Točka zdravja

Trebušna gripa

....akutna bolezen z bruhanjem, drisko, povišano telesno temperaturo in izredno slabim počutjem....

Trebušna gripa je akutna bolezen z bruhanjem, drisko, povišano telesno temperaturo in izredno slabim počutjem. Pri otrocih so najpogostejše okužbe s tako imenovanim rotavirusom. Okužbe z rotavirusi so zelo nalezljive, zato pride lahko občasno do pravih epidemij. Bolezen se prenaša predvsem s telesnim stikom. Lahko se jim boste izognili s pogostejšim umivanjem in razkuževanjem rok ter z izogibanjem množičnih prireditev.

Bolezen sama po sebi ni nevarna in mine v 2 do 3 dneh, vendar pa lahko zaradi izgube telesnih tekočin pride do dehidracije, ki pa je lahko nevarna posebno za majhne otroke in starejše ljudi.

Kako prepoznamo dehidriranega človeka?
Koža postane suha in uvela, bolnik ni žejen, ni mu mar do ničesar. Zadah večkrat značilno diši podobno acetonu. V hujših primerih pride do izgube zavesti in bolnik lahko zaradi izsušitve umre.

Zelo pomembno je, da naredimo vse, da  ne pride do izsušitve. Bolnik mora uživati tekočino, bogato z elektroliti (rehidracijsko sol, Maratonik, Isostar ali doma pripravljeno raztopino 1 kavne žličke soli in 4 čajnih žličk sladkorja v enem litru vode). Pomembno je, da pripravimo raztopino s prekuhano in na sobno temperaturo ohlajeno vodo.
Pomembno je, da uživa bolnik tekočino v majhnih količinah in pogosto, eno žlico vsakih pet minut. Popiti bi bilo potrebno do pol litra tekočine na uro. Na tak način se tekočina v največji meri absorbira v telo, obenem pa ne spodbuja bruhanja in driske.
Hrana običajno bolniku ne tekne. Ko se stanje malo izboljša, ni potrebna dieta. Uživa naj hrano, ki mu tekne.

V kolikor kljub temu pride do izsušitve, je potrebno poklicati zdravnika, ki bo ustrezno ukrepal in po vsej verjetnosti predpisal infuzije tekočine, s katerimi se bo telo ponovno rehidriralo. K zdravniku morate tudi, če driska in/ali bruhanje trdovratno vztraja več kot 48 ur, če jo spremljajo hudi krči v trebuhu, omotičnost ali zelo visoka telesna temperatura.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj