Točka zdravja

Sončne opekline

Ne glede na to, kako bomo preživeli letošnje poletje – naj bo to dopustovanje na morju, v planinah ali pa razvajanje na domačem vrtu –, nikakor ne smemo pozabiti na zaščito pred soncem in na pitje tekočine.


Poznamo tri stopnje sončnih opeklin
Sončne opekline nastanejo ob čezmerni izpostavljenosti soncu. Gre za poškodbe kože, ki so posledica UV-žarkov različnih valovnih dolžin.
Pri opeklinah prve stopnje je vrhnja plast kože pordela, pekoča, predvsem pa občutljiva na dotik. O opeklinah srednje stopnje govorimo, če je koža poškodovana globlje, poleg rdečice se pojavi tudi oteklina, ki jo lahko spremljajo mehurčki, občutek vročine, bolečina in srbenje. V primeru opeklin tretje stopnje je večina plasti kože uničena, površina postane bela in zmehčana, lahko tudi pomodrela. Opečeno mesto je v takšnih primerih slabo občutljivo na dotik.

Pojav sončarice
Sončarica nastane ob neposredni izpostavljenosti soncu daljši čas. Koža v tem stanju ni več samo suha, vroča ter pordela, ampak postane bleda, pozneje vijoličasta. Zanjo je značilno tudi pospešeno in plitvo dihanje, srčni utrip je hitrejši, telesna temperatura je povišana nad 40 °C. Oseba postane zmedena in omotična, prisotna sta glavobol in vrtoglavica, zenice pa so razširjene. Stanje zahteva čim hitrejši obisk pri zdravniku.

Kako preprečimo sončne opekline
Sončnim žarkom se ne izpostavljamo med 11. in 15. uro oz. dokler je senca telesa krajša od telesa. Oblačimo svetla, lahkotna oblačila, ki omogočajo prehod zraka in izhlapevanja znoja. Na glavo si nadenemo pokrivalo. Ob nakupu zaščitnih sredstev se moramo prepričati, da je zaščita popolna, tako proti UVA- kot UVB-žarkom. Na kožo nanesemo zaščitno sredstvo, pri odraslih osebah z zaščitnim faktorjem vsaj 20, pri otrocih pa je najbolje izbrati faktor 50. Zaščitno sredstvo nanesemo v zadostni količini na kožo vsaj 30 minut pred izpostavljenostjo soncu, nanos ponovimo po 2 do 3 urah oz. takoj po kopanju ali znojenju. Povečano občutljivost za UV-žarke povzročajo tudi nekatera zdravila, zato povprašajte farmacevta v lekarni o vplivu vaših zdravil na fotosenzitivnost.  

Kako ravnati v primeru sončnih opeklin
Opečene predele zakrijemo s svetlimi, ne pretankimi oblačili, ki pa naj ne bodo pretesna. Sončne opekline hladimo z obkladki, vendar jih nikoli ne položimo neposredno na opečeno mesto. Če samo hladilni obkladki in geli ne pomagajo, lahko opekline samozdravimo s pripravki, ki vsebujejo dekspantenol, ekstrakt prave kamilice, ter z zdravili, ki zmanjšajo srbenje ter alergijski odziv. Poskrbeti moramo za zadostno pitje tekočine ves dan oz. v primeru opeklin količino tekočine povečamo.

Namerno izpostavljanje soncu, da bi porjaveli, vam odsvetujemo. Zagorela polt je v bistvu obrambna reakcija, ki kaže na poškodbe kože. Po večletnem izpostavljanju soncu se lahko pokažejo tudi zapoznele škodljive posledice, kot sta staranje kože in rak kože, zato opozorila jemljimo resno in jih upoštevajmo. Le tako bomo na soncu lahko uživali varno in brez skrbi.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj