Točka zdravja

Staranje kože

Za uvodni razmislek tokrat ponujam pogost odgovor, ki ga ponudijo mnogi, ko se vrnejo z dopustov »lepo« zagoreli. »Če grem na morje, domov ne morem brez barve!«, porečejo.  Na vprašanje »Ali je to res?« bomo skušali odgovoriti skozi prispevek. 

Čeprav je sonce vir življenja, brez katerega si ne gre predstavljati obstoja živih bitij, ne gre spregledati sevanje sonca, ki je lahko tudi nevarno - še posebej za našo kožo. 
Zemlja sprejema samo majhen del sončnih žarkov, saj različni sloji atmosfere zaustavljajo emisije, ki so za človeka najbolj škodljive. Tako predstavlja ozonski sloj za Zemljo nujno potreben ekološki ščit, ki prepreči vdor zelo škodljivih žarkov. Kljub temu do nas prihaja energija, ki je sestavljena iz infrardečih žarkov, vidnega spektra svetlobe, ultravijoličnih A žarkov (UVA) in ultravijoličnih B žarkov (UVB). Vsa ta energija ima za nas in naše telo tako pozitivne kot tudi negativne učinke. 
Infrardeči žarki ustvarjajo občutek toplote in ugodja, a povzročajo tudi dehidracijo kože, navale vročine in sončarico.
Vidni spekter svetlobe na nas deluje kot »antidepresiv« - torej deluje ugodno na naše počutje in vpliva na hormonalne funkcije možgan, vendar pa vliva na staranje kože.
UVA stimulirajo pigmentacijo in potemnitev kože, a prodirajo globoko v kožo in povzročajo poškodbo elastičnih vlaken kože. UVA so odgovorni za staranje kože in so udeleženi kot dejavniki tveganja pri nastanku rakavih obolenj kože.
UVB stimulirajo tvorbo melanina (kožni pigment) in vitamina D. Hkrati pa so odgovorni za opekline, prezgodnjo staranje kože in nastanek nekaterih vrst kožnega raka.
Iz vseh teh podatkov lahko hitro razberemo, da je čezmerno izpostavljanje sončnim žarkom škodljivo in da nezaščitena izpostavljenost soncu naši koži dodaja leta, ki se kažejo kot fotostaranje. UV-žarki namreč poškodujejo dedni material v kožni celici, kar zmanjša njihovo sposobnost obnavljanja, zato se koža na delih, ki so bolj izpostavljeni soncu, bistveno hitreje postara. Prezgodnje staranje kože prepoznamo po spremenjeni barvi kože, njeni drugačni sestavi in slabši funkcionalni sposobnosti. Koža postaja bledo rumena, pojavijo se neenakomerno obarvani madeži in vidno razširjene kapilare. Koža vse bolj izgublja na prožnosti, zato se poglabljajo gube. Hkrati pa je koža suha, se lušči in srbi ter je brez leska.  

Kaj storiti?
Najpomembneje je, da kožo zaščitimo pred soncem. V prvi vrsti je to senca, vsekakor pa posežemo tudi po kremah z zaščitnim faktorjem. Zaščitni faktor, ki ga označujemo z eno izmed kratic ZF, SPF, LSF, je vrednost, ki označuje "moč" proizvoda za zaščito pred sončno opeklino kože, torej predvsem pred UVB žarki. Če ima proizvod npr. SPF 10, pomeni, da smo po njegovi uporabi lahko na soncu 10x dlje, kot če bi bili nezavarovani. Pomembno je, da izberemo izdelek, ki vsebuje sredstva za zaščito kože tako pred UVA kot pred UVB žarki! Izdelki za zaščito pred soncem, ki ščitijo le pred UVB žarki, lahko vzbujajo lažen občutek varnosti – kože namreč ne zavarujejo pred nevarnimi UVA žarki, ki so udeleženi predvsem pri fotostaranju. 
Izdelek z ustreznim zaščitnim faktorjem izberemo glede na fototip kože. Pri srednji občutljivosti naj bi se uporabljal pri izpostavljenosti soncu najmanj zaščitni faktor 15, seveda pa je to odvisno še od zemljepisne širine, časa izpostavljanja, tipa kože ter od aktivnosti (vodni športi, tek, potenje,…). Za višje zaščitne faktorje naj se predvsem odločajo svetlolasi, modrooki, svetlopolti ljudje ter otroci. 
Zelo pomembno je, da sredstva nanesemo dovolj (35 ml, to je 6 zvrhanih čajnih žličk, za enkraten nanos odrasle osebe)! Opažamo namreč, da pogosto ljudje zaščitnih krem nanašajo premalo!
Velikokrat ljudje na zaščito pomislijo zgolj na morju, a pozabijo, da je sonce enako močno tudi, kadar se odpravimo zgolj na sprehod, s sosedo posedimo ob kavici na terasi, se na travniku potopimo v branje knjige ali vrtnarimo na domačem vrtičku. Zato letos tudi ob teh aktivnostih ne pozabimo na zaščitno kremo! 
In nikar ne dopustimo, da bi nam sonce rezalo dodatne gube in dodajalo leta!

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj