Točka zdravja

Svišč, rumeni ali Encijan (Gentiana lutea)

Rastlina je zaščitena.

Uporabni del
Korenina.

Raba v prehrani in pravni položaj
Svet Evrope ga razvršča med naravne začimbe N2, ki se smejo dodati živilom v majhni količini, z možno omejitvijo zeliščnih učinkovin v končnem izdelku, a za rumeni svišč še niso določene. Pri nas spada v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
Po ljudskem izročilu se rabi proti neješčnosti, prebavnim motnjam in driskam, ki nastopijo zaradi nezdravih vrenj v črevesju in še posebno proti prebavnim motnjam s pomanjkanjem teka.
Grenčine pripravijo prebavila za prebavo posredno prek okušal – oster okus zbudi prijetnega, nastali tek pa vznemiri prebavne žleze, da začnejo izcejati prebavne sokove; pa tudi z neposrednim učinkom na prebavne žleze. V prebavne sluznice priteče več krvi, v obilju se izločajo slina, želodčni sok in žolč, želodec se hitreje prazni, zvečata se želodčna in črevesna gibljivost in izboljša se vsrkavanje prebavljene hrane. Ker se izloča dovolj solne kisline, se ne razvijajo več črevesni mikrobi, ki sicer z nenormalni vrenjem povzročajo prebavne motnje, na primer krče, napihnjenost in drisko. Ker grenčine izboljšajo tek in izrabo hrane ter učinkujejo ugodno na eritropoezo, nastajanje rdečih krvničk, so toniki in roboransi, krepijo in jačajo oslabljeno telo. Slednji učinek je težko dokazljiv, zato ga uradna farmacija obravnava kot dvomljivega. Je tudi sestavina številnih homeopatskih pripravkov, ki zdravijo s pomočjo sledi, ki naj bi jih v topilu puščale učinkovine v razredčevalnem postopku.

Odmerek za odrasle
Čajni napitek, pripravljen kot poparek ali prevretek iz 1 do 2 grama droge do 3-krat na dan pred jedjo. Možno je pripraviti tudi prelivek s hladno vodo, vendar naj namakanje traja najmanj 8-10 ur.

Novejša dognanja
Z raziskavami na živalih so dokazali holeretične lastnosti, spodbujajo nastanek in izločanje žolča, in protivnetno delovanje. Kaže tudi, da pospešuje izločanje sapnične sluzi.
Sviščevi sestavini gentizin in izogentizin imata mutagene lastnosti, spreminjata dedno zasnovo. V 100 gramih korenine je približno 100 miligramov mutagenih snovi, od tega je prej omenjenih sestavin 76 miligramov.

Stranski učinki in strupenost
Pri preobčutljivih osebah za grenčice lahko povzroči glavobol. Vsebujoče mutagene snovi spreminjajo dedni zapis in zvečajo tveganje za nastanek rakastih celic, nevarnosti, ki jih je spregledala tudi večstoletna zeliščna raba, saj je takšna strupenost prikrita in se uresniči le, če je dejavnikov tveganja več, so dovolj pogosti in je na voljo dovolj časa.

Prepovedi in opozorila
V strokovni literaturi se omenja, naj svišča ne bi pili bolniki z zvišanim krvnim tlakom, vendar ni pojasnjeno zakaj. Bolniki s preveč želodčne kisline in vznemirljivim želodcem naj ne uživajo svišča in njegovih pripravkov, prepovedan pa je pri želodčni in dvanajstnični razjedi. Znano je, da vpliva na menstruacijski ciklus, zato se njegova raba med nosečnostjo ne priporoča. Nosečnicam in doječim materam ga ne priporočamo tudi zaradi dokazanega mutagenega delovanja. Čezmerno rabo odsvetujemo iz istega razloga in zaradi splošnega pomanjkanja podatkov o strupenosti.

Lekarniško mnenje
Grenčine so glavne sestavine rumenega svišča, pomembne so za zdravilno učinkovitost droge in upravičujejo zeliščno rabo po ljudskem izročilu. Vsebuje zelo malo eteričnih olj, zato spada med čista grenka sredstva, ki se jemljejo četrt do pol ure pred jedjo, saj vzete med jedjo lahko zavirajo izločanje želodčnih sokov. Je cenjeno grenko sredstvo zaradi vsebujočih grenčin, močnejšega učinka kot tavžentroža. Na zdravilskem trgu je sestavina zdravil, ki se v različnih zdravilnih oblikah uporabljajo za povrnitev teka in urejanje prebave.

Misel
Ne igrajte se z zdravili, ker se vas naveličajo prej, preden vi igrač. Upoštevajte nasvet in tudi sviščev čaj vas ne bo pustil na cedilu.

Nazaj