Točka zdravja

Smetlika (Euphrasia)

Zdravilsko se rabijo različne vrste, še posebno navadna smetlika (E. rostkoviana) in toga smetlika (E. stricta) ter njuni križanci. Botanična razvrstitev v tem rodu se precej razlikuje v literaturi in si do neke mere nasprotuje. Raste po evropskih travnikih, pašnikih, rušah in goljavah, izvaža pa iz Bolgarije, Madžarske in držav bivše Jugoslavije.

Uporabni del
Zel. Vsebuje čreslovine, mnoge iridoide in še nedoločene alkaloide.

Raba v prehrani in pravni položaj
Svet Evrope jo razvršča v skupino naravnih začimb N3, ki se lahko doda živilom na tradicionalen način, čeprav ni na voljo dovolj izsledkov za oceno mogoče strupenosti. Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, jo razvršča v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, razen v zahtevnejših farmacevtskih oblikah in če se ne prodaja za določen zdravilni namen.

Zeliščna raba
Le v ljudskem zdravilstvu, zunanje proti vnetju robov vek in veznice, »zlepljenim očem«, očesnemu ječmenu, splošni očesni utrujenosti ter motnjam v vidu, mišičnega in živčnega izvora, različnim »kožnim nevšečnostim«,  notranje pa proti kašlju in hripavosti, kot sredstvo za želodec ter v homeopatiji proti vnetju očesne veznice. Omenjena zdravilnost ni utemeljena.

Novejša dognanja
Fenolne kisline najbrž največ prispevajo k protibakterijskemu značaju droge. Iridoid avkubin je približno 20-krat slabšo odvajalo od sene, za čreslovine pa je znano, da ustavljajo drisko.

Odmerek za odrasle
Krop se prelije čez dve žlički (3g) droge ali pa se hladna voda prelije čez drogo in zavre, odstavi in po 5-10 minutah precedi. Za vroč obkladek za očesni ječmen se četrt litra kropa prelije čez 5 jedilnih žlic droge, pusti stati 10 minut, uporabi pa se kaša, ovita v gazo, ki se položi, kolikor se prenese vroča na ječmen. Gretje pomaga, da ječmen poči in se gnoj izprazni.

Stranski učinki in strupenost
Poročajo, da 10 do 60 kapljic smetlikine tinkture lahko sproži zastrupitvene znake, med njimi duševno zmedenost, glavobol, zvečan očni tlak, solzenje, srbeče, pordele in otečene robove vek, moten vid, preobčutljivost na svetlobo, slabost, kihanje, siljenje na bruhanje, zobobol, zaprtje, kašelj, težko dihanje, nespečnost, siljenje na vodo in znojenje.

Prepovedi in opozorila
Zdravilska raba čaja za izpiranje oči ni primerna iz higienskega razloga, saj vsebuje preveč mikrobov, poleg tega pa prevelike delce, ki dražijo oko mehansko, poškodujejo roženico ali celo delno zamašijo osrednjo mrežnično arterijo. Zato se izogibajte doma pripravljenih zdravil za oči. Pri vseh vnetjih vek je pomembna higiena robov vek, njihovo umivanje z otroškim šamponom in s pomočjo vatiranih palčk, bolnik pa se mora odvaditi dotikati se vek z rokami in mencati oči. Zaradi vsebnosti še nedoločenih alkaloidov bodite pozorni pri notranji rabi smetlike, zaradi primanjkljaja podatkov o strupenosti pa je ne rabite čezmerno. Iz istih razlogov  ni primerna za nosečnice in doječe matere.

Lekarniško mnenje
Malo je znanega o kemični sestavi smetlike in ne ve se, katere vrste so najbolj v rabi. V ljudski medicini se z njo brez posebne upravičenosti zdravijo očesne motnje alergičnega izvora, le vsebovanim čreslovinam lahko pripišemo krčilno (adstringentno) delovanje, ki nespecifično zdravi vnetja na sluznicah in koži. Očesna vnetja pa si zaslužijo čimprejšnjo prepoznavo in ustrezno zdravljenje, saj okvare po vnetju kaj hitro oslabijo vid.

Misel
Lekarnar in zeleni Jurij sta dvojčka, če pomlad preveč ne zamuja.

Nazaj