Točka zdravja

Težke noge včeraj, pomoč žilam danes, lahek korak jutri - Zdravljenje z zdravili

Venoaktivna zdravila so ena izmed temeljnih oblik zdravljenja kronične bolezni ven. Zaradi te bolezni v Sloveniji oboleva že vsak drugi prebivalec po 50.letu, pogosteje ženske.

Zdravljenje  je potrebno že ob prvih pojavih simptomov (občutek težkih, pekočih in bolečih nog, nočni krči, srbeče, nemirne noge, občutek toplote na koži) ali znakov (otekanje nog, krčne žile, kožne spremembe). Bolezni ven potekajo kronično in nezdravljene napredujejo, celo do nastanka ran na golenih.

Venoaktivna zdravila predstavljajo raznoliko skupino učinkovin, večina jih je rastlinskega izvora, nekatera so sintetična. Poznamo sistemska in lokalna venoaktivna zdravila.

Kako delujejo?

Na venski sistem delujejo protivnetno, povečujejo elastičnost ven, krepijo in ščitijo vensko steno (venotonično delovanje) in delujejo proti oteklinam (antiedematozno).

Sistemska zdravila

Diosmin in hesperidin (Detralex®, filmsko obložene tablete)

Zdravilo vsebuje bioflavonoide, izolirane iz posebne vrste pomaranč. Deluje  protivnetno na vensko steno in zaklopke, poveča tonus ven in zmanjša lomljivost kapilar. Zmanjša nastanek oteklin in pospeši celjenje manjših razjed. Zmanjša tudi viskoznost krvi, prepreči zlepljanje eritrocitov in trombocitov. Tako se izboljša splošno počutje bolnika, manj je bolečin in krčev v nogah. Pri kronični bolezni ven se priporoča jemanje skozi daljši čas, lahko več mesecev ali celo let.

Escin (Venaforce®, gastrorezistentne tablete)

Zdravilo rastlinskega izvora vsebuje izvleček  navadnega divjega kostanja. Escin deluje na tonus ven in na prepustnost kapilarnih sten, torej zmanjša prehajanje tekočin iz kapilar in njihovo nabiranje v tkivu. Na ta način izboljša simptome kronične venske bolezni, kot so otekle noge, občutek teže v nogah, bolečine, srbenje, napetost in krči v mečih. Za trajnejši učinek se priporoča dolgoročno jemanje, vsaj v poletnih mesecih, prvi učinki so zaznavni po dveh do treh tednih.

Lokalna zdravila

Kreme, geli in tablete se uporabljajo predvsem kot dodatno zdravljenje ob nošenju posebnih kompresijskih nogavic ali povojev. Geli imajo hladilni učinek, masaža v smeri od spodaj navzgor pa dobro deluje na prekrvavitev. Če je mogoče, po nanosu držite noge 20 minut v privzdignjenem položaju. Odsvetuje  se močno vtiranje, še posebej pri vnetju površinskih ven (tromboflebitisu). Če imate razjedo goleni, gela ne nanašajte na razjedo, temveč le na kožo okoli rane, kjer je motena prekrvavitev.

Escin in heparin (Venitan® forte gel)

Escin  zmanjša otekanje, pospeši krvni obtok in izboljša presnovo v prizadetem tkivu. Heparin, ki je normalna sestavina človeškega organizma, preprečuje strjevanje krvi in s tem nastanek krvnih strdkov.  Lokalno uporabljen deluje tudi protivnetno.

Kot pomožni snovi sta v gelu prisotna še alantoin (pospeši prehajanje učinkovin skozi kožo) in dekspantenol (vitamin B5, sodeluje pri obnovi kože).

Uporablja se za lajšanje bolezni ven kot so boleče in vnete krčne žile, krvni strdki v površinskih venah, vnete vene po injekcijah.

Heparin in dekspantenol (Hepan® krema in gel)

Uporabljata se za lokalno zdravljenje vnetja površinskih ven in stanj, nastalih kot posledica tromboze površinskih ven.

Heparin (Lioton® gel)

Uporablja se pri obolenju površinskih krčnih žil, če so prisotni bolečina, otekline, modrice, rdečina, srbenje, pri površinskem tromboflebitisu, za zdravljenje in lajšanje oteklin in modric zaradi poškodbe, pri podkožnih hematomih.

Poleg registriranih zdravil so v lekarnah na voljo še prehranska dopolnila v obliki kapsul z izvlečkom ajde ali grozdnih pešk. Zel ajde je najbogatejši vir rutina v naravi. Le ta ohranja steno kapilar nepoškodovano, deluje tudi antioksidativno, torej ščiti  pred škodljivimi prostimi radikali. OPC (oligomerni proantocianidi) je učinkovina, ki jo najdemo v grozdnih peškah. Je izredno močan antioksidant, celo 20-krat močnejši od vitamina C in 50-krat od vitamina E. Pripomore k večji elastičnosti žilnih sten.

Borovnico, ananas, escin, medeno deteljo, rožmarin in še marsikaj najdemo v izdelkih   (Erbaven® fresh gel, Vazogel®, Venagel®, Veneforte® gel), ki delujejo poživljajoče na žile nog, pospešujejo prekrvavitev kože in tako dajejo občutek ugodja nogam.

Če so boleče noge vaš pogost spremljevalec, še posebej zvečer, nikar ne odlašajte obiska Pomurskih lekarn. Farmacevti bomo prisluhnili vašim težavam, ocenili njihovo resnost ter vam svetovali bodisi spremembo življenjskega sloga, izbiro ustreznih preventivnih nogavic ali zdravil in drugih pripravkov, bodisi obisk zdravnika.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj