Točka zdravja

Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj

Sladkorna bolezen tipa 2 je najpogostejša oblika sladkorne bolezni, za katero zboli 90 odstotkov vseh bolnikov s sladkorno boleznijo, predvsem srednja in starejša generacija odraslih. Zanjo je značilna trajno povišana raven krvnega sladkorja (hiperglikemija), ki je posledica nezadostnega izločanja inzulina ali njegovega pomanjkljivega delovanja ali obojega. Pojavnost sladkorne bolezni se povečuje z daljšanjem življenjske dobe in nezdravim načinom življenja s premalo gibanja in prevelikim vnosom hrane.

Kompleksnost obvladovanja sladkorne bolezni zajema preprečevanje, zgodnje odkrivanje ter takojšnje intenzivno zdravljenje in celovito oskrbo. V to oskrbo se vključujemo tudi mi v Pomurskih lekarnah in sicer s Celovitim osebnim posvetom s farmacevtom o sladkorni bolezni in farmacevtsko skrbjo pri sladkorni bolezni. Pomagamo vam, da se bolezen odkrije čim prej, da lahko pravočasno začnete z zdravljenjem. Pogosto uriniranje, povečan občutek žeje in nepojasnjena izguba telesne teže so prvi znaki. Izmerjena koncentracija glukoze v krvi na tešče več od 7 mmol/l, pa že lahko kaže na diagnozo sladkorne bolezni.

V okviru Celovitega osebnega posveta s farmacevtom o sladkorni bolezni vam bo magister farmacije poleg krvnega sladkorja v kapilarni krvi, izmeril še krvni tlak, obseg pasu, telesno maso, odstotek celokupne maščobe, odstotek skeletnega mišičja, nivo trebušne maščobe in celokupni holesterol v kapilarni krvi. Na podlagi meritev pa bo še določil  indeks telesne mase. Vse vrednosti vam bo vpisal v vaš kartonček Moj krvni sladkor. Razložil izmerjene vrednosti in kakšne so zaželjene optimalne vrednosti. Informiral o posledicah zvišanega krvnega sladkorja in vas naučil kako se pravilno meri krvni sladkor. Seznanil vas bo z dejavniki tveganja in predstavil možnost nefarmakološkega zdravljenja in sicer pri izbiri zdrave prehrane, priporočil redno telesno dejavnost in po potrebi zmanjšanje telesne mase. Če se zdravite z zdravili za znižanje sladkorja v krvi, vas bo spodbudil k rednemu jemanju le teh skladno z navodili. Tu gre namreč za vseživljenjsko zdravljenje, terapija pa se lahko spreminja in uvajajo se nova zdravila.

Farmacevtska skrb pri sladkorni bolezni je individualiziran program, ki vključuje meritve, spremljanje dejavnikov tveganja, informiranje o zdravilih in prehranskih dopolnilih, pregled uporabe zdravil (PUZ) in izdelavo osebne kartice zdravil (OKZ) ter ostale storitve glede na pacientove individualne potrebe.

Tako kot je že bilo omenjeno s čimprejšnjim odkrivanjem, zgodnjim intenzivnim zdravljenjem in z zdravim življenjskim slogom, lahko za polovico zmanjšamo tveganje za pojav zapletov ter podaljšamo bolnikovo življenje. Cilj naše »skrbi« je polnomočen bolnik, ki se bo sposoben dejavno vključevati v proces zdravljenja in bo lahko prevzemal polno odgovornost za svoje zdravje ter bo brez zapletov, ki jih lahko prinaša sladkorna bolezen, živel kakovostno in polno življenje. Razumeti mora osnove sladkorne bolezni, podrobneje poznati zdravila, ki jih uporablja in potek zdravljenja. Zato je stalno izobraževanje izredno pomembno ves čas zdravljenja. Lekarniški farmacevti smo zaradi svoje enostavne dostopnosti in visoke strokovne usposobljenosti odličen vir informacij in podpora zdravljenju.  Le prava informacija ob pravem času iz pravih ust pa pripelje do kakovostne in varne oskrbe.

Pridružite se nam v skrbi za vaše zdravje!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj