Točka zdravja

Težave s prostato

Z leti, najpogosteje po petem desetletju, se začne pri številnih moških prostata večati, kar zoži sečnico in oteži izhod seča iz sečnega mehurja. Govorimo o benigni hiperplaziji prostate (BHP). Pojavijo se težave z mokrenjem – uriniranjem, a marsikateri moški žal o njih dolgo nočejo spregovoriti. Stanje lahko ob raznih prehranskih in pivskih prekrških kar hitro postane resno. Pride do težav pri praznjenju mehurja in lahko celo do nenadne zapore seča.
Prostata je moška spolna žleza, v velikosti kostanjevega ploda. Skozi njo poteka del sečnice, po kateri moški izločajo seč in semensko tekočino. Ob rojstvu tehta le nekaj gramov, v času pubertete doživi s hormoni pospešeno rast in doseže okoli 20. leta starosti približno dvajset gramov. Ponavadi ne povzroča težav pred 40. letom. Med 40. in 50. letom pa pride pri večini moških do vnovičnega zagona rasti, ki pa v nasprotju s puberteto ni enakomerna, najbrž zaradi upadanja moških spolnih hormonov kot posledice staranja.


ZNAKI POVEČANE PROSTATE
BHP stisne prostatični del sečnice, kar vodi v zmanjšanje maksimalnega pretoka seča. Pojavijo se obstruktivni simptomi: slabši, prekinjajoči curek seča, napenjanje med mokrenjem, uhajanje seča po kapljicah po koncu uriniranja. Zaradi obstrukcije sečnice pride do odgovora mišice mehurja, ki se zadebeli (hiperforira). Tako se dodatno pojavijo še iritativni simptomi: pogosto, nenadno ter nočno mokrenje, ki bolnika privedejo k zdravniku, saj mu bistveno poslabšajo kakovost življenja.


ČAS ZA OBISK ZDRAVNIKA
Težave s povečano prostato obravnavajo zdravniki urologi. Pri prvi oceni težav je lahko v veliko pomoč bolnik sam z izpolnitvijo mednarodnega vprašalnika IPSS. Opravijo se še druge preiskave, med katerimi je zelo pomemben pregled krvi, kjer se določi za prostato specifični antigen (PSA). V spremenjeni prostati (benigna hiperplazija prostate, vnetje ali rak prostate) se nastajanje PSA poveča, kar se pokaže v višji vrednosti le-tega v krvi.
 

UKREPATI ČIM PREJ!
Če povečane prostate ne zdravimo, bolezen počasi napreduje in lahko povzroči različno hude zaplete. Zato moške opozarjamo, naj se pravočasno odločijo za pregled, že ko opazijo prve znake težav z uriniranjem, saj se tako težave odpravijo uspešneje!

1.    Blage težave: v tem primeru lahko bolniki sami naredijo največ. Priporočamo jim, naj ne uživajo preveč začinjene in mastne hrane, omejijo naj uživanje alkoholnih pijač, naj se izogibajo mrzlim in šumečim pijačam, pravi kavi, vlagi in mrazu. Pomaga tudi redna telesna dejavnost, vendar brez pretiranega treninga za moč in pitje vsaj litra in pol tekočine na dan (nesladkani čaj, voda). 
Pozitivno na prostato učinkujejo pripravki, ki se dobijo v lekarni brez recepta. Po njih je smiselno poseči preventivno ali pri moških z že povečano prostato, za katere zdravnik meni, da zdravljenje z zdravili za zdaj še ni potrebno. S kliničnimi raziskavami je najbolj preverjena kombinacija izvlečkov iz plodov žagastolistne palme (palmeta) in korenine koprive, ki učinkovito zmanjša bohotenje žleznega tkiva prostate. Na zdravje prostate ugodno vplivajo tudi vitamin E (rjavi riž, solata, zelje, jajca, oreški, soja), minerala cink (ribe, meso, stročnice, bučna in sončnična semena, arašidi, mandlji) in selen (meso: jetra in ledvice, polnozrnati kruh, tunina, čebula, česen, brokoli), karotenoid likopen (največ v paradižniku), bučna semena in lanena semena. Ker vsak dan žal ni mogoče zaužiti optimalnih količin teh hranil, je smiselno poseči po kakovostnih prehranskih dopolnilih, o katerih se posvetujte v lekarni z lekarniškim farmacevtom.

2.    Zmerne do hude težave: zdravimo z zdravili na recept. Imamo dve vrsti zdravil: inhibitorji 5-alfa reduktaze zavrejo nastajanje dihidrotestosterona, s čimer se rast prostate ustavi, pri nekaterih moških pa se prostata celo zmanjša. Za popoln učinek je ponavadi potrebno jemanje več mesecev. Druga skupina zdravil so zaviralci alfa-adrenergičnih receptorjev, ki delujejo na gladke mišice v prostati in na izhodu iz mehurja omogočijo njihovo sprostitev ter s tem boljši pretok seča. Njihov učinek se izrazi že po enem tednu jemanja. Znižajo tudi povišani krvni tlak, zaradi česar lahko pride včasih do neželenih učinkov (ortostatska hipotenzija), kar pa pri novejših pripravkih ni več tako pogosto.
BHP lahko zdravimo z obema vrstama zdravil hkrati, dolgotrajno, tudi več let. Nobena terapija pa ne more nadomestiti kirurškega posega na prostati, ko je to potrebno ali nujno.

Res je, da se moški težje odločijo za korak do zdravnika ali farmacevta. A bolezen ne izbira! Zato, če je le možno, preprečimo, da se sploh ne razvije, če pa se, bolezen sprejmemo, z njo živimo in se borimo. 
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj