Točka zdravja

Sladkorna bolezen- epidemija moderne dobe

14. november, svetovni dan sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen je ena najbolj razširjenih kroničnih bolezni, njena pogostnost pa je celo iz leta v leto večja.
Po oceni Mednarodne zveze za diabetes ( IDF ) z leta 2015 najnovejše ocene kažejo, da ima sladkorno bolezen vsak enajsti zemljan, kar znaša 415 milijonov ljudi. Ob tem naj bi bila skoraj polovica (46%) še nediagnosticiranih. Pričakujejo, da bo do leta 2040 to število zraslo na 642 milijonov ljudi, kar pomeni, da bo imel sladkorno bolezen vsak deseti zemljan.
V Sloveniji na podlagi ocen, objavljenih v IDF atlasu 2015, živi 10 % ljudi s sladkorno boleznijo. 

Sladkorna bolezen - kaj je to?
Sladkorna bolezen je prisotna, če gre za trajno zvečano raven glukoze nad mejo, ki je diagnostična za sladkorno bolezen. Ne gre za stanje, pri katerem bi se bolezen razvila zaradi ene same napake v delovanju človeškega telesa. Gre za skupek različnih motenj presnove. Presnovne poti so v človeškem telesu medsebojno prepletene in vodijo k skupni posledici, ki je zvišana koncentracija glukoze v krvi. To strokovno imenujemo hiperglikemija. Nastane zaradi pomanjkanja učinka inzulina, hormona trebušne slinavke, ki uravnava nivo sladkorja v krvi. Ali ga trebušna slinavka ne izdeluje in izloča dovolj ali se telesne celice nanj ne odzivajo ali pa kombinacija obojega. 

Kakšni so simptomi in znaki sladkorne bolezni?
-    žeja, pogosto pitje tekočin,                                      - lakota,
-    glavobol,                                                                - pogosto uriniranje,
-    motnje vida,                                                           - suha koža,
-    utrujenost in izčrpanost,                                          - slabost in bruhanje
-    okužbe sečil in spolovil,                                          - nenamerno hujšanje.

Kdaj govorimo o sladkorni bolezni?
Zdravniki diagnozo sladkorne bolezni postavijo, ko vsaj 2-krat izmerijo glukozo v krvi na tešče 7,0 mmol/l ali več, oziroma glukozo v krvi po zaužitju 75 g glukoze med testom OGTT (oralni glukozno tolerančni test) 11,1 mmol/ ali več.
Glukoza je eno izmed osnovni hranil, s katerim se hranijo celice človeškega telesa in je zaradi tega za telo dragocena. Zato je koncentracija glukoze v krvi z večimi mehanizmi natančno uravnana in znaša v zdravem telesu na tešče med 3,6 in 6,0 mmol/. Se pa nivo glukoze spreminja skozi dan, po obroku, ob telesni dejavnosti, stresu, pri akutni bolezni,..
Visoka raven glukoze v krvi okvari male in velike žile ter živce, kar sčasoma povzroči tudi za življenje nevarne zaplete!

Česa se pri sladkorni bolezni bojimo?
Akutnih, nenadnih zapletov: nizek krvni sladkor, presnovne motnje, slabost, vonj po acetonu v izdihanem zraku, dehidracija,..
Dolgoročnih, kroničnih zapletov: bolezni srca in ožilja, bolezni živčevja (srčni infarkt, možganska kap, okvara očesne mrežnice, okvara ledvic, diabetična noga).

Kako obvladujemo sladkorno bolezen?
Glavna skrb zdravljenja sladkorne bolezni je namenjena ohranjanju normalne ravni glukoze v krvi. To dosežemo z zdravo prehrano, telesno aktivnostjo in redno uporabo ustreznih peroralnih zdravil in /ali inzulina. Raziskave so namreč pokazale, da se lahko z znižanjem prekomerne telesne teže in rednim gibanjem prepreči pojav sladkorne bolezni tipa 2.

Kaj lahko naredi vsak sam?
-izkoristi vsako priložnost za gibanje (recimo izbere stopnice namesto dvigalo, gre po opravkih peš ali s kolesom namesto z avtom ali avtobusom, ipd.),
- se redno giblje vsaj 30 min dnevno (hoja, tek, plavanje, kolesarjenje, košarka, tenis, hoja v hribe, ipd.),
-izogiba se daljšemu sedenju brez vmesnih prekinitev,
- izvaja vaje za mišično moč (sklece, dvigovanje lažjih uteži),
- se zdravo prehranjuje, več manjših obrokov, omeji nezdrave prigrizke,
-izogiba se sladkim pijačam.

V Pomurskih lekarnah smo za vas pripravili Celovit osebni posvet s farmacevtom o sladkorni bolezni in program Farmacevtske skrbi pri sladkorni bolezni. Na posvet ali v program se lahko naročite v katerikoli od naših lekarn.
 

V torek 14. novembra, na svetovni dan sladkorne bolezni, ste vabljeni v naše lekarne, kjer vam bomo brezplačno izmerili krvni sladkor. Vzeli si bomo čas za vas in vam bomo na razpolago za nasvete o sladkorni bolezni.

Tudi s sladkorno boleznijo je življenje lahko sladko!                        

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj