Točka zdravja

To mi pa res dvigne pritisk

Saj vam je znan zgoraj napisan izrek, ki ga tako pogosto in radi uporabljamo, kajne? In res ni malo stvari v življenju, ki nam dvigujejo tlak. Da ni dobro, če je ta povišan, pa tudi vemo. Zato bomo danes v prispevku ponudili informacije o tem, kako obvladovati krvni tlak. Saj se še spomnite prispevka izpred nekaj tednov, ko smo opisali primer ženske, ki ji na zdravniškem pregledu ugotovijo zvišan krvni tlak. In razmišljanja in vneme gospe, da bi krvni tlak uredila brez predpisane terapije.
Poučili smo jo, da naj predpisane terapije nikar ne opusti. Znano je namreč, da tveganja za bolezni srca in ožilja začnejo naraščati, ko krvni tlak preseže 120/80 mmHg. Zato je antihipertenzivna terapija, ki ji jo je predpisal zdravnik, nujna, dodatno pa ji bomo pomagali z  nasveti, ki bodo doprinesli k uspešnemu obvladovanju krvnega tlaka.
Dejavniki tveganja za nastanek zvišanega krvnega tlaka, na katere ne moremo vplivati so dednost, starost (nad 45 let) in spol (moški spol je bolj ogrožen).
Gospa je stara 50 let, njena družina je obolevala za hipertenzijo…
Dejavniki tveganja, na katere lahko vplivamo: čezmerna telesna teža, čezmerno uživanje soli, čezmerno pitje alkohola, kajenje, premalo telesne dejavnosti, izpostavljenost stresu.
Gospa je svoje življenje opisala kot stresno (krmarjenje med družino, službo in kariero), telesna teža je povečana in ob vseh zadolžitvah, ji časa za telesno dejavnost zmanjka.
 
Prav zato lahko tveganje za nastanek ter posledično razvoj bolezni srca in ožilja uspešno zmanjšamo tudi s slogom življenja.
Zato ji svetujemo:
Redno telesno dejavnost: vsaj 30 min 5 do 7 dni v tednu. Dejavnost naj bo tako aktivna, da se zadiha in preznoji. Uspešne so predvsem aerobne telesne dejavnosti kot so hoja, tek, plavanje, smučanje… Redna telesna vadba dokazano zniža zvišan krvni tlak za nekaj milimetrov živega srebra (mm Hg).
Opustitev kajenja: kajenje podvoji tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, zato je smiselno prenehati kaditi.  
Omejitev vnosa soli: s tem lahko močno vplivamo na znižanje krvnega tlaka. Dnevna poraba soli naj ne presega 5 g (1 majhna žlička), a ob tem upoštevajmo, da mnoga živila vsebujejo »skrito sol« (konzervirana živila, hitro pripravljene jedi, suho mesnati izdelki,…). Zato raje uporabljajmo začimbe, dišavnice in nadomestke soli, ki se dobijo v lekarni. 
Zmanjšanje telesne teže: Osebe s čezmerno telesno težo se nagibajo k višjemu krvnemu tlaku, saj z večanjem telesne teže raste tudi krvni tlak. Zato je pomembno, da telesno težo z zdravimi prehranskimi navadami in redno telesno dejavnostjo ustrezno zmanjšamo. Osebe, ki imajo ITM (indeks telesne mase) večji od 30 kg/m2 in obseg pasu pri moških več kot 102 cm in pri ženskah več kot 88 cm, naj dosežejo telesno težo, da bo ITM med 20-25 kg/m2 ter obseg pasu pri moških manj kot 94 cm in pri ženskah manj kot 80 cm. 
Izračun indeksa telesne mase: ITM = telesna teža (kg) / (višina (m))2
Uravnoteženo prehrano: prehrana naj vsebuje veliko sadja, zelenjave in rib, čim več obrokov pa naj bo pripravljenih z uporabo naravnih in nepredelanih sestavin. Vnos nasičenih maščob in holesterola naj bo čim manjši. Taka prehrana zmanjšuje tveganje za zvišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni.
Omejitev pitja alkoholnih pijač: tveganje narašča s številom dnevno popitih meric alkohola. Priporočljivo je, da ne spijemo več kot 2 merici (moški) oz. 1 merico (ženske) na dan. Merica je približno deciliter vina ali malo pivo.
Omejitev stresa: uravnoteženo in čim bolj umirjeno življenje ugodno vpliva na zvišan krvni tlak in številna druga obolenja. Med stresno reakcijo se namreč sproščajo stresni hormoni (kortizol, adrenalin, noradrenalin), ki vplivajo na dvig krvnega tlaka. Zato se naučimo sproščanja in razmislimo o prioritetah v življenju.
Redno in pravilno merjenje krvnega tlaka: priporočljivo je, da si krvni tlak merimo vsak dan ob istem času, najbolje zjutraj. Ko je krvni tlak urejen, zadošča meritev enkrat na teden.
 
Do naslednjič, ko bomo pokukali tudi na lekarniške police, smo gospe nanizali nekaj namigov, ki jih bo poskusila udejanjiti v svoje življenje. 
 
Vse to so preprosti nasveti, ki lahko veliko pripomorejo k uravnavanju krvnega tlaka. A kaj, ko je včasih najtežje začeti pri najpreprostejših stvareh. Denimo pri vseh tistih nesmiselnih malenkostih, zaradi katerih prepogosto sebi in drugim dvigujemo pritisk. 
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj