Točka zdravja

Ukrepanje ob vročini pri otrocih

O vročini govorimo, kadar telesna temperatura pri dojenčkih ali otrocih preseže 38 °C. Telesno temperaturo običajno merimo pod pazduho. Pojav vročine pri otrocih ni redek, običajno gre za posledico virusne ali bakterijske okužbe. Ob vdoru mikroorganizmov v telo se le to brani z nastankom pirogenov - snovi, ki povzročijo dvig telesne temperature, namen česar je uničenje ali inaktiviranje patogenov.

Starši so lahko v stiski kako ravnati - zniževati povišano telesno temperaturo, peljati otroka k zdravniku? V pomoč nam je lahko naslednja razpredelnica, ki nam pomaga prepoznati resnost bolezni:

Zeleno območje

(majhno tveganje)

Oranžno območje

(zmerno tveganje)

Rdeče območje

(visoko tveganje)

Normalna barva kože

Običajna odzivnost na socialne dražljaje

Običajen jok ali brez joka

Vlažne sluznice

Bledica

Neodzivnost na običajne socialne dražljaje

Odsotnost smeha

Spečega otroka uspemo prebuditi šele ob dolgotrajnejši stimulaciji

Zmanjšana aktivnost

Hitrejše dihanje

Pospešen srčni utrip

Suhe sluznice

Neješčnost pri dojenčkih

Zmanjšano nastajanje urina

Telesna temperatura pri dojenčkih starih 3-6 mesecev nad 39 °C

Vročina prisotna 5 dni ali več

Otekli sklepi

Bleda / lisasta / pepelnata / modrikasta koža

Neodzivnost na običajne socialne dražljaje

Spečega otroka s težavo prebudimo, po prebujanju ne ostane buden

Šibek, dolgotrajen jok

Zelo visoka frekvenca dihanja

Zmanjšan turgor kože

Telesna temperatura pri dojančkih starih manj kot 3 mesece nad 38 °C

Izpuščaj ki ne pobledi ob dotiku

Izbočene mečave

Otrdelost vratu

Krči

 

Povišano telesno temperaturo lahko znižujemo s pomočjo nefarmakoloških metod – mlačne kopeli, mlačni ovitki, prebrisavanje z mlačno vodo; najpogosteje pa z zdravili, ki znižujejo telesno temperaturo – antipiretiki. Pri otrocih lahko uporabljamo zdravila s paracetamolom ali ibuprofenom, ki so na voljo v različnih farmacevtskih oblikah (svečke, sirup, tablete, praški). Odmerek zdravil prilagodimo starosti oziroma telesni masi otroka. Zdravila s paracetamolom lahko odmerjamo do 4-krat dnevno, med odmerki naj mine vsaj 4 ure. Zdravila z ibuprofenom odmerjamo 3-krat do 4-krat dnevno, med odmerki naj bo 6 do 8 ur razmika.

Kadar eno zdravilo ni učinkovito, lahko poskusimo z drugim. Ob tem pazimo, da ne uporabljamo dveh zdravil z isto učinkovino, s čimer lahko presežemo največji priporočljiv odmerek. Učinkovini paracetamol in ibuprofen lahko uporabimo tudi sočasno, kadar se vročinski simptomi povrnejo pred naslednjim predvidenim možnim odmerkom zdravila. Učinkovini namreč povišano telesno temperaturo znižujeta na različen način. Lahko ju uporabimo tudi ob sumu ali potrjeni okužbi z virusom sars-cov-2, saj ne vplivata na potek bolezni. Pri otrocih do 16. leta starosti brez zdravniške odobritve ne smemo uporabljati zdravil, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino, saj lahko v redkih primerih povzroči življenje ogrožajoče stanje.

Ob vročini se zaradi povečanega znojenja lahko pojavi dehidracija, čemur se skušamo izogniti s spodbujanjem povečanega vnosa tekočine. Znaki dehidracije so naslednji:

  • vdrte oči
  • odsotnost ali majhna količina solz ob joku
  • suhe sluznice
  • zmanjšan turgor kože
  • neodzivnost na običajne socialne dražljaje
  • hitro dihanje
  • bledikavost
  • suhe plenice / zmanjšano izločanje urina

Otrok naj bo primerno oblečen, ne premalo, pa tudi ne preveč, saj v tem primeru zmanjšamo odvajanje toplote in prispevamo k višanju telesne temperature. Stanje pri otroku redno preverjajmo, tudi ponoči, da sproti ocenimo njegovo stanje. Na zdravnika se obrnite v primeru, ko ostali simptomi kažejo na večje tveganje resne bolezni oziroma stanja, pri dojenčkih, mlajših od 3 mesecev ter otrocih, kadar temperatura preseže 40 °C.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj