Točka zdravja

Smrčanje

Smrčanje je zvok, ki nastane, kadar mehko tkivo v zadnjem delu žrela med spanjem zapre  dihalne poti. Smrčanje je zelo pogost pojav. Pojavlja se pri skoraj 40% ljudeh. Moški smrčijo pogosteje kot ženske. S starostjo se pogostost smrčanja poveča. Pri starejših od 60 let smrči skoraj 60 % ljudi. Tudi pri otrocih je, zaradi naraščajočega pojava debelosti, smrčanje vedno bolj pogosto. 

Kaj povzroča smrčanje?
Smrčanje pomeni ovirano dihanje med spanjem. Glavni vzrok je ožina v žrelu, ki jo povzroča mehko nebo. V njej nastane negativni tlak, ki povzroča plapolanje mehkega neba in ovira pretok zraka. Na pojav smrčanja vplivajo številni dejavniki, ki povečajo ožino v višini mehkega neba. Včasih je smrčanje lahko simptom resne bolezni - sindroma nočne apneje.
K pojavu smrčanja pripomorejo različni dejavniki, kot so starost, kajenje, debelost, uživanje alkohola, uporaba uspaval, neprimerna lega telesa med spanjem, alergije na hišni prah in pršice. Pri debelih ljudeh pride do kopičenja maščobe, zato pride tudi do močnega zoženja žrela. Smrčanje pa je lahko tudi posledica zapore zračnih poti z jezikom, ki med spanjem zdrsne nazaj, odklona nosnega pretina po poškodbi, nabiranja sluzi v dihalih, velikega plapujočega mehkega neba in jezička, velikih nosnih kosti in nosnic, nosnih polipov, pri otrocih pa povečanih mandljev in žrelnice ter posledičnega dihanja skozi usta.  

Ali je smrčanje nevarno?
Smrčanje običajno ni nevarno, včasih pa je znak sindroma nočne apneje, bolezni pri kateri človek med spanjem nekajkrat na uro za kratek čas neha dihati. Upočasnitev dihanja med spanjem namreč privede do znižanja ravni kisika v krvi, kar je dražljaj, ki osebo zdrami, da ponovno zadiha. Te osebe so tudi bolj nagnjene k motnjam srčnega ritma in morda tudi k infarktu. Bolniki se zaradi nočne apneje ponoči tudi večkrat predramijo, zato so zjutraj pogosto zaspani in kronično utrujeni. Simptomi nočne apnej so ponavadi glasno smrčanje, občutek dušenja in težkega dihanja ponoči, nemiren spanec, nenaspanost, čezmerno spanje podnevi, osebnostne spremembe, jutranji glavobol. 

Kako lahko storimo?
Najprej lahko poskusimo s spremembo lege v spanju, in sicer z vzravnanjem vrata med spanjem ter ležanjem na boku ali trebuhu. Potrebno je tudi spremeniti življenjski slog (zmanjšanje telesne teže, prenehanje kajenja, odpoved pretiranemu uživanju alkohola, izogibanje hrani nekaj ur pred spanjem). Ljudje, ki smrčijo in se v spanju pogosto dušijo, naj ne jemljejo pomirjeval in uspaval. 
Lekarniški farmacevti vam v lekarni lahko svetujemo in ponudimo različne pripomočke, ki obložijo sluznico žrela ali se razširijo v nosnice ter tako olajšajo dihanje. Nosno ali ustno pršilo proti smrčanju pred spanjem nekajkrat vpihnite v vsako nosnico oz. na zgornji del žrela. Raztopina bo pritekla v grlo in utrdila mehko nebo in s tem smrčanje znatno zmanjšala. Podobno delujejo tudi pastile proti smrčanju. Za najboljši učinek se po uporabi izognite hrani in pijači. Obstajajo tudi nosni trakovi, ki dvignejo nosnici, razširijo nosne prehode ter tako olajšajo dihanje. Z njimi si lahko tudi začasno olajšamo dihanje pri zamašenem in neprehodnem nosu, ki ga povzročajo prehladi in alergije. Zamašen nos nas namreč prisili, da dihamo skozi usta, kar pa lahko povzroča smrčanje in slab spanec. Nos lahko poskusite odmašiti tudi s fiziološko raztopino. Pri otrocih je pogosto potrebno odstraniti povečane mandlje ali žrelnico. V pomoč pri smrčanju obstaja tudi posebna naprava (maska CPAP), ki prepreči smrčanje, posledično pa imajo bolniki boljši spanec. Po presoji otorinolaringologa je lahko potrebna tudi operacija (uvuloplastika). Pri posegu lahko preoblikujejo strukture žrela, mehkega neba in jezička, odpravijo odmik nosnega pretina ali odstranijo nosne polipe, ki so krivi za nastanek smrčanja. Uspehi operacije so zelo dobri. Smrčanje mine že takoj po posegu, najkasneje pa v 1 mesecu.

Sklep
Smrčanje je zoprna nadloga, ki pa jo je mogoče uspešno odpraviti ali vsaj ublažiti. Nadležen hrup smrčanja seveda ni nepomemben za bližnje, vendar pa je v resnici smrčanje predvsem težava tistega, ki smrči, saj ogroža njegovo zdravje in zmanjšuje kvaliteto njegovega življenja.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj