Točka zdravja

Sladki koren, golostebelni ali Likviricija (Glycyrrhiza glabra)

Uporabni del
Korenina, olupljena ali neolupljena.

Raba v prehrani in pravni položaj
Veliko se rabi kot začimba in sladilo, na primer za slaščice. Svet Evrope ga razvršča v skupino naravnih začimb N2. To pomeni, da se lahko doda živilom v majhni količini z mogočo omejitvijo zeliščnih učinkovin v izdelku, ki pa za sladki koren še niso določene. Predpisi ZDA ga z razvrstitvijo v skupino GRAS označujejo v splošnem smislu kot varnega. Po slovenski odredbi o razvrstitvi zdravilnih rastlin spada v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
Po ljudskem izročilu lajša izkašljevanje, blaži kašelj, odpravlja krče gladkih mišic, učinkuje protivnetno, lahko odvaja in žene na vodo ter deluje na nadledvično žlezo. Rabi se proti sapničnem vnetju, vnetju želodčne sluznice in želodčni razjedi, prebavnim krčem in ob nezadostnem delovanju nadledvičnice. Pomaga proti hripavosti, zato njegove pripravke radi jemljejo pevci in govorniki.

Odmerek za odrasle
Čajni napitek, pripravljen kot poparek iz 1 do 4 gramov droge trikrat na dan.

Novejša dognanja
Z raziskavami na živalih so preverili nekatere farmakološke lastnosti. Izoflavoni uravnavajo raven ženskega spolnega hormona estrogena, znižajo zvišanega in znižanega zvišajo. Saponin glicirizin pa estrogenu ni naklonjen, saj prepreči njegovo delovanje, ker ga izrine z receptornih mest. Gliciretinska kislina, ki iz njega nastane, poveča količino hormona nadledvičnice kortizola, saj preprečuje njegovo pretvorbo v neučinkovit kortizon. Arilkumarinske spojine zavirajo strjevanje krvi. Flavonoid izolikviretigenin posredno zavira pretvorbo glukoze v sorbitol, zraven tega pa še kopičenje slednjega v rdečih krvničkah, išiasu in lečah, kar bi za sladkorne bolnike lahko pomenilo odpravljanje nevšečnosti kot so siva mrena ter obolelost mrežnice, živcev in ledvic. Dihemiftalati preprečijo nastanek želodčne razjede. Gliciretinska kislina ima zaznavno protivnetno delovanje. Deluje proti glivicam, ki povzročajo soor, in proti nekaterim bakterijam. Zavira razne vrste virusov, kužne na sluznicah, tudi herpes. Gliciretinska kislina in glicirizin sta zaščita za jetra pri zastrupitvi s tetraklorogljikom. Na Kitajskem s sorodno vrsto G. uralensis zdravijo hepatitis B s 70-odstotnim uspehom.
Raziskave pri ljudeh so pokazale, da ester gliciretinske kisline karbenoksolon zaščitno deluje na sluznico, ker spodbudi nastanek sluzi in pospeši sluznični krvni obtok; daje ji moč, da se upre prebavnim sokovom, ki jo razjedajo, zato je uspešen pri zdravljenju razjede na požiralniku in želodcu. Raziskave so tudi potrdile, da sladki koren prepreči presnavljanje kortizola, vendar se ga toliko več nepresnovljenega izloči skozi ledvice. Vpliva tudi na druge hormone oziroma uravnalce bioloških dejavnosti v telesu, na primer aldosteron, antidiuretski hormon in renin.

Stranski učinki in strupenost
Čezmerna in dolgotrajna raba privede do zvišanega krvnega tlaka, povečane teže, elektrolitskega neravnovesja, mišične oslabelosti in ohromelosti, spremenjenega EKG, srčne odpovedi in pljučnega edema. Znani so mnogi primeri, ko je nerazsodna raba povzročila v telesu presežek natrija in vode ter primanjkljaj kalija. Glicirizin se izloča tudi z žolčem v dvanajstnik, iz tankega črevesa pa se vrača v kri, zaradi tega se dalj časa zadrži v telesu, previsoki odmerki droge pa so toliko nevarnejši.

Prepovedi in opozorila
Ni primeren za bolnike s srčno-žilnimi motnjami. Neželeni učinki se lahko pojavijo že pri običajnih odmerkih tudi pri bolnikih s cirozo jeter. Vpliva na zdravljenje s hormoni, saj spreminja njihovo raven, zlasti estrogena. Moti zdravljenje sladkorne bolezni, saj primanjkljaj kalija privede do zvečane ravni glukoze v krvi, zato je njegova raba za odpravljanje diabetičnih nevšečnosti sporna. Nosečnice in doječe matere naj ga ne užijejo čez mero, ker lahko zaradi hormonskega učinka povzroči zvišan krvni tlak, poleg tega pa še spreminja maternično napetost in vpliva na menstruacijski ciklus.

Lekarniško mnenje
Saponini olajšujejo izkašljevanje, tako tudi glicirizin, ki daje sladkemu korenu osladen okus. Kemična sestava droge je dobro znana, glavna značilnost so prav saponinske sestavine. Raba po ljudskem izročilu je zvečine podkrepljena s farmakološkimi izsledki, le za učinek proti krčem gladkih mišic je malo podatkov. Karbenoksolon, ester triterpenoidne sestavine golostebelnega sladkega korena se je izkazal v zdravljenju sluzničnih razjed, vendar ne priporočamo, da bi se tovrstni bolniki zdravili s sladkim korenom brez zdravstvenega nadzora. Pazljive naj bodo prej omenjene ogrožene skupine ljudi, vsi drugi pa naj ga rabijo zmerno, to je v predpisanih odmerkih in ne več kot 4 do 6 tednov.

Misel
Zdravilo je stol za pogrnjeno mizo. Vsega dobrega si smete privoščiti, le posodo čezmernosti pustite nedotaknjeno.

Nazaj