Točka zdravja

Slabost – nadležen sopotnik potovanj

So vam poznani simptomi kot so slabost, bruhanje, omotičnost, bledica, potno čelo, glavobol in vrtoglavica, ki se pojavijo, ko se začne vožnja dopustu naproti?! Omenjeni simptomi kažejo na bolezen, ki to v resnici ni, čeprav v svojem imenu nosi prav to besedo. Nekateri ji dodajo še pridevnik morska, drugi jo poimenujejo kar potovalna slabost.
 
Potovalna slabost je pogosta težava, ki lahko pokvari dopust že na samem začetku poti. Nastane zato, ker se med potjo signali, ki jih možganom pošilja naš ravnotežni organ v notranjem ušesu, ne ujemajo z našimi vidnimi zaznavami. Če na primer avtomobil vozimo ali samo kot sopotnik na sprednjem sedežu spremljajmo vožnjo, naši možgani vedo, kdaj prihaja oster ovinek, in se nanj pripravijo, zato nasprotij med signali ni.
 
Težave lahko izzove vožnja z avtomobilom, avtobusom, vlakom, ladjo ali letalom. Potovalna bolezen se lahko razvije pri vsaki osebi, katere notranje uho je občutljivo za določene vrste gibanja, npr. zibanje ali sunkovito gibanje. Taki ljudje se lahko počutijo še posebej vrtoglavo v vozečem avtomobilu ali gugajočem se čolnu, poslabša pa se ob hitri vožnji in slabem zraku. Potovalna bolezen je iz neznanega vzroka pogostejša pri otrocih kot pri odraslih in večinoma izzveni v puberteti. Zelo redko pa se pojavlja pri dojenčkih in majhnih otrocih do drugega leta starosti. Zanimiv je tudi podatek, da lahko sčasoma postanemo odporni na potovalno bolezen. A odpornost se običajno razvije po dveh ali treh dneh oziroma večkratni krajši nenehni izpostavljenosti pogojem, ki povzročajo potovalno slabost. Možganom namreč uspe nekako uskladiti te neujemajoče se podatke iz različnih čutil in posledično se slabost ne pojavlja več.
 
Kaj storiti?
Potovalno bolezen lahko poskušate omiliti ali celo povsem odpraviti sami. 
Ukrepi PRED potovanjem:
Bodite spočiti.
Zjutraj pred potovanjem zaužijte lahek in topel obrok. S tem preprečimo draženje želodčne sluznice in krčenje sten želodca zaradi lakote. 
Pred vožnjo z avtom poskrbimo za to, da bo ta dobro prezračen; saj slab zrak in vročina potovalno slabost še poslabšata.
 
Ukrepi MED potovanjem:
izogibajte se alkoholu, gaziranim pijačam, sladkim sokovom ter raje pijte navadno vodo ali nesladkane oziroma manj sladkane zeliščne čaje;
priporočljivo je uživati suho hrano (krekerji, slane palčke, prepečenec,…), da je želodec ob odsotnosti nepotrebnega pretakanja tekoče hrane čim bolj umirjen. 
če potujete z avtomobilom, se namestite na sovoznikov sedež, torej v sprednji del vozila, če ste na vlaku, pazite, da boste sedeli v smeri vožnje.
poskrbite, da se boste na vsake toliko časa nadihali svežega zraka – med vožnjo z avtomobilom delajte postanke in odpirajte okna, kajti vročina le še poslabša občutek slabosti.
med vožnjo se izogibajte branju, pisanju, delu z računalnikom, otroci naj ne igrajo video igric, pač pa se zazrite v oddaljene predmete;
uporabljajte blazine za fiksiranje glave;
izogibajte se tudi različnim močnim vonjem, kot so na primer parfumi, osvežilci zraka v avtomobilih, vonju po hrani ter vdihavanju izpušnih plinov – vse to lahko namreč le še poslabša vaše že tako slabo počutje;
če vam med potjo postane slabo, lezite na hrbet, zaprite oči in se poskušajte čim manj premikati, še posebej glavo, ali se zazrite v nepremično točko na obzorju ter počasi in globoko dihajte;
če bruhate, poskrbite, da boste pili zadosti tekočine, da ne boste zaradi tega dehidrirali in se samo še slabše počutili.
 
Pomoč iz Pomurskih lekarn?
Proti potovalni slabosti je v lekarnah brez recepta na voljo zdravilo z učinkovino difenhidramin (Dramina), ki se vzame pol ure pred potovanjem.  Učinkoviti so tudi pripravki iz ingverja (tablete, čaj, lizike), ki nevtralizira želodčno kislino, pospešuje izločanje sline, pozitivno vpliva na prebavni trakt in povečuje izločanje sokov v želodec. Tudi akupresurni zapestni traki so na voljo. Delujejo na osnovi akupresure-NeiKuanove točke, ki se nahaja na notranji strani vsakega zapestja približno tri prste od stika dlani s podlaktjo in tako preprečuje slabost.
 
S pomočjo teh nasvetov, težav ne bi smelo biti. Kajti potovalna slabost zagotovo ni dobra družba! Zato naj letos ostane doma! 
 
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj