Točka zdravja

Težave s prostato

Po štiridesetem letu se veliko moških začne srečevati s težavami, povezanimi s prostato. Pomoč poiščejo tudi v lekarni. Kako lahko pomagamo?

Prostata je žleza v velikosti oreha, ki obdaja moško sečnico. Glavna naloga prostate je, da tvori poseben del semenske tekočine, v kateri se nahajajo semenčice, nadzira pa tudi iztekanje seča iz mehurja. Zaradi te dvojne naloge, so znaki prostatičnih težav tako spolne motnje kot motnje mokrenja – uriniranja. 
Prostatične težave se pojavljajo kot: povečanje prostate (benigna hiperplazija prostate), prostatitis – akutni ali kronični (bakterijska okužba) in rak prostate, ki je med moškimi četrta najpogostejša bolezen, saj vsako leto odkrijejo okrog 250 novih primerov. 

Povečanje prostate ali benigna hiperplazija prostate se ponavadi pojavi po 45. letu. Težave so različno hude in le malo moških je, ki težav nima. Povečanje prostate namreč prizadene 50% moških nad 50. letom in kar 90% moških nad 80. letom.

VZROKI
Vzrok je povezan s spremembami v ravnovesju hormonov, ki nastanejo pri moških v 40-ih letih. Koncentracija testosterona v krvi se zmanjša, koncentracija drugih hormonov pa zveča; skupni rezultat je zvečanje koncentracije derivata testosterona, ki spodbuja rast celic v prostati. Zato se prostata poveča.

SIMPTOMI IN ZNAKI
Benigna hiperplazija prostate povzroči opazne simptome šele, ko povečana žleza zaradi pritiska na sečnico ovira uriniranje. Sprva ima bolnik težave pri začetku mokrenja, zdi se mu tudi, da se mehur ni povsem izpraznil. Ker iz mehurja ne izteče ves urin, mora bolnik pogosteje urinirati - potreba je pogostejša ponoči. Količina urina je bistveno manjša, curek je šibkejši, prekinjen in na koncu uriniranja urin le še kaplja. Mehur se lahko prenapolni in pojavi se lahko inkontinenca. Ker se urin zadržuje v mehurju, ki se ne izprazni popolnoma, je takšen moški dovzetnejši za okužbe in nastanek kamnov. Če pride do popolne zapore sečnice, je izločanje urina popolnoma onemogočeno, kar povzroči hude bolečine v spodnjem delu trebuha. Poveča se tudi pritisk na ledvice, ki lahko povzroči okvaro ledvic. Včasih med težavnim mokrenjem od napora popokajo žilice v sečnici in mehurju, zato je v urinu pogosto prisotna tudi kri. 
Vse to so simptomi, ki jih bolnik s povečano prostato opazi in ga privedejo do zdravnika.

DIAGNOZA
Glede na simptome zdravnik opravi telesni pregled bolnika. Prav tako določi preiskavo krvi, s katero meri raven za prostato specifičnega antigena (PSA). Njegova raven je zvišana pri približno 30 do 50% moških z benignim povečanjem prostate. 

ZDRAVLJENJE
Če so simptomi blagi ali zmerni, se lahko uvede zdravljenje z zdravili, ki se dobijo v lekarni, če so predpisana na recept. Uporabljajo se zdravila, ki sproščajo gladke mišice vratu mehurja in sečnice ter s tem olajšajo uriniranje. Nekatera zdravila pa postopoma zmanjšujejo velikost prostate. Če so simptomi hudi, se zdravnik ponavadi odloči za operacijo.

KAJ LAHKO STORIMO SAMI
Koristen v prehrani je cink, ki je na mnogo načinov vpleten v hormonsko presnovo, krepi prostato in zmanjšuje vnetje. Bogat vir cinka so ostrige, pšenični otrobi, bučna in sončnična semena,… Prostato krepita tudi vitamina C in E ter esencialne maščobne kisline, ki jih najdemo v lanenem, sojinem in svetlinovem olju.  

POIŠČITE POMOČ TUDI V LEKARNI
Kadar se pojavijo težave s povečano prostato (tudi ob že vpeljani terapiji), pa tudi kot preventiva, je smiselno poseči po pripravkih, ki se dobijo v lekarni brez recepta. Učinkoviti so pripravki, ki vsebujejo izvleček iz plodov žagaste palme, korenine koprive, bučna semena, ginseng,… V lekarni so na voljo kakovostni in varni pripravki (Fidiman, Conprosta, Prostatsan tablete…). 
Pri izbiri naj Vam pomaga farmacevt, ki bo pripravku dodal tudi nasvet in mu s tem vdihnil učinek! 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj