaj za dober tek, čaj s pegastim badljem po obilnih mastnih obrokih, otroški čaj prav posebej za otroke, čaj z matejem pri shujševalnih dietah, čaj z regratom za lažji korak in še številni drugi.
     
  • Zdravilni čaj. Je čaj, ki ga uporabljamo v terapevtske namene, torej za zdravljenje. Zdravilni čaji se uporabljajo pri manjših zdravstvenih težavah, lahko pa tudi v pomoč osnovni terapiji pri zdravljenju resnih indikacij. Z zdravilnimi čaji si lahko pomagamo pri težavah s prebavili (zdravilni čaj proti zaprtju), dihali (zdravilni čaj proti kašlju), sečili (zdravilni čaj proti obolenjem sečnih poti in mehurja), krvnim obtokom (zdravilni čaj za podporo delovanja srca in ožilja), pri dojenju (zdravilni čaj za boljše izločanje mleka), pri težavah, ki vplivajo na splošno počutje (zdravilni čaj za pomiritev in uspavanje) in še mnogih drugih.

Privoščite si skodelico čaja, pa naj bo to pravi ali sadni čaj, zeliščni ali zdravilni čaj. Čaj kot topel napitek je lahko prvi korak do umiritve, sprostitve in boljšega počutja. Naredite ta korak skupaj z nami in pridite po nasvet v lekarno.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj