Točka zdravja

Smilj, peščeni (Helichrysum arenarium)

Smilj, peščeni (Helichrysum arenarium)

Rastlina je doma v srednji, vzhodni in južni Evropi.

Uporabni del
Cvetni vršički. So svetlo rumene barve, rjavo rumena droga pa kaže na ponaredek s cvetovi sorodnih vrst.

Pravni položaj
Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin jo razvršča v kategorijo Z, ki omeji njeno rabo na registrirana zdravila.

Zeliščna raba
Smiljev cvet pogosto dodajo drugim drogam le zato, da izboljšajo njihov izgled, zdravilsko upravičen pa je v čajnih mešanicah za odvajanje žolča ter kot izvleček iz droge v kapljicah za isti namen. V ljudski medicini se rabi tudi kot diuretik, sredstvo, ki žene na vodo, pomagal pa naj bi pri celi vrsti bolezni, ki jih povzročajo ali spremljajo alergične reakcije, omenja se naduha, dušeč kašelj, pelodni nahod, nahod z zamašenim nosom in solzenjem, putika, revmatične bolečine in vneti živci, koprivnica, serumska bolezen, poklicni dolgotrajni kožni ekcem po delu s cementom ali firneži, ribjekožnost in luskavica, opekline, motnje nehotnega živčnega sestava z nagnjenjem k bruhanju, zaprtju ali driskam, nespečnost, trajni glavobol, vnetje želodčne in črevesne sluznice ter krčne žile in zlata žila.

Odmerek za odrasle
Krop se prelije čez dve zvrhani žlički (1g) fino zdrobljenih vršičkov in po 5-10 minutah precedi. Če ni drugače predpisano, se pije sveže pripravljen topel napitek 3-krat na dan.

Novejša dognanja
S poskusi na živalih so opazili le dva blaga učinka, prvi spodbuja odvajanje žolča, drugi pa sprošča krče gladkih mišic. Zaradi obeh lastnosti pomaga zdraviti kronično vnetje žolčnika  in žolčevodne motnje s spremljajočimi krčnim bolečinami. Cvetovi vsebujejo protibakterijske sestavine in grenčine, ki pospešijo tudi izločanje prebavnih sokov v želodcu ter iz trebušne slinavke v dvanajstnik.

Stranski učinki in strupenost
Niso znani. Seskviterpenski laktoni, značilni za družino košaric, so zmožni povzročiti alergične reakcije.

Prepovedi in opozorila
Rastlina spada med košarice, zato velja previdnost pri posameznikih z znano preobčutljivostjo za katerega izmed njenih predstavnikov, denimo kamilico, arniko in vratič. Medsebojno delovanje z drugimi zdravili ni znano, prav tako ne vpliv na upravljanje z vozili in drugimi stroji. Ne sme se jemati ob žolčevodni zapori, ob žolčnih kamnih pa le po posvetu z zdravnikom. Drugi pomisleki niso znani, razen splošnega zdravstvenega priporočila, naj pri rabi zdravil koristi upravičijo tveganje in se med nosečnostjo in dojenjem zdravilski pripravki ne vzamejo notranje brez zdravniškega priporočila.

Lekarniško mnenje
Smiljev cvet je blag holagog, sredstvo za nastanek in izločanje žolča, primeren je za dopolnilno zdravljenje nevnetnih žolčevodnih težav, pomaga pa tudi pri prebavnih motnjah, ki so posledica šibkega izločanja prebavnih sokov. To je vse, kar smo odkrili za njegovo lepoto in za kar ga tudi prodajamo.

Misel
Lepotilno zdravilo zapelje bolnika, ne pa bolezen. Lekarnar, ki se z zdravilom pretvarja, nosi preveliko obleko.

Nazaj