Točka zdravja

Težke noge včeraj, pomoč žilam danes, lahek korak jutri - Kaj lahko naredite sami

Bolezen ven spremljajo otekle, boleče, težke noge, zelo pogost je  srbež, nemirne noge, krči…

Ali ste ob  v opisu simptomov začeli premišljevati o svojih nogah in zgoraj opisanih težavah? » Tudi jaz imam zvečer otečene gležnje; tudi mene bolijo noge, me srbi koža, ponoči imam krče..«,  svetujem vam, da pridite v lekarno na posvet.

Preventiva se vedno začne z zmanjševanjem dejavnikom, ki poslabšajo bolezen: zmanjšanje čezmerne telesne teže, opustitev kajenja, zdrava, uravnotežene prehrana. Nošenje pretesnih oblačil (preko trebuha ali nog) in visokih pet odsvetujemo, prav tako odsvetujemo dolgotrajno izpostavljenost virom toplote. Seveda na svojo starost, spol, genetiko, poklic težko vplivamo. Lahko pa v svojo vsakdanjo rutino vključimo redno telesno dejavnost: hojo najmanj 40 min na dan, kolesarjenje, plavanje, ples.

Nekaj praktičnih  nasvetov za zaščito nog:

 1. Izberite si primeren šport: ob vsakem koraku gibanje podplata požene kri v peto in meča, krčenje mišic nog pa naprej proti srcu. Zelo primerni so hoja, tek, tek na smučeh, golf, ples, kolesarjenje, plavanje. Za vaše noge niso primerni košarka, tenis, nogomet, rokomet, tek na trdih površinah.
 2. Ob vsaki priložnosti gibajte z nogami: izogibajte se dolgotrajnem sedenju ali stanju. Kadarkoli je mogoče krožite s stopali oz. si privoščite kratko hojo. Na dolgem potovanju na vsake pol ure.
 3. Nosite primerna oblačila in čevlje: pretesna oblačila lahko stiskajo vene in zavirajo pretok krvi. Ne nosite preozkih hlač in nogavic s tesno elastiko. Patent na nogavicah je pogosto pretesen, zato še poslabša pretok krvi. Peta na čevlju naj bo visoka od 3 do 4 centimetre in ne več.
 4. Izogibajte se virom toplote: izogibajte se pretirani vročini in izpostavljanju soncu. Vroče kopeli, savna, solarij, grelne blazine niso primerne.
 5. Nogam omogočite hlad: vene se skrčijo, ko so na hladnem. Tuširanje nog s hladno vodo izboljša delovanje ven, zmanjša občutek utrujenosti in bolečino. Tuširanje s hladno vodo začnite pri gležnju in nato približno minuto do dve postopno tuširajte proti stegnom. Hoja po vodi pa je višek dobrega za vaše noge, saj združuje gibanje in hlad.
 6. Zmanjšajte čezmerno telesno težo: uživajte hrano polno vlaknin, pijte vodo (liter do liter in pol). Izogibajte se kavi, pravemu čaju, alkoholu in tobaku.
 7. Počitek čez dan: med počitkom noge dvignite oz. jih podložite s pručko. To še posebej svetujemo starejšim ljudem, ki težje hodijo.

Nočni počitek: nog ne pokrivajte preveč, da se izognete nepotrebnem pregrevanju. Pred spanjem pa vadite tako, da vozite kolo.

Vaje, ki jih izvajajte v stoječem položaju:

 • stojte na prstih,
 • hodite po petah,
 • zibajte se na nogah od prstov do pet,
 • gibajte stopala skupaj in narazen.

Vaje, ki jih izvajajte v ležečem položaju (zjutraj in zvečer):

 • hitro krožite z nogami kot bi vozili kolo (15-20 ponovitev),
 • z malo dvignjenimi nogami migajte s prsti na  nogah (20 ponovitev),
 • križajte noge s škarjastimi gibi (10-15 ponovitev),
 • krožite z vsako nogo v gležnju v majhnem krogu (10 ponovitev).

Preventivo z zmanjševanjem dejavnikov tveganja nadgradimo tako, da venam nudimo dodatno  zunanjo podporo. To podpora so lahko preventivne kompresijske nogavice ali povoji.  Oba načina podpore venam imata prednosti in slabosti, zato se je o uporabi le teh izredno pomembno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Ker je vprašanj, ki nas tarejo o venski bolezni nog mnogo, vas vabim, da pridete v lekarno na posvet o vaših težavah. Z novim aparatom, ki se imenuje pletizmograf vam bomo  izmerili moč vaše mišične črpalke.  Pridite v naše lekarne ali pa nas pokličite in rezervirali vam bomo prosti termin za posvet s farmacevtom. Skupaj bomo poskušali  najti najboljšo rešitev za vaše noge. Veselimo se sodelovanja z vami!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj