Točka zdravja

Slab zadah

Kaj je vzrok, kdaj nastane in predvsem kako se ga znebimo.

Slab zadah je razmeroma pogosta težava, saj se z njo občasno sreča kar vsak deseti odrasel človek. Sami se je marsikdaj niti ne zavedamo, naši sogovorniki pa so redko tako odkriti, da nas opozorijo, saj ob tem ni nerodno samo nam, ampak tudi njim. Kadar pa se težave zavedamo, nas lahko spravlja v veliko zadrego. Ovira nas pri vzpostavljanju stikov in otežuje normalno komunikacijo.

Slab zadah je večinoma posledica bakterijskega delovanja v ustni votlini. Samo v enem od desetih primerov je vzrok drugje. Lahko je posledica bolezni v pljučih, nosu ali požiralniku, pa tudi posledica sistemskih bolezni, na primer bolezni ledvic in jeter. V tem primeru zadah odpravimo, ko pozdravimo osnovno bolezen.

Bakterije v ustni votlini se neprestano razmnožujejo. Za svoje razmnoževanje rabijo energijo, ki jo pridobivajo z razgradnjo ostankov hrane, odpadnih vnetnih celic, sluzi in krvi. Ob razgradnji beljakovin, ki vsebujejo žveplo, nastajajo hlapne žveplove spojine z močnim in neprijetnim vonjem.

Jutranji zadah nastane, ker je ponoči izpiranje ust s slino slabše. Normalen je tudi zadah, ki nastane, če dalj časa ne zaužijemo hrane ali premalo pijemo. Slina je namreč pomemben dejavnik pri odstranjevanju bakterij, ki povzročajo slab zadah.

Zadah spremlja tudi vnetje dlesni ali obzobnih tkiv, ki je prav tako večinoma posledica delovanja bakterij. Pravo gojišče bakterij so tudi obloge na jeziku.

Kako se znebimo slabega zadaha?

Slab zadah najbolje preprečujemo z redno ustno higieno. Če se pojavi, ko zobna ščetka ni pri roki, so prva pomoč izpiranje zob in ustne votline, bomboni in žvečilni gumiji brez sladkorja. Vse to zadah odstrani le za kratek čas.

Posežemo lahko tudi po pripravkih, ki vsebujejo učinkovine z antiseptičnim delovanjem in jih v lekarni dobimo brez recepta. Ti pripravki delujejo na vzrok za slab zadah, saj zmanjšujejo število bakterij v ustni votlini.

Če slab zadah kljub tem ukrepom ne mine, je potreben obisk pri zobozdravniku, da odstrani mesta, kjer se razmnožujejo bakterije in jih z normalno ustno higieno ne dosežemo. Če tudi ti ukrepi niso uspešni, nas zobozdravnik napoti na specialističen pregled.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj