Točka zdravja

Šumenje v ušesih

Velikokrat besedico šumenje uporabljamo, ko opisujemo prijetne in sproščujoče zvoke – šumenje vode, gozdov, trav in morja… 
A vsa šumenja vendarle niso prijetna. Pogosto se namreč ljudje oglasijo v lekarni, ker njihov vsakdan zmoti nadležno šumenje v ušesih. Opisujejo občutek šumenja, zvonjenja, brnenja, sikanja, žvižganja in drugih zvokov, ki jih v okolici ni. Težava, ki jo latinsko imenujemo tinitis, se lahko pojavlja s prekinitvami ali je stalna. Glasnost se lahko spreminja, vendar se ponavadi stopnjuje, ko je v okolici le malo šumov ali hrupa. Zato ljudje pogosto potarnajo, da je težava najbolj moteča zvečer, ko poskušajo zaspati v mirni sobi. Pogosto tudi zvok utripa sočasno z bitjem srca. 

Vzroki:
Vzroki šumenja so lahko različna stanja in bolezni. Čeprav je ta motnja pogosto povezana s slabšanjem sluha, ni nujno, da človek, ki mu v ušesih šumi, tudi slabše sliši. 
Najprej je potrebno pomisliti na zamašitev sluhovoda z ušesnim maslom. Pogost vzrok je tudi okužba ali neprehodna Evstahijeva cev. Kronična težava se pojavlja pri ljudeh, ki so dolgotrajno izpostavljeni glasnim zvokom in hrupu. Hrup namreč trajno okvari za zvok občutljive celice v notranjem ušesu (tesarji, piloti, glasbeniki, delavci, ki delajo z glasnimi napravami…). Zanimivo je, da lahko že enkratna izpostavljenost nenadnemu glasnemu zvoku povzroči zvonjenje in šumenje v ušesih. Težavo lahko povzročajo tudi nekatera zdravila (določeni antibiotiki,…). Naravno dogajanje med staranjem prizadene notranje in srednje uho, kar prav tako vodi k težavam. Pogosto so težave izražene pri ljudeh, ki imajo visok krvni tlak, alergije, anemijo in nezadostno delovanje ščitnice. Prav tako pa ni zanemarljiv dejavnik stres, ki se lahko izraža tudi kot neprijetno šumenje v ušesih.

Zdravljenje:
Ker je težavam lahko botrovalo več vzrokov, je tudi zdravljenje odvisno od vzroka nastanka. 
V kolikor je težava nastala zaradi zamašenega ušesa, bomo šumenje rešili, če bomo z ustreznimi pripravki odmašili uho oz. raztopili in očistili ušesno maslo. V lekarni je na voljo pestra ponudba pripravkov, ki se dobijo brez recepta. V kolikor bo potrebno izpiranje, bo le tega odredil zdravnik. Če je prisotna okužba, bo potrebno ustrezno zdravljenje z zdravili, ki se dobijo na recept. Težave, ki jih spremlja izguba sluha, se bodo ublažile s slušnim aparatom. Če gre za sočasno prisotnost vrtoglavice in druge simptomatike, bo prav tako zdravljenje odredil zdravnik z zdravili, ki se dobijo v lekarni na recept. 

Kaj lahko storimo sami?
V boju s šumenjem v ušesih, lahko pomagajo tudi pripravki, ki se dobijo v lekarni brez recepta. Vsekakor je potreben posvet s farmacevtom, ki šele na podlagi pogovora lahko izključi morebitne vzroke, ki bi potrebovali nujen posvet z zdravnikom. 
Uspešno v boju s šumenjem v ušesih in vrtoglavico se je izkazalo zelišče ginko (Ginko biloba), ki izboljša prekrvavitev in je v lekarnah na voljo brez recepta. Seveda je potrebno redno jemanje v ustrezni koncentraciji, učinki pa se pokažejo šele po večtedenskem rednem jemanju. Velikokrat prav zaradi razočaranja, ker učinka ni zaznati že po nekaj dneh, ljudje radi obupajo. Zato je potrebno zavedanje, da učinek ne bo takojšen, a se vendarle splača vztrajati. 
Tudi sami lahko s telovadbo vsaj nekoliko vplivamo na prekrvavitev glave, ki pri šumenju prinese olajšanje. Prav tako so raziskave pokazale, da velikemu deležu ljudi s šumenjem v ušesih primanjkuje vitamina B12, zato ga je smiselno dodati. 
Kot zanimivost pa morda napotek, ki se je prav tako izkazal za učinkovito metodo, to je takoimenovani »beli šum«, ki prikrije neželeno šumenje. Zato se poslužite mirne glasbe, naredite si posnetek šumenja vode ali žvrgoljenja ptic in si ga predvajajte, kadar potrebujete olajšanje. 

S ponujenimi nasveti, upam, bo nadležno šumenje utišano. In tako boste ponovno vi tisti, ki boste dopustili, da bo okrog vas zašumelo samo takrat, ko si boste to zaželeli. Morda takrat, ko boste prislonili morsko školjko k ušesu, da bi podoživeli morje?! A vedite, da ne slišite šumenje morja, kakor mnogi zmotno mislijo, pač pa zvok krvi, ki se pretaka po žilah ušesa. Zanimivo, kajne?!

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj