Točka zdravja

Ukrepanje ob pojavu anafilaksije

Anafilaksija je resna, življenje ogrožajoča, generalizirana preobčutljivostna reakcija, ki se razvije v minutah in katere del so simptomi in znaki prizadetosti dihal (oteklost sluznice grla, oteženo dihanje) in srčno-žilnega sistema (znižan krvni tlak, kratkotrajna izguba zavesti). Pri večini bolnikov se pojavijo tudi spremembe na koži in sluznicah (srbež, urtikarija in otekline) ter pospešen srčni utrip.


Anafilaksijo največkrat povzročajo alergeni v hrani, zdravila in piki žuželk, vsaj enkrat v življenju naj bi jo doživelo 0,1 % ljudi. Anafilaksija zaradi pika žuželke ali parenteralnih zdravil se po navadi začne nekaj minut po stiku z alergenom, anafilaksija zaradi hrane ali zdravil pa se začne pol ure, lahko pa tudi nekaj ur po zaužitju. Večina epizod se ugodno konča, ni pa vedno tako. Med letoma 1997 in 2012 je bilo evidentiranih deset smrti zaradi anafilaksije, sedem po pikih žuželk, tri po zdravilih.


Bolniki, pri katerih je diagnoza anafilaksije verjetna oziroma so že doživeli anafilaktično reakcijo, imajo predpisan samoinjektor adrenalina za intramuskularno aplikacijo. Tega uporabijo takoj ob pojavu anafilaksije, kadar čutijo simptome prizadetosti dihal (hripavost, oteženo dihanje) ali srčno-žilnega sistema (občutek omotičnosti, kadar jih noge ne držijo). Če je bolnik doživel zelo hudo anafilaksijo, si adrenalin aplicira že ob pojavu simptomov, s katerimi se je začela predhodna anafilaksija (npr. bolečine v trebuhu po izpostavljenosti alergenu).


Samoinjektor adrenalina je priprava za enkratno apliciranje adrenalina v zgornjo stegensko mišico. Primerno je, da indikacije in način uporabe avtoinjektorja poznajo tudi bolnikovi svojci in osebe, ki so ob bolniku v položajih, kadar je verjetnost anafilaksije večja (vzgojitelji v vrtcih, učitelji ...). Nekateri bolniki naj bi imeli pri sebi dva samoinjektorja adrenalina: pri zelo hudi anafilaksiji (pogosteje pri bolnikih z astmo) je treba adrenalin aplicirati večkrat.
Pred aplikacijo adrenalina s samoinjektorjem, med njo in in po njej mora bolnik ležati ali biti v polsedečem položaju. Tudi če smo uporabili samoinjektor adrenalina, je treba poklicati reševalno službo (telefonska številka 112). Bolnika, ki težko diha, damo v polsedeči položaj, če bruha, ga damo leže na bok. Nosečnica z anafilaksijo naj leži na levem boku.


Če je možno, prekinemo stik z alergenom: v primeru pika žuželke odstranimo želo. Pri anafilaksiji po zaužitju hrane ne izzivamo bruhanja. Ocenimo dihanje, cirkulacijo, zavest. V primeru srčno-dihalne odpovedi izvajamo postopke oživljanja.


Neuporaba ali nepravilna uporaba samoinjektorja z adrenalinom ima lahko tragične posledice. Zato farmacevti v lekarni ob vsakokratni izdaji samoinjektorja svetujemo, kako ga pravilno uporabiti. Kot pomoč pri prikazu pravilne tehnike injiciranja imamo na voljo demonstracijske samoinjektorje, ki jih lahko tudi sami preizkusite. Marsikaj v življenju se nam zdi precej preprosto, dokler sami ne poskusimo. Šele potem uvidimo, da imamo z izvedbo kar nekaj preglavic. V lekarni boste lahko imeli na voljo več poskusov, ob anafilaktični reakciji le enega. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj