Točka zdravja

Svetovni dan sladkorne bolezni

Tema svetovnega dneva sladkorne bolezni 2018–2019 je Družina in sladkorna bolezen.
Trenutno živi s sladkorno boleznijo več kot 425 milijonov ljudi. Večina jih ima sladkorno bolezen tipa 2, ki jo je v veliki meri mogoče preprečiti z redno telesno dejavnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano ter s spodbujanjem zdravega življenjskega sloga. Družine imajo ključno vlogo pri spreminjanju dejavnikov tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, zato jim moramo zagotoviti izobraževanje, vire in okolje, da bi živele zdravo.
 
 
Tudi družina mora biti vključena v zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni.
 
- Zgodnja diagnoza in zdravljenje sta ključna za preprečevanje ali odložitev življenje ogrožajočih zapletov.
- Če se sladkorna bolezen tipa 1 ne zazna dovolj zgodaj, lahko povzroči hude okvare ali smrt. Poznajte znake in simptome, da zaščitite sebe in svojo družino.
 
Simptomi zvišanega krvnega sladkorja so lahko:
- izrazita  žeja, pogosto pitje tekočin                  -   okužbe sečil in spolovil
- lakota                                                                -   nenamerno hujšanje
- glavobol                                                            -   slabost in bruhanje
- pogosto uriniranje                                             -   suha koža
- motnje vida                                                       -   počasno celjenje ran
- utrujenost in izčrpanost                                     -   zmanjšan občutek v rokah in nogah
 
Diagnosticirana ni polovica oseb, ki trenutno živijo s sladkorno boleznijo tipa 2. Vsi družinski člani so lahko kandidati za sladkorno bolezen, zato je poznavanje znakov, simptomov in dejavnikov tveganja pri vseh vrstah sladkorne bolezni bistveno, da se sladkorna bolezen čim prej odkrije in zdravi. Ta bolezen povzroči tudi bolezni srca in ožilja, kap, slepoto, odpoved delovanja ledvic, zgodnje amputacije nog ..., kar znatno poveča stroške zdravljenja in zmanjša kakovost življenja bolnikov.
 
Vzroki za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 so lahko:
- čezmerna telesna teža                                       -   pomanjkanje telesne aktivnosti
- nezdrava prehrana                                            -    prisotnost bolezni v družini
 
 
Družina mora biti vključena v preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2.
 
- Vsaka družina lahko z zdravim načinom življenja prepreči nastanek dejavnikov tveganja za sladkorno bolezen tipa 2. Zmanjševanje tveganja za vašo družino se začne doma.
- Če družina uživa zdrave obroke in se rekreira skupaj, to koristi vsem družinskim članom, pri tem pa se spodbuja tudi zdrav način življenja, ki lahko v družini prepreči pojav sladkorne bolezni tipa 2.
- Pri družinski obremenjenosti s sladkorno boleznijo, se seznanite s tveganji, opozorilnimi znaki za nastanek zapletov in kaj lahko storite, da preprečite sladkorno bolezen in njene zaplete.
- Družine morajo živeti v okolju, ki podpira zdrav življenjski slog in jim pomaga preprečevati diabetes tipa 2.
 
 
Skrb za vašo sladkorno bolezen vključuje tudi vašo družino.
 
Dokazano je, da ima družinska podpora pri vodenju in oskrbi sladkorne bolezni znaten učinek na izboljšanje zdravstvenih rezultatov pri ljudeh s sladkorno boleznijo.
 
- Obvladovanje sladkorne bolezni zahteva vsakodnevno zdravljenje, redno spremljanje, zdrav način življenja in stalno izobraževanje. Ključna je podpora družine.
- Vsi zdravstveni delavci pa moramo imeti znanje in spretnosti, ki posameznikom in družinam pomagamo pri upravljanju sladkorne bolezni.
 
O bolezni se skušajte čim bolje poučiti, jo razumeti in se aktivno vključevati v zdravljenje. Tudi vaše bližnje vključite v učenje in sodelovanje. Postanite opolnomočen bolnik, ki se bo sposoben dejavno vključevati v proces zdravljenja in bo lahko prevzemal polno odgovornost za svoje zdravje ter bo brez zapletov, ki jih lahko prinaša sladkorna bolezen, živel kakovostno in polno življenje. Lekarniški farmacevti smo zaradi svoje enostavne dostopnosti in visoke strokovne usposobljenosti odličen vir informacij in podpora zdravljenju.
 
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj