Točka zdravja

Slabost in bruhanje

Vzroki. Kaj lahko naredite sami? Kdaj k zdravniku?

Občutka slabosti ni potrebno podrobneje opisovati, saj ga je verjetno doživel slehernik med nami. Ta neprijeten občutek v trebuhu se pogosto konča z bruhanjem, to je s silovitim iztisom želodčne vsebine skozi usta.

Vzroki
Pri slabosti in bruhanju ne gre za bolezen, pač pa gre za posledico različnih stanj, oz. bolezni. Neposreden vzrok je aktivacija centra za bruhanje v možganih.
Med dejavnike, ki lahko izzovejo refleks bruhanja sodita vonj in okus. Le to je lahko posebej izrazito v prvih mesecih nosečnosti. Takrat bruhanje lahko izzove določena hrana, zastrupitev s slednjo pa se prav tako pogosto konča s silovitim bruhanjem, ko se telo na ta način skuša znebiti škodljivih bakterij. Nadalje se kot vzrok lahko pojavljajo različna obolenja, kot recimo obolenje žolčnika, okužbe z določenimi virusi ali ob napadih migrene. Bruhanje lahko izzove poškodba glave, močna bolečina ali nekatera čustva, recimo strah. Vrtoglavica ter vožnja (potovalna slabost) sta pogosto krivi za slabost z bruhanjem. Nenazadnje ob bruhanju ne gre zanemarit nekaterih sprememb v telesu, recimo motenj hranjenja (anoreksija in bulimija).
Bruhanje je lahko med drugim tudi posledica neželenih učinkov nekaterih zdravil, kot so kemoterapevtiki, ali opioidni analgetiki ter nekateri antibiotiki, kakor tudi precej pogosteje uporabljeni nesteroidni antirevmatiki ali acetilsalicilna kislina. Pri veliko ljudeh se pojavlja bruhanje kot posledica neželenega učinka uporabe anestetikov pri operacijah. Ob razgradnji alkohola v telesu nastajajo snovi, ki prav tako izzovejo bruhanje. Gre za enega izmed simptomov, ki jih opisujemo z »mačkom«.

Kaj lahko naredite sami?
Čeprav se težave ponavadi uredijo brez potrebne zdravniške oskrbe, nekaterih priporočil ne gre zanemariti. Najpomembnejše je nadomeščanje tekočin. Začnemo z manjšimi količinami. Pijemo bistre tekočine (sok, limonada, juha - samo tekočino). Na začetku se izogibajmo mleku ter mlečnim izdelkom, saj lahko poslabšajo stanje. Prav tako ni dovolj navadna voda, saj ne nadomesti elektrolitov, pač pa jih samo razredči.

Z nadomeščanjem tekočin preprečimo nastanek dehidracije, ki je lahko posebej nevarna pri otrocih, kroničnih bolnikih (sladkorna bolezen, bolezni srca), oslabelih ter ostarelih. Pri odraslih se ponavadi ne bojimo dehidracije, saj je pri njih zaloga elektrolitov večja. Znaki, ki nakazujejo na dehidracijo vključujejo suha lica in usta, upadle oči ter odsotnost uriniranja vsaj 6 ur (pri dojenčkih, oz. majhnih otrocih ostanejo plenice dalj časa suhe). Manjše odvajanje urina ponavadi še spremlja huda žeja. Odrasli ponavadi tožijo nad slabostjo, omotičnostjo in vrtoglavico, ki se poslabšajo če oseba stoji. Pojav dehidracije najbolje preprečimo s pitjem rehidracijske soli. Le to si lahko kupite v lekarni, oz. vam jo predpiše zdravnik.

Po rahlem izboljšanju lahko nadaljujemo z jogurtom ter podobno mehko hrano. Ob morebitni ponovitvi bruhanja svetujemo prehod nazaj na pitje pijač. Po 24 urah diete s tekočino in brez bruhanja lahko začnemo s hrano kot so: banane, riž, nesladkani jabolčni sok, toast, testenine ter krompir. Ob tem svetujemo izogibanje agresivnim vonjavam in kajenju, mastni ter začinjeni hrani, pitju alkohola in kave. Dobrodošel je sprehod na svežem zraku ter obilica počitka.

V lekarni se dajo dobiti tudi pripravki iz zdravilnih rastlin (ingver), zdravila (dimenhidrinat) ali prehranska dopolnila (vitamin B6), ki se lahko uporabijo pri določenih oblikah slabosti z bruhanjem, predvsem v preventivni namen. Zaradi določenih omejitev, oz. pravilne uporabe je priporočljiv predhoden posvet s farmacevtom.

Kdaj k zdravniku?

Kot rečeno, v večini primerov zdravniška oskrba ni potrebna. A v določenih primerih z obiskom zdravnika ne odlašajmo:

  • v primeru suma zastrupitve;
  • če je oseba kronični bolnik (sladkorni ali srčni), starostnik ali otrok, mlajši od dveh let;
  • v primeru, da nas bruhanje tako izčrpa, da ne moremo poskrbeti zase;
  • če se stanje po dveh dneh ne izboljša;
  • v primeru znakov dehidracije;
  • če bruhanje spremljajo hude bolečine v trebuhu, ali vročina (posebej pri otroku);
  • v primeru poškodbe glave;
  • otrdelosti v vratu, posebej ob morebitni sočasni preobčutljivosti na svetlobo ter glavobolu;
  • v primeru krvi v izbruhani vsebini;
  • če se naknadno pojavi glavobol, oz. se le-ta poslabša.

Vsekakor je v primeru, da ne poznamo vzroka bruhanja, obisk pri zdravniku smiseln.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj