Točka zdravja

Spojine, ki delujejo kot repelenti

Z repelenti opisujemo snovi, ki odganjajo mrčes, npr. komarje, klope, muhe idr. Nahajajo se v različnih izdelkih, lahko jih nanesemo na kožo, lahko pa so tudi v drugih oblikah, npr. uparjalnikih, svečah, zapestnicah ipd. Poznamo različne snovi, ki odganjajo mrčes, najbolj znani so N,N-dietil-m-toluamid (DEET), pikaridin, etil butilacetilaminopropionat (IR3535), olje limoninega evkaliptusa, p-mentan-3,8-diol (PMD) in olje citronele.

  • DEET je najpogostejša aktivna sestavina repelentov za insekte, ki se nanašajo na kožo. Gre za učinkovino, ki nudi najboljšo zaščito pred piki komarjev. V izdelkih se nahaja v različnih koncentracijah. Če se želimo zaščiti pred piki insektov, ki prenašajo bolezni, bi naj uporabili izdelek z vsaj 20 % DEET. Višja koncentracija omogoča boljšo zaščito, a izdelki z nad 50 % DEET načeloma ne nudijo dodatne koristi pred tistimi z nižjimi koncentracijami. Pri otrocih starejših od 2 mesecev in mlajših od 3 let se priporočajo izdelki, ki vsebujejo do 30 % DEET. Pri uporabi izdelkov z DEET pazimo, da jih ne zaužijemo ali nanesemo na poškodovano kožo oziroma rane.
  • Pikardin je sintetični pesticid, podoben naravni spojini piperin, ki jo najdemo v rastlini črnega popra. Čeprav lahko draži kožo, pa ne velja za strupenega, če ga vdihnemo. Pri otrocih starejših od 2 mesecev in mlajših od 3 let se priporočajo izdelki, ki vsebujejo do 20 % pikardina.
  • IR3535 je etilni ester, strukturno soroden naravni spojini β-alaninu. Testi toksičnosti kažejo, da ni škodljiv pri zaužitju, vdihavanju ali uporabi na koži. Pazimo pa, da ne pride v oči, saj povzroči draženje oči. Lahko se uporablja pri otrocih starih od 6 mesecev naprej.
  • Olje limoninega evkaliptusa pridobivajo iz v Avstraliji rastočega drevesa. Uporablja se za zaščito pred komarji in klopi. Iz tega olja se lahko pridobi sestavina PMD, ki odganja določene žuželke, vključno s komarji, klopi in muhami. Pri uporabi izdelkov v skladu z navodili ni pričakovati, da bi škodil človeku ali okolju, jih pa ne priporočamo pri otrocih, mlajših od 3 let.
  • Botanični repelenti, ki na označbah izdelkov pogosto uporabljajo besedo »naravno«, vključujejo limonsko travo, citronelo, cedro, poprovo meto, olje geranije, sojino olje in rožmarin. Te repelente lahko uporabljamo za nanos na kožo, pogosto pa jih najdemo tudi v izdelkih, ki se ne nanašajo na kožo, kot so sveče. Med temi repelenti je najbolj znano olje citronele, ki ga pridobivajo iz dveh vrst trav, vsebuje pa več spojin (citronelol, citreonelal, geraniol), ki jim pripisujejo lastnost odganjanja mrčesa. Odganja različne insekte, vključno s komarji, črnimi muhami, bolhami in klopi. Uporabe ne priporočamo pri otrocih, mlajših od 6 mesecev.

Na trgu so na voljo različni izdelki namenjeni odganjanju mrčesa, ki vsebujejo različne snovi v različnih koncentracijah. Pri izbiri upoštevajmo tudi dejstvo, da izdelki, ki vsebujejo manj kot 10 % spojine načeloma nudijo kratkotrajnejšo zaščito, kvečjemu uro ali dve. Na učinkovitost izdelka bo vsaj tako kot vaša izbira vplival način uporabe, zato upoštevajte navodila proizvajalca glede pravilne uporabe.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj