Točka zdravja

Tromboflebitis pri kronični venski bolezni

Bolniki s kronično vensko boleznijo običajno tožijo nad občutkom težkih nog, topih bolečinah, srbenjem, utrujenostjo nog, krči ponoči in nemirnimi nogami. Poleg simptomov, ki jih sami čutijo, lahko opazimo tudi znake, kot so metličaste vene, mrežaste vene ali krčne žile (varice), otekline in kožne spremembe, kot sta temnejša obarvanost in venska razjeda.

Bolniki s kronično vensko boleznijo morajo biti pozorni, kadar opazijo pordelo, toplo, boleče območje v poteku povrhnje vene z lokalno oteklino. Gre za znake in simptome, ki lahko kažejo na povrhnji tromboflebitis. Kadar nastane tromboflebitis v varikozno spremenjeni veni, gre prvenstveno za poškodbo vene z vnetno reakcijo, spremenjen tok po veni oziroma zastoj pa najverjetneje pospeši nastanek tromboze v veni. Tudi zato pri pojavu tromboflebitisa priporočamo obisk zdravnika, ki postavi diagnozo in opredeli potrebno zdravljenje.

Zdravljenje je odvisno od obsega in lokalizacije bolezni. Načeloma je predvsem simptomatsko, kar pomeni, da je usmerjeno v blažitev prej opisanih simptomov. V prvi vrsti gre za kompresijsko zdravljenje, ki ga lahko izvajamo s pomočjo dolgoelastičnih povojev ali kompresijskih medicinskih nogavic. Zaradi tromboflebitisa ni potreben počitek, nasprotno, prizadeti lahko opravljajo normalno telesno dejavnost, spodbujamo predvsem hojo.

O lajšanju simptomov tromboflebitisa ljudje povprašajo tudi v lekarni. Priporočamo lokalno zdravljenje s hladnimi obkladki in heparinskimi kremami, za kar pa nimamo kakih trdnih dokazov o učinkovitosti. Vsaj za hlajenje velja, da zmanjšuje težave zaradi nebakterijskega vnetja, bolečina pa se običajno zmanjša z gretjem. Bolečine seveda lahko blažijo oziroma odpravljajo tudi protibolečinska zdravila. Posebno če ste starejši, imate več kroničnih nenalezljivih bolezni in/ali se zdravite z več zdravili, se o izbiri ustreznega zdravila posvetujte v lekarni.

Kronična venska bolezen spada med kronične bolezni, ki bolnika praviloma spremljajo od nastanka do smrti. Zato se nam upravičeno postavlja vprašanje preventive. Kar se tiče pojava tromboflebitisa, poznamo dejavnike, na katere ne moremo vplivati, in take, na katere lahko vplivamo. Med zadnjimi sta debelost in slaba pomičnost. Če bomo delovali v smeri zmanjšanja prekomerne telesne teže in večje fizične aktivnosti, bomo najverjetneje delovali preventivno pri preprečevanju tromboflebitisa. Preventivno deluje tudi zdravljenje kronične venske bolezni. Med pristope, za katere imamo dokaze o učinkovitosti, sodi zdravljenje z zunanjo kompresijo in zdravljenje z venoaktivnimi zdravili. Glede obeh se lahko posvetujete v lekarni, kjer imamo na voljo tako venoaktivna zdravila kakor tudi dolgoelastične povoje in kompresijske medicinske nogavice.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj