Točka zdravja

Slab zadah

Zadah iz ust ali halitiza je neprijeten vonj v izdihanem zraku. Vsekakor je nadležna težava, ki človeka spravlja v nelagodje, zato je potrebno najti vzrok in jo razrešiti. 

Vzroki:
Ponavadi zadah povzročajo nekatere vrste hrane ali snovi, ki jih je človek pojedel ali vdihnil, pogost vzrok so tudi bolezni zob in dlesni ali pa fermentacija delcev hrane v ustih. Prav tako je lahko zadah simptom nekaterih bolezni – sladkorna bolezen, bolezen jeter, pljuč ali bolezni ust. Zadaha iz ust ponavadi ne morejo povzročati težave v črevesju, lahko pa je vzrok v želodčnih težavah. Možen vzrok je tudi izcedek iz nosu po zadnji strani žrela, vneti sinusi, mandlji, obloge na jeziku, zobni kamen. Tudi na hrbtišču jezika lahko nastajajo obloge. Na sluznici jezika se namreč pogosto nabirajo ostanki hrane, sluz, slina in celice, ki so odlično gojišče za bakterije. Ti vzroki so največkrat prepleteni, saj v ustni votlini ni anatomskih ovir za bakterije, vnetne celice in slino. Pogost je tudi jutranji zadah, kjer igra pomembno vlogo tudi slina. Ponoči, ko je v ustih malo sline, ta slabše izpira usta, zato imamo jutranji zadah, ki je nekaj običajnega. Normalen je tudi zadah, ki nastane, če dalj časa ne zaužijemo hrane ali smo dehidrirani (premalo pijemo).

Kako se znebiti zadaha: 
Zdravljenje kroničnega zadaha poteka z odstranjevanjem bakterij, ki proizvajajo vodikov sulfid. Največkrat odstranijo mesta, na katerih uspevajo te bakterije. Ker so vzroki za zadah najpogosteje v ustih, se z zdravljenjem ukvarja zobozdravnik, ki lahko zamenja zalivke, izruje in izdela nove zalivke v zobeh s kariesom ter odstrani zobne obloge. Svetujemo tudi uporabo primernih zobnih krem, ustnih vod, zobnih ščetk in medzobnih ščetk za čiščenje medzobnih prostorov. Kadar zadah povzročijo obloge na korenu jezika, je priporočljivo odstranjevanje oblog s posebno ščetko za jezik ter izpiranje in grgranje z ustno vodo. Za nos predpišejo razpršilo. Če imate slab zadah, čeprav redno in dobro skrbite za ustno higieno, zanj nemara obstaja kak drug vzrok. Če zobozdravnik vzroka za zadah ne bo našel v ustih ali bo posumil, da gre za druge vzroke, vas bo napotil k specialistu.
Redna ustna higiena: V ustni votlini je več mikroorganizmov, kot je prebivalcev Zemlje. To so bakterije, glive in viruse, najti pa jih je mogoče na najrazličnejših mestih v naših ustih − med zobmi, pod jezikom, na obzobnih tkivih … Temeljna funkcija ustne higiene je preprečevanje kariesa, tanke in lepljive plasti bakterij, ki se nenehno nabirajo na zobeh. Bakterije reagirajo s sladkorjem, ki pride v usta s hrano, in tako ustvarjajo kisline, ki napadajo in slabijo zobno sklenino. Tako v sklenini nastajajo drobne razpoke. 
 

1.    Poskrbite za zdrave zobe 
Naučite se pravilnega ščetkanja. V višini dlesni držite ščetko pod kotom 45 stopinj in s krožnimi gibi očistite vsak zob. Tako oščetkajte zunanjo stran in ne pozabite na dlesni. Pri notranjih delih ščetko držite naravnost in vrh ščetke nežno pomikajte navzgor in navzdol. Skrbno oščetkajte zobe, s katerimi žvečite. S kratkimi potegi očistite notranji del zob.Očistite tudi jezik. 
•    Ščetko zamenjajte vsake tri mesece in po vsaki bolezni. 
•    Za čiščenje obzobnih predelov uporabljajte zobno nitko. 
•    Pri ustni higieni so v pomoč tudi ustne vode za izpiranje ustne votline (običajno vsebujejo fluor), s katerimi boste dodatno očistili usta. 
•    Med umivanjem zob oščetkajte jezik, saj se bakterije zadržujejo tudi v oblogah na sluznici jezika. Obstajajo tudi ščetke, namenjene za umivanje jezika. 
•    Zobozdravnika obiščite dvakrat na leto. Redni pregledi vam bodo pomagali preprečiti prav to, česar se bojite – bolečine. Vsako odlašanje obiska povečuje možnost dodatnih zapletov. 
•    Izogibajte se sladkorju in uživajte hrano, bogato s kalcijem.


2. Redno jejte in pijte 
Z izsuševanjem ustne votline se ustvarijo razmere, v katerih se bakterije hitreje razmnožujejo. Zadah se zato lahko pojavi, če ste dehidrirani, znano pa je tudi, da imajo zadah ljudje, ki so na postu. Zadahu se lahko izognete tako, da redno pijete in ne preskakujete obrokov. 
 

3. Pazite na hrano 
Mleko, sir in jogurt kopičijo laktozo v ustih, bakterije pa laktozo pretvarjajo v snovi, ki povzročajo slab zadah. 
 

4. Hitra samopomoč:  
Vsekakor svetujemo, da se oglasite v lekarni, kjer lahko pomagamo pri izbiri ustrezne ščetke, zobne nitke in ustne vode. Prav tako pa se v lekarni dobijo žvečilni gumiji, zobne paste, kapsule in pršilo, ki za razliko od osvežilca, nevtralizirajo zadah. Odstranjujejo namreč tudi bakterije in odpravijo tudi zadah, ki nastane kot posledica vonja iz želodca. Pripravki se dobijo v lekarni brez recepta in verjamem, da bodo v pomoč!

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj