Točka zdravja

Sporiš ali železnjak (Verbena officinalis)

Sporiš ali železnjak (Verbena officinalis)

Keltski duhovniki so ga imeli za eno izmed svetih zelišč, Rimljani pa so ga imenovali “sveta rastlina”. V preteklosti so ga obešali otrokom okrog vratu, da bi jih obvarovali okužb, njegova raba za izganjanje urokov pa naj bi bila nevarna. Včasih so ga moški jemali tudi kot spolno dražilo. Poznajo ga tudi Kitajci, ki pa ga cenijo predvsem za zbijanje vročine pri malariji in gripi.

Uporabni del
Zel.

Raba v prehrani
Svet Evrope ga razvršča v skupino naravnih začimb N2, ki se smejo dodati živilom v majhni količini, z možno omejitvijo zeliščnih sestavin v končnem izdelku, ki pa za sporiš še niso določene. FDA, urad za živila in zdravila v ZDA, ga razvršča med zelišča z nedoločeno varnostjo. Pri nas spada v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
Naj bi duševno sproščal in pomirjal, miselno in čustveno spodbujal, blažil krče, povzročil znojenje, gnal na vodo, olajšal izkašljevanje, predvsem pa spodbudil nastanek in izločanje materinega mleka, zaradi česar je tudi najbolj v čislih. Po ljudskem izročilu pomaga notranje proti potrtosti, črnogledosti, živčni vzkipljivosti, nespečnosti in migrenskim glavobolom, napadom mišične trzavosti in epilepsiji, prebavni vznemirjenosti s spremljajočimi krčnimi bolečinami, bolečemu vnetju žolčnika in zlatenici, zastoju vode in za izpiranje sečil, revmatičnim tegobam in sklepni revmi, slabokrvnosti, skelečemu vnetju ustne in žrelne sluznice, težkemu dihanju in nadušnemu kašlju, vročini, še posebno pa proti splošni izčrpanosti po prestali bolezni, na primer gripi, pa tudi pri težavah v meni, proti boleči in neredni menstruaciji ter za zagotavljanje zadostne količine materinega mleka. Zunanje celi težko celjive rane, opekline in sončne opekline.

Odmerek za odrasle
Poparek iz 2-4 gramov droge 3-krat na dan. Skodelica vrele vode se prelije čez žličko droge, pusti stati 5-10 minut in precedi.

Novejša dognanja
Poskusi na živalih so potrdili sporiševe galaktagogne lastnosti, imel naj bi jih vsebovani verbenin, izvlečki sporiševega ploda se tudi sicer uporabljajo za zdravljenje boleče menstruacije in za spodbujanje laktacije. Nekoliko spodbudi parasimpatično živčevje, kar povzroči blage maternične krče, v manjših odmerkih spodbudi tudi simpatično živčevje, v večjih pa ga zavre, kar lahko vpliva na krvni tlak. Verbaskozid podobno kot levodopa miri drhtavico, prav tako zniža zvečan krvni tlak in blaži bolečine. Iroidni glikozidi blago odvajajo blato. Verbenalin pomirja kašelj. Izvlečki zavirajo ščitnico, ker nekatere sestavine preprečijo hormonu TSH, da bi jo spodbudil.

Stranski učinki in strupenost
Niso dokumentirani. Visoki odmerki sestavine verbenalin ohromijo osrednji živčni sestav, sledita duševna otopelost in trzavost progastih mišic.

Prepovedi in opozorila
Niso znana. Čezmerni odmerki lahko motijo obstoječe hormonsko zdravljenje in zdravilsko zdravljenje zvečanega in znižanega krvnega tlaka. Po ljudskem izročilu lahko povzroči splav, učinek na maternico so dokazali tudi s poskusi na živalih. Zaradi obeh razlogov raba med nosečnostjo ni priporočljiva. Lahko spodbudi izločanje mleka iz mlečnih žlez.

Lekarniško mnenje
Sporiš so zdravilsko preskusili le z nekaj poskusi na živalih, sploh pa ne s kliničnimi pri ljudeh. Dokumentirani strokovni izsledki ne upravičijo raznovrstne zeliščne rabe, potrdijo le njegovo zmožnost spodbuditi nastanek in izločanje materinega mleka, zaradi izkašljevalnega učinka pa je mogoče, da prispeva k delovanju preizkušenih zdravilskih kombinacij za zdravljenje katarja gornjih dihalnih poti. Ker raznovrstni zdravilni namen po ljudskem izročilu ni utemeljen, ga ne moremo v celoti priporočiti. Ker je na voljo le malo podatkov o kemičnih, zdravilnih in strupenih lastnostih droge, pa odsvetujemo čezmerne vzetke in dolgotrajno jemanje. Običajnejša in varna je raba čajnih mešanic za dojenje, v katerih je sporiš le ena izmed sestavin, denimo skupaj s kumino, janežem, komarčkom, meliso, meto in islandskim lišajem.

Misel
Zdravilo je pot med boleznijo in zdravjem; strup pa ravno obratno. Najde zdravje, če se tja usmeri.

Nazaj