Točka zdravja

Stres, stalni spremljevalec življenja

Se vam pogosto pojavljajo naslednje misli in občutki: tega ne zmorem, občutim ogromen pritisk z vseh strani, slabo se počutim… tudi ob običajnih situacijah se čedalje bolj odzivam razdražljivo, občutljivo, prepirljivo, s slabo voljo, napetostjo… srce pa mi pri tem hitreje bije, dlani se potijo in so hladne, pojavlja se glavobol, dobim izpuščaje, stiska me v prsih, manjka mi volje za karkoli, pretirano jočem, imam težave s spanjem, težko se zberem, stvari mi uhajajo iz rok, moje telo je kot v krču…

Verjetno ste pod stresom.

Stres preprosto definiramo kot odziv organizma na negativen ali pozitiven dogodek, ki posameznika vrže iz ravnotežja. Ta je lahko zunanji (telesni napad, ropot, blisk, druga oseba ali predmet) ali notranji (žalost, bolezen, pomanjkanje kisika ali glukoze v krvi). V telesu se poveča izločanje hormonov, ki telo pripravijo na ˝boj ali beg˝. Srce začne utripati hitreje, pospeši se dihanje, zviša se krvni tlak, zveča se budnost, usmerjena pozornost, zmanjša se dovzetnost za občutek bolečine in apetit.

Odziv na stres pri obvladljivih stresnih dejavnikih pomembno prispeva k razvoju človeka, saj se tako učimo, napredujemo in prilagajamo izzivom nenehno spreminjajočega se okolja. Problem je, če stres traja dlje časa ali je stresnih situacij preveč, saj to neugodno deluje na krvne maščobe - zvišuje skupni in slabi holesterol ter trigliceride, veča neodzivnost tkiv za inzulin, povzroča nihanje krvnega tlaka, nalaganje maščevja okoli pasu, motnje menstrualnega ciklusa in libida, pogostejše pa so tudi težave z želodcem in zgago. S stresom so tesno povezani tudi nezdravi vedenjski vzorci in razvade: alkoholizem, kajenje, prenajedanje, duševne težave, motnje spanja, razdražljivost, slabše spominske funkcije, občutek izčrpanosti, padec imunskega sistema, poslabšanje zdravstvenih stanj. Okoliščine, ki ustvarjajo stres so enkratne kot vsak posameznik - kar je stresno za enega, je morda drugemu celo zabavno ali vzpodbuda za večjo motiviranost in učinkovitost. To je odvisno od naše osebnosti (vzgoja, življenjske izkušnje) in odziva našega osrednjega živčevja (vpliv genov).

Da nam stres ni breme, ki prinaša različne bolezni lahko največ storimo sami. Pomembno je, da se nam stvari ne kopičijo, ampak jih rešujemo sproti. Lahko pomaga že krajši pogovor z bližnjimi ali zmanjšanje obsega dela. Da lažje premagamo obremenitve je pomembna tudi zdrava prehrana in zmerna telesna dejavnost. Vsak sam se mora naučiti vzeti si čas za sprostitev, ki mu najbolj ustreza, pa naj je to sprehod, knjiga, zeliščna kopel, klepet, vrtnarjenje, narava, spanec, meditacija… da odžene druge misli. Tako se telo umiri, upočasni se dihanje in srčni utrip, vse to pa spremlja dobro počutje in prijeten občutek miru. Z zdravo prehrano in s pomočjo vitaminsko mineralnih dodatkov lahko še dodatno okrepimo telo, da se lažje spoprime s stresom. V lekarnah so vam na voljo tudi izdelki brez recepta, ki vam lahko pomagajo, da se boste lažje umirili in vzpostavili ravnovesje v telesu. V podobnih situacijah vam največkrat ponudimo zeliščni čaj, kapljice ali tablete z baldrijanom, navadno meliso, pasijonko, hmeljem, šentjanževko ali kombinacijo le teh. Lahko vam svetujemo tudi o dodatkih magnezija, antioksidantov in koencima Q10. Tako bo stresen dan bolj sproščen, spanec pa kakovostnejši. Upamo, da bomo zaposleni v lekarnah s pogovorom in strokovnim nasvetom vaša pomoč za lepši dan.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj