Točka zdravja

Uporaba mazila za oči

 
Izmed očesnih oblik najpogosteje uporabljamo kapljice za oči, na voljo pa imamo tudi mazila za oči. Vsaka izmed farmacevtskih oblik ima določene prednosti, pri mazilu za oči lahko izpostavimo daljši učinek, zaradi česar je lahko aplikacija redkejša kot pri kapljicah za oči. 
 
Zdravila v obliki mazil za oči zdravnik pogosto predpiše ob bolezenskih stanjih oziroma poškodbah, ko terapija ni dolgotrajna. Bolniki torej niso seznanjeni s pravilnim načinom aplikacije, ki jim predstavlja precejšen izziv. Priporočamo vam, da si mazilo aplicirate leže ali sede. Za zagotovitev pravilne uporabe mazila za oči vam svetujejo upoštevanje enega izmed možnih načinov aplikacije mazila v oko:
1. Če uporabljate kapljice in mazilo, potem uporabite najprej kapljice, počakajte vsaj 5 minut in nato uporabite še mazilo.
 
2. Preverite rok uporabnosti mazila in si umijte roke pred odprtjem tube z mazilom.
 
3. Usedite se ali se uležite in nagnite glavo nazaj.
 
4. Eno roko stisnite v pest, položite jo pod oko in s členki potegnite spodnjo veko navzdol, da se naredi žepek. Z drugo roko primite tubo mazila in jo naslonite na prvo roko, tubo pa držite nad očesom s konico obrnjenim navzdol proti očesu.
 
5. Poglejte navzgor in iz tube iztisnite 1 cm mazila ob notranjo stran spodnje veke. Pazite, da se s konico ne dotaknete očesa, vek ali trepalnic.
 
6. Za hip zaprite oko, nato nekajkrat pomežiknite, da se mazilo razporedi po očesni površini.
 
Dovolite, da na kratko razložim pomen posameznih korakov. Časovni razmik med odmerjanjem dveh zdravil v oko je pomemben. Aplikacija zdravila, ki neposredno sledi prvemu zdravilu zmanjša oziroma izniči učinek zdravila, ki je bilo najprej aplicirano. Priporočilo o umivanju rok preden zdravilo apliciramo v oko je zelo pomembno, saj na ta način zmanjšate možnost okužbe, tako očesa kot vsebine zdravila. Načeloma je najbolje zdravilo aplicirati v oko sede ali leže, kar nam omogoča mirnejšo roko in natančnejšo aplikacijo. Opisan postopek v četrti točki je eden od možnih načinov aplikacije. Z roko, v kateri držimo zdravilo, ki jo naslonimo na stisnjeno pest se lažje in natančneje približamo v bližino očesa. Manjša je tudi verjetnost, da bi nam roka zadrhtela. To je lahko tudi nevarno, saj lahko s konico poškodujemo del očesa. Upoštevajte možnost, da boste še nekaj časa po aplikaciji mazila v oko imeli moten vid. Čas aplikacije zato naj ne bo tik preden boste upravljali z vozili, saj lahko moten vid resno ogrozi varnost v prometu.
 
Zdravilo uporabljajte vedno ob istem času dneva. Če jih moramo odmerjati večkrat na dan, potem odmerke enakomerno razporedimo tekom dneva. Po aplikaciji mazila v oči tubo zdravila takoj in dobro zaprite, s čimer preprečite morebitno kontaminacijo. Priporočamo vam, da ob odprtju tube na škatlico napišete datum prvega odprtja. Pri očesnih farmacevtskih oblikah se namreč ne zanašamo samo na zapisan rok uporabnosti na zdravilu, pač pa upoštevamo predviden rok uporabnosti, ki velja določeno obdobje po prvem odprtju vsebnika. 
 
Zdravilo shranjujte po navodilu, bodisi pri sobni temperaturi (nikoli v bližini radiatorja), bodisi v hladilniku (ne v zamrzovalniku). Zdravilo, ki ga več ne rabite ali mu je rok uporabnosti potekel vrnite v lekarno, kjer ga oddamo med odpadna zdravila. Na farmacevta v lekarni se tudi obrnite, če imate težave pri uporabi zdravila. Pokažemo in naučimo vas pravilne tehnike aplikacije zdravila, s čimer zagotovimo učinkovito in varno zdravljenje z zdravilom.
 
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj