Točka zdravja

Slezenovec, gozdni (Malva silvestris) in Slezenovec, navadni (Malva neglecta)

Slezenovec, gozdni (Malva silvestris) in Slezenovec, navadni (Malva neglecta)

Podobno kot slez sta pogosti rastlini ob poteh in po zapuščenih poljih po vsej Evropi. Prvi je tretjino metra do meter visok grmič, drugi pol manjši. Razvejeno steblo je pokrito z lasci, prav tako so dlakavi listi, ti so na dolgih pecljih, okroglasti in običajno 5-krpi ter razporejeni premenjalno. Rožnati cvetovi poganjajo na dolgih pecljih iz zalistij, pri gozdnem slezenovcu so 3 cm široki, na venčnih listih imajo rdeče črte, ki kažejo pot žuželkam, cvetovi navadnega slezenovca pa so pol ožji. Izvozne dežele so Bolgarija, Albanija in Maroko.

Uporabni del
Cvet in list. Zdravilne so vsebovane sluzi.

Pravni položaj
Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, razvršča gozdni slezenovec v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, razen v zahtevnejših farmacevtskih oblikah in če se ne prodaja za določen zdravilni namen.

Zeliščna raba
List in cvet pomagata proti vnetju žrela in gornjih dihal, varujeta pred dražljaji ter mirita kašelj, ki je posledica razdražene žrelne sluznice, blažita pa tudi želodčno-črevesna vnetja in uravnavata iztrebljanje. Sluzi v obliki pastil blažijo skeleča usta in žrelo, v obliki mazil pa srbečo kožo ter celijo kožne praske in razpoke. V ljudski medicini se slezenovec rabi zunanje za obkladke in izpiranje ran, po tradiciji pa tudi za izpiranje nosne sluznice pri prehladih ter za blažitev vnetih oči zaradi neljubih vplivov iz okolja, denimo zadimljenega ozračja in morske vode. Cvetovi polepšajo čajne mešanice, zaradi vsebovanih antocianinov pa so tudi barvilo za živila.

Odmerek za odrasle
Tri do štiri žličke (1,5 do 2g) fino razrezane cvetne droge oziroma dve do tri žličke (3 do 5g) listov se popari s čašo kropa in po 10 minutah precedi. Lahko se pripravi tudi preliv, tedaj se droga namaka 2 do 3 uri v hladni vodi in občasno premeša, a se mora napitek pred pitjem zavreti. Skodelica prsnega čaja, oslajenega z medom, se popije večkrat na dan in še zvečer pred spanjem. Zunanje se pripravi poparek iz enega do dveh prgišč listov na liter vode za izpiranje ali grgranje.

Novejša dognanja
Farmakoloških izsledkov ni na voljo, za zelo podobne polisaharide iz slezovih korenin pa so ugotovili, da delujejo imunogeno, spodbudijo imunski sestav, ter  zavrejo mehansko izzvani refleks za kašelj.

Stranski učinki in strupenost ter prepovedi in opozorila
Zdravilska tveganja niso znana. Droga naj se hrani na suhem in zaščitena pred svetlobo.

Lekarniško mnenje
Glavna sestavina so sluzi, ki opravičijo  čislano in varno rabo za pomirjanje dražečega kašlja, zunanje pa so v pomoč, ker blažijo skelečo sluznico in srbečo kožo. Slezenovec je zdravilsko enakovreden slezu, le-ta pa je pri nas tudi bolj uveljavljen.

Misel
Iskanje vzroka za bolezen je podobno iskanju krivca za nesporazum med zakoncema. Poduk: Če tudi z nadomestnim partnerjem blažite le kašelj in srbenje, ste slez zamenjali s slezenovcem.

Nazaj