Točka zdravja

Svetovni dan sladkorne bolezni

Vsako leto 14. novembra praznujemo svetovni dan sladkorne bolezni. Ta dan se je rodil Frederick Banting, kanadski znanstvenik, ki je s svojim asistentom Charlesom Bestom v laboratoriju izoliral beljakovino, kasneje poimenovano inzulin. Za ta dosežek je leta 1923 prejel Nobelovo nagrado za medicino.


Tema letošnjega svetovnega dneva je Medicinske sestre spreminjajo pogled na sladkorno bolezen. Ljudje, ki živijo s sladkorno boleznijo, potrebujejo podporo pri razumevanju svojega stanja in načina življenja s sladkorno boleznijo. 


Sladkorna bolezen je zaradi svoje pogostosti, zahtevne in kompleksne obravnave ter težkih posledic velik zdravstveni problem in izziv. Bolnik na svojo bolezen povprečno pomisli vsakih 20 minut. Zato je sladkorna bolezen zanj veliko breme in vpliva na kakovost njegovega življenja. Obvladovanje sladkorne bolezni zahteva vsakodnevno skrb, redno spremljanje, zdrav način življenja in neprestano izobraževanje, zato je podpora zdravstvenega tima ključnega pomena.


Zdravstvena skupina lahko vključuje številno zdravstveno osebje. Nekatere člane skupine bolnik obiskuje pogosteje kot druge, a dobro je, da ima tim z izkušnjami na področju sladkorne bolezni. Člani zdravstvenega osebja so lahko: zdravstveno osebje v primarnem zdravstvenem varstvu, medicinska sestra za sladkorno bolezen oz. edukatorica, dietetik, diabetolog in seveda tudi farmacevt. Lekarniški farmacevti smo zaradi enostavne in neposredne dostopnosti ter visoke strokovne usposobljenosti odličen vir informacij in podpora zdravljenju. V naših lekarnah vam lahko izmerimo krvni sladkor, razložimo izmerjene vrednosti in kakšne so zaželene - optimalne vrednosti. Informiramo vas o posledicah zvišanega krvnega sladkorja in vas naučimo, kako ga pravilno izmeriti. Seznanimo vas z dejavniki tveganja in predstavimo možnosti nefarmakološkega zdravljenja, kot so izbira zdrave prehrane, redna telesna dejavnost in po potrebi zmanjšanje telesne mase. Vzamemo si čas za vas in smo vam na razpolago za razlago rezultatov in za nasvete o sladkorni bolezni.


Če se zdravite z zdravili za znižanje sladkorja v krvi, vas bomo spodbudili k rednemu jemanju teh, skladno z navodili. To je namreč vseživljenjsko zdravljenje, terapija pa se lahko spreminja in se uvajajo nova zdravila. Za vas lahko opravimo pregled uporabe zdravil (PUZ) z namenom izboljšati vašo seznanjenost z zdravili in načinom uporabe zdravil, okrepiti sodelovanje pri zdravljenju z zdravili in odpraviti morebitne težave pri zdravljenju z zdravili. Predvsem pa vas opozorimo na varno in pravilno uporabo zdravil. Na koncu vam izdelamo še osebno kartico zdravil (OKZ), seznam zdravil, ki jih jemljete, z nasveti, kako jih morate jemati.


Cilj naše »skrbi« v Pomurskih lekarnah je opolnomočen bolnik, ki se bo sposoben dejavno vključevati v proces zdravljenja in bo lahko prevzemal polno odgovornost za svoje zdravje ter bo brez zapletov, ki jih lahko prinaša sladkorna bolezen, živel kakovostno in polno življenje. Razumeti mora osnove sladkorne bolezni, podrobneje poznati zdravila, ki jih uporablja, in potek zdravljenja.


Vaša zdravstvena skupina lahko vključuje številno zdravstveno osebje. Najpomembnejši član tega tima pa ste vi sami. Vi veste, kako se počutite, kaj ste v vsakdanjem življenju pripravljeni in sposobni narediti za obvladovanje sladkorne bolezni in kdaj imate težave. Oskrba in svetovanje, ki ju boste deležni od zdravstvenega tima, bosta boljša, če boste s člani tima sodelovali, boste do njih odkriti in jim boste zaupali povratne informacije.

Pridružite se nam v skrbi za vaše zdravje!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj