Točka zdravja

Tavžentroža (Centaurium eryhraea)

Lekarnar izlije kačji strup v odrešilno kupo in ga spremeni v zdravilo

Uporabni del
Zel.

Raba v prehrani
Svet Evrope jo razvršča v skupino naravnih začimb N2, ki se smejo dodati živilom v majhni količini, z možno omejitvijo zdravilnih učinkovin v končnem izdelku, a za tavžentrožo še niso določene. V ZDA se rabi za izboljšanje okusa alkoholnih in brezalkoholnih pijač.

Zeliščna raba
Je cenjeno grenko sredstvo zaradi vsebujočih grenčin. V Ijudskem zdravilstvu se rabi proti anoreksiji, pomanjkanju teka in dispepsiji, prebavnim motnjam. Grenčine pripravijo prebavila za prebavo posredno prek okušal - oster okus zbudi prijetnega, nastala slast pa vznemiri prebavne žleze, da začnejo izcejati prebavne sokove; pa tudi z neposrednim učinkom na prebavne žleze. V prebavne sluznice priteče več krvi, v obilju se izločajo slina, želodčni sok in žolč, želodec se hitreje prazni, zvečata se želodčna in črevesna gibljivost in izboljša se vsrkavanje prebavljene hrane. Ker se izloča dovolj solne kisline, se ne razvijajo več črevesni mikrobi, ki z nenormalnim vrenjem povzročajo prebavne motnje, na primer krče, napihnjenost in drisko. Ker grenčine izboljšajo tek in izrabo hrane ter učinkujejo ugodno na eritropoezo, nastajanje rdečih krvničk, so toniki in roboran¬si, krepijo in jačajo oslabljeno telo. Slednja lastnost je težko dokazljiva, zato jo uradna farmacija obravnava kot dvomljivo.

Odmerek za odrasle
Čajni napitek, pripravljen kot poparek iz 2 do 4 gramov droge do 3-krat na dan pred jedjo. Nekateri avtorji predlagajo pripravo prelivka s hladno vodo.

Novejša dognanja
Je krepčilo, pomirjevalo in protivročinsko sredstvo. Fenolne kisline, ki jih vsebuje, naj bi zniževale vročino, sestavina gentiopikrin pa naj bi delovala proti malariji. Raziskave na živalih kažejo, da tavžentroža zniža zvišano temperaturo, zvišanja temperature pa ne prepreči. Ne blaži bolečin, ima pa protivnetne lastnosti.

Stranski učinki in strupenost
Niso znani.

Prepovedi in opozorila
Bolniki s preveč želodčne kisline in vznemirIjivim želodcem naj je ne uživajo, prepovedana pa je pri želodčnem ali dvanajstničnem čiru. Raba med nosečnostjo in dojenjem se odsvetuje, ker varnost v teh okoliščinah ni potrjena. Čezmerna raba se ne priporoča, ker obstaja premalo izsledkov o zdravilnem oziroma strupenem delovanju.

Lekarniško mnenje
V strokovni zdravilski literaturi je o tavžentroži le malo napisanega. Ne vsebuje eteričnih olj, zato spada med čista grenka sredstva. Vsebujoče grenčine upravičujejo rabo droge kot sredstva za pridobitev teka in odpravo prebavnih motenj ob pomanjkanju želodčne kisline, je pa šibkejšega učinka v primerjavi z drugimi grenkimi zelmi, na primer rumenim sviščem. Grenka sredstva, tudi tavžentroža, se jemljejo četrt do pol ure pred jedjo, saj vzeta med jedjo lahko zavirajo izločanje želodčnih sokov.

Sklep
Razlika med strupom in zdravilom je v lekamarjevem nasvetu in vaši odločitvi.

Nazaj